Lycée Alain Chartier i Bayeux

Hvert år tas det opp 6 norske jenter til 3-årig videregående ved Lycée Alain Chartier i Bayeux

Den norske seksjonen ved skolen ble opprettet i 1979.

Lycée Alain Chartier er en liten videregående skole etter fransk målestokk, med ca 700 elever. Bare norske jenter kan søke om opptak på denne skolen, men det er både gutter og jenter på skolen.

Skolen i Bayeux er den eneste som tilbyr norsk som fremmedspråk for franske elever, noe som kan gjøre det lettere for de norske elevene å finne seg franske venner. Seksjonsleder har ansvar for norskundervisningen  sammen med en norsk språkassistent.

Bayeux ligger i Normandie og har ca. 15 000 innbyggere. Byen ligger i et typisk jordbruksområde og er seg sine nordiske tradisjoner bevisst. Byen er kjent for sin vakre katedral og det over 70 m lange Bayeux-teppet fra 1000-tallet. 27 kilometer fra Bayeux ligger Caen, med ca. 150 000 innbyggere. Caen er en universitetsby med blant annet et skandinavisk institutt. Byen har også mange kulturelle tilbud, som kino, teater og konserter.

Kost og losji

Det første året bor de norske elevene på internat i ukedagene. Skolen har ikke eget internat, men har ordnet plass på internatet på Lycée Arcisse de Caumont . I tilknytning til sovesalene er det dusjer og vaskeservanter, samt toaletter. Tidligere har de seks norske jentene bodd sammen på et rom. Fra høsten 2022 skal to norske jenter dele rom med to franske jenter. På denne måten vil de norske elevene bli bedre integrerte i det franske miljøet på internatet. Internatet er stengt i helgene.

Måltider serveres på internat om morgenen og kvelden og på skolen til lunsj. I andre og tredje året bor de norske elevene i egen leilighet og er selv ansvarlige for kosten, men andre-og tredjeårselevene kan også spise lunsj på skolen. 

Førsteårselevene bor hos vertsfamilier i Bayeux eller omegn fra fredag kveld til mandag morgen.

Det er forholdsvis strenge regler for når elever kan forlate skolen og internatet. Elevene kan fritt gå ut av skolens område i friminutt og fritimer, mellom 1210 og 1330 og mellom 1730 og 1830. Etter denne tid er det ikke anledning til å gå utenfor internatets område. Onsdag ettermiddag har elevene fri fra kl. 1200 til 1830. Det er ikke lørdagsskole i Bayeux.

Fritidsaktiviteter

Det er gode muligheter for fritidsaktiviteter, både i regi av skolen og utenom skolen.

Teatergruppen setter opp ett stykke årlig, og det er eget kor for elever og lærere. Det er ellers anledning til å drive med tennis, dans, svømming, bordtennis og mange andre aktiviteter utenom skolen, og elevene oppfordres til å ta del i fritidsaktiviteter.

Norskseksjonen disponerer to små klasserom på skolen, hvor det finnes norske bøker, aviser og tidsskrifter.

Skolestart

I løpet av første trimester ved skolen vil de norske elevene få intensiv undervisning i fransk og ekstraundervisning i enkelte andre fag. Senest i andre trimester, i november, vil de bli fullstendig integrert i franske klasser. Ekstraundervisning opprettholdes i enkelte fag, bl.a. fransk.

Premierene i Bayeux

Inspirasjon

Seksjonen i Bayeux har en egen facebookside

Norskseksjonene har en egen Instagramkonto

Nora og Amalie blogger om Bayeux-tilværelsen

Les også bloggen til Helene   hvor hun forteller om sine erfaringer i Bayeux.

Marte forteller om sine opplevelser i Bayeux til Os & Fusaposten!

Tidligere Bayeux-elev, Helga Pedersen forteller om sine erfaringer

Interessert?

Les mer om å ta 3-årig videregående i Frankrike

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2022
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern