Johanne Langaas
Johanne Langaas
Columbia University
New York

– Jeg føler at det er min by nå

Johanne Langaas er ferdig utdannet jurist og jobber som advokat i Oslo. Hun har tatt fri fra jobben for å studere i New York i ett år. En fantastisk by, sier hun

Høyere utdanning – utveksling

1 år

Johanne Langaas er ferdig utdannet jurist og jobber som advokat i Oslo. Hun har tatt fri fra jobben for å studere i New York i ett år. En fantastisk by, sier hun.

– New York er en fantastisk by. Det er helt strålende å bo her. Jeg føler at det er min by nå, sier Johanne.

– På utveksling i Europa er man nesten hjemme. Her må man distansere seg mer fra Norge, for Norge er så langt unna, og i en annen tidssone: Folk der sover jo når jeg kommer hjem om kveldene.

Tett på professorene

– Professorene er utrolig dyktige. Og jeg har tett kontakt med dem, mye tettere enn jeg er vant til fra Norge. De er der for deg, du kan ta kontakt når som helst. De er imøtekommende og oppriktig interessert i oss studenter.

Johanne Langaas har valgt emner som jussmiljøet ved Columbia University er spesielt gode på, som ikke tilbys i Norge og som hun selv er spesielt interessert i. «Forhandlinger» er ett slikt emne.

– «Forhandlinger» handler om ulike måter å løse konflikter på, før eller i rettsalen. Faget er veldig konstruktivt og praktisk lagt opp med rollespill og diskusjoner. Mye av dette har overføringsverdi til livet ellers, og man lærer mye om seg selv, sier Johanne. En av lærebøkene heter «Difficult Conversations».

– I det faget skriver vi ukentlig journal, som vi får karakter på. Det er mye skriving og muntlig aktivitet her, akkurat det er en stor overgang fra norsk høyere utdanning.

Stort utbytte

Ett annet fag handler om forhold mellom juss og litteratur. Dickens-klassikeren «Bleak House» er selve «Bibelen» her, men studentene leser én ny roman i uka. Det handler om hvordan litteratur påvirker jus og hva jus kan lære av litteratur, ikke minst når det gjelder språklig kvalitet.

– Jeg kommer til å få masse utbytte av studiene når jeg skal tilbake i jobb. I Oslo jobber jeg også litt med EU-regler, og jeg lærer mye relevant i fagene her om internasjonal og amerikansk rett. Og igjen: Forhandlingsrett kommer til å bli utrolig nyttig for meg i fortsettelsen.

Men hvorfor velge å studere når du allerede har mastergrad og jobb?

Mye som skjer

– Det er veldig vanlig for jurister å videreutdanne seg, særlig i Europa utenfor Norge. Jeg har tenkt på det lenge. Jeg savnet litt å være student, og jeg hadde lyst til å bo i New York. Jeg har vært på ferie her noen ganger før. Det er en flott by, sier Johanne.

Under jusstudiene hadde hun utvekslingsopphold i London. Før jusstudiene studerte hun i Paris i et år.  Hun liker Columbias plassering i relativt rolige og grønne Upper West Side på Manhattan. Studiet hun har valgt, krever at man har mastergrad og arbeidserfaring.

– Så alle studentene er på min alder, og de kommer fra hele verden. Det er utrolig mange studentgrupper som man fritt kan være med i. Det er åpne og gratis lunsjforelesninger nesten daglig, med ulike temaer og innledere. Så her skjer mye, og det er lett å bli involvert, sier Johanne, som selv er med i en løpegruppe.

Johanne har permisjon uten lønn. Arbeidsgiveren er støttende og mener studiet vil være en styrke for henne. Foruten full støtte fra Lånekassen, har hun også fått Fulbright-stipend på 120.000 kroner i året. Det finnes også mange flere legater som hun kunne ha søkt på, mener hun.

Overstrømmende

– Hva er det mest overraskende med å bo og studere i New York?

– Hvordan amerikanere lever opp til våre forventninger, kanskje. De er veldig overstrømmende og imøtekommende, flinke på ros og komplimenter. De dyrker fram talenter, individer. Folk prater med hverandre, selv om det kan være vanskelig å bli ordentlig kjent med dem.

«Så fine joggesko!» kan folk kommentere når hun er ute og jogger. «Så flink du er!»

– Jeg vil prøve å ta med meg noe av denne sjenerøsiteten hjem til Norge, sier Johanne. Hun var heldig og fikk leie en stor leilighet ved Hudson River, like ved Columbia. En professor skulle utenlands, og leiligheten sto tom. Hva gjør hun når hun ikke studerer?

– Går ut på kafeer eller konserter oppe i Harlem, som er oppblomstrende. Eller «downtown». Jeg tester ut ulike restauranter. Det skjer jo så enormt mye her. I sommerhalvåret foregår masse ute: konserter, teater, kino. Jeg sykler mye omkring langs Hudson og i Central Park. Jeg vil gå mer på teater og opera.

Hvilke fag hun skal velge til våren, har hun ikke bestemt ennå. Men mulighetene er store.

– Her er det fullt mulig å ta et semester i arbeid, og få studiepoeng. Men kan blant annet jobbe som mekler i helt reelle saker, og få praktisk læring. Eller bistå asylsøkere. Jeg tenker på å gjøre noe slikt til våren, sier Johanne Langaas.

Tekst og foto: Runo Isaksen

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern