Offentlig og kvalitetssikret

- Man blir nesten som en stor familie

Henriette Graff tok i 2009 til på en fireårig bachelor i "international relations" ved Boston University, USA. Hun studerer nå juss i Oslo, og er takknemlig for å ha utenlandsstudier i bagasjen. 

Henriette Graff

Høyere utdanning – helgrad

4 år

- Henriette Graff, hvordan endte du opp i Boston?

- Etter videregående var jeg klar for å prøve noe nytt og var litt usikker på hva jeg ville studere. I USA trenger man ikke bestemme seg for fagspesialisering, «major»-en, før litt ut i studieløpet. Det passet meg utmerket! Jeg valgte Boston fordi byen er kjent for å ha et godt studentmiljø og være en «ung» by.  Jeg fikk hjelp til å søke gjennom en bedrift som hjelper med å søke på skoler i USA og Canada. Ved søking til enkeltskoler kreves det ofte et essay der søkeren drøfter motivasjon, forventninger og framtidstanker.  Skal man ta en hel grad, er prosessen litt mer omfattende, med standardiserte tester (SAT og engelsktestene TOEFL eller IELTS) og flere anbefalingsbrev.

- Hvordan foregikk undervisningen?  

- Vanlig studieprogresjon var fire fag per år. Noen fag var obligatoriske, men ellers sto man ganske fritt til å velge innenfor sitt fagfelt. Undervisningen var lagt opp på ulike måter. Større klasser hadde oftest et par forelesninger i uke, i tillegg til seminargrupper der man drøftet pensum. De mindre klassene var mer diskusjonsbaserte, og hadde derfor ingen seminarer.  Som oftest var det et par innleveringer per semester, i tillegg til «midterm» (tentamen) og eksamen. Sett med norske øyne hadde undervisningsformen et mer «videregående skole»-preg, der det ble tatt fravær og mye som nevnt var obligatorisk. Jeg likte ellers utrolig godt oppfølgingen jeg fikk i USA, særlig det nære forholdet til professorene. De hadde blant annet «office hours», og var lett tilgjengelige om man lurte på noe eller bare ville slå av en prat.  

- Hvordan var det å bruke engelsk?

- Det tar alltid litt tid å bli vant med å bruke et annet språk hele tiden, men etter et par måneder gikk det veldig bra. I starten kjente jeg heller ikke så mange nordmenn. Jeg ble da «tvunget» til å praktisere engelsk mer enn jeg ellers ville gjort.  Vi hadde også obligatoriske skrivekurs i akademisk engelsk hvor man ble plassert etter nivå. Dette var veldig nyttig.

- Var det lett å bli kjent med andre studenter?

- Det er veldig lett å bli kjent med folk i USA. Amerikanske studenter er dessuten generelt veldig flinke til å være aktive på skolen utenom det rent akademiske. Mye skjer på universitetsområdet, og det finnes et vell av klubber og foreninger av ulik slag.  Terskelen for å bli med er ofte lav. Dette skaper et spesielt samhold mellom studentene. Man blir nesten som en stor familie. Det internasjonale miljøet var også veldig godt. Jeg fikk venner fra hele verden og fra alle samfunnslag.

- Hva gjorde du på fritiden?

- Studiene tok selvsagt mye tid, men som nevnt var det sosiale livet godt, tilbudene mange og jeg traff alltid på noen kjente på biblioteket eller på campus. Boston har ellers mye å by på. Treningstilbudet på skolen var fantastisk, med et helt nytt treningssenter.  

- Hvor mye kostet det å studere og bo i Boston? 

- Det er ganske dyrt å studere ved Boston University. Jeg betalte cirka $20,000 i semesteret.  Det første året må studentene bo på campus. De siste tre årene valgte jeg å bo i en privat leilighet. En leilighet i byen koster $800 – 1,300. I tillegg kommer selvsagt generelle levekostnader, utgifter til studiemateriell med mer. Lånekassen dekket alle skolepengene og litt til, men det var ikke nok selv om selve levekostnadene var relativt lave. Et semester jobbet jeg ved universitetet, men lønnsnivået var langt unna det norske.

- Hvilke råd vil du gi til andre som ønsker å reise ut og studere?

- Det er også en flott mulighet for å bli bedre kjent med et språk og en kultur. Utenlandsstudiet endret meg som person og jeg ville ikke vært det foruten. Ikke minst har jeg fått en fantastisk utdannelse!

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2019
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern