– Utveksling er garantert en opplevelse for livet

– Å bli sett og trodd på av verdenskjente professorer gjør virkelig noe med deg.

Madeleine Hesstvedt Solstad

Høyere utdanning – utveksling

Høsten 2013

– Jeg har fått oppfylt en stor drøm om å studere ved et amerikansk eliteuniversitet, sier Madeleine Solstad, som har hatt utveksling på UC Berkeley.

Etter videregående tok Solstad et friår hvor hun jobbet i Walt Disney World i Florida, og ble veldig glad i USA.

Da hun begynte å studere på Lektorprogrammet ved Universitetet i Oslo, og fant ut at det var mulig å dra på utveksling til UC Berkeley i California, var den en sjanse hun bare måtte gripe.

Hvorfor ville du studere i USA?

– Det har alltid vært en drøm å bo i California, og oppleve alle de tingene du har lest om og sett på TV hele livet. I tillegg er jo UC Berkeley et veldig anerkjent universitet, noe som selvsagt er en nyttig erfaring karrieremessig.

Hva liker du best med studiestedet ditt?

– Det jeg vil trekke frem er engasjementet hos professorene, hvordan de ser hver enkelt student, og pusher oss fremover til å få gode karakterer. Å bli sett og trodd på av verdenskjente professorer gjør virkelig noe med deg. Det varme og fantastiske været her er også et stort pluss.

Hvordan foregår undervisningen?

– Noen klasser er store forelesninger med flere hundre mennesker i salen, mens andre kan være mindre seminarer med tett dialog med professoren. Du har ukentlige lekser, og obligatorisk oppmøte og deltakelse utgjør i enkelte klasser en del av den avsluttende karakteren.

Hvordan er studiene i forhold til hjemme?

– Det er mye lekser og kontinuerlige innleveringer, og da snakker vi om å lese ut en hel bok på flere hundre sider i løpet av en uke. Studieopplegget er veldig annerledes enn hjemme. Men dette er noe du blir vant til, og når du legger ned mye arbeid i leksene og innleveringene blir du belønnet. Du får til det du vil.

Har det vært lett å bli kjent med andre?

– Under fadderuken, eller «Buddy Week» som det kalles i USA, fikk hver gruppe nye studenter en «mentor», som gjennom semesteret har invitert oss med på forskjellige arrangementer. Jeg har også fått amerikanske venner gjennom klassene mine, og vi har ofte kollokvier og pizzakvelder sammen. Jeg tror det er viktig å være imøtekommende, amerikanere er ganske vennlige og åpne for norske bekjentskaper.

Hva har vært det beste med oppholdet ditt i USA?

– Utveksling er garantert en opplevelse for livet. Det beste med oppholdet mitt er at jeg faktisk våget å satse og følge drømmen om å studere ved et amerikansk eliteuniversitet, for erfaringene, opplevelsene og minnene har blitt innfridd over all forventing.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern