Åpent møte i Sikkerhetsrådet om klima hvor Norge holder innlegg. Foto: UN Photo/Evan Schneider
Sikkerhetsrådet. Foto: Heidi Kilemo
Utsikt mot Manhatten fra FNs hovedkvarter. Foto: Heidi Kilemo
Paraden under årets World Pride. Foto: Heidi Kilemo
Utsikten over East river fra FNs hovedkvarter. Foto: Heidi Kilemo

Politikk i praksis

Som UD-praktikant i New York har Heidi jobbet med alt fra universell helsedekning, utdanning, og reproduktive rettigheter. 

Heidi Kilemo

Høyere utdanning – utveksling

Hvordan er en vanlig dag på jobben?

– Jeg gjør veldig mye forskjellig, men gjennomgående er det mye møter, alt fra humanitære brifinger til forhandlinger om politiske erklæringer. Møtene foregår både i kontorene til den norske FN-delegasjonen, men mesteparten foregår i FNs hovedkvarter som er en fem minutters spasertur unna, sier hun.

– Som praktikant må man være forberedt på å gjøre mye forskjellig og dekke mange fagområder. Jeg har for eksempel fått vært med på å planlegge politiske besøk for statsråder som kommer fra Norge for å delta på møter i FN, tatt del i forhandlinger, skrever referater fra møter i Sikkerhetsrådet og hjulpet til å skrive innlegg som skal holdes på vegne av Norge i FN.

Hvilke forventninger hadde du før du dro?

–  Jeg var litt bekymret for at det skulle bli mye kaffekoking. Men sånn har det ikke blitt i det hele tatt! Som praktikant får man mye ansvar og er virkelig en del av teamet. Det har vært veldig gøy å få så mye tillit og faktisk føle at jeg bidrar til den daglige driften av FN-delegasjonen.

Hva skal til for å bli praktikant? 

– Et av kriteriene for å være praktikant er at man er student. Det er stor konkurranse, og for å bli vurdert til stillingene tror jeg det er viktig å skille seg litt ut. Det kan være alt fra frivillig arbeid, politisk engasjement eller en relevant deltidsjobb. Også er det et stort pluss om man har erfaring med å bo utenlands. Selv tok jeg et utvekslingssemester i Australia. I tillegg har jeg drevet med mye ved siden av studiene, og jeg tror det var det som gjorde at jeg fikk jobben.

– Det er vanlig å søke flere ganger og ved flere utenriksstasjoner, så om man ikke får svar første gangen betyr det absolutt ikke at man ikke er kvalifisert eller har sjans på å få en praktikantplass. Så jeg anbefaler å søke flere ganger, det gjorde jeg også selv - og til slutt fikk jeg tilbud.

Hva er den største forskjellen fra Norge?

– Den største forskjellen er støynivået og tempoet. Jeg tar meg ofte i å savne roen og stillheten på Nesodden, nå som jeg er i New York. New York er en utrolig spennende og pulserende by, og det skjer noe gøy hele tiden. Det er alltid nye restauranter å sjekke ut, konserter, standup show, teater og så mye mer.

– Det kan nesten bli litt overveldende, så jeg tror det er viktig å finne de små tingene som gir en ro i hverdagen. For meg har det hjulpet å komme seg litt ut av byen i helgene, om så bare for en gåtur i Central Park.

Hva har vært det beste med å bo her?

–  Jobben, det å lære om norsk utenrikstjeneste og FN og å få se hvordan politikken drives i praksis.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta praksis i utlandet?

– Praksis i utlandet er både utfordrende og spennende, og jeg er så takknemlig for at jeg har fått muligheten til å gjøre det selv. Det er absolutt å anbefale, og man må bare hive seg i det og sende ut søknader!

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern