Offentlig og kvalitetssikret

Eigil Gulliksen
Harvard University
Harvard University

– Ikke en uke uten at en statsminister eller president er på besøk

– Det er et kjempeprivilegium å få være på et av verdens beste universiteter og få lære spennende ting av de beste fagpersonene i verden. Men det koster, du må være villig til å jobbe beinhardt om du vil ha godt utbytte.

Høyere utdanning – helgrad

– Det er et kjempeprivilegium å få være på et av verdens beste universiteter og få lære spennende ting av de beste fagpersonene i verden. Men det koster, du må være villig til å jobbe beinhardt om du vil ha godt utbytte.

Eigil Gulliksen tar en ettårig «Mid Career Master» i offentlig administrasjon ved Harvard Kennedy School i Cambridge, USA. Han er utdannet lege og har fast jobb i Forsvaret, og er sånn sett ikke «vanlig» student. Han er kommet for å utvikle seg som leder.

– Det er et eventyr å få bo her og bli kjent med USA mer fra innsiden. Det er personlig utviklende, for man må utfordre seg selv ganske kraftig. Man treffer nye verdier og normer, som gjør at man stiller spørsmål ved egne tankesett. Man lærer mye om eget land også, ved å se det fra utsiden.

– Hvordan merker du at Harvard-professorene er verdensledende?

– De har en akademisk bunnsolid karriere og publiserer i de beste tidsskriftene. Samtidig er de aktører i den virkelige verden på høyest tenkelige nivå. De sitter som rådgivere for den amerikanske administrasjonen og er med på å forme poltikken. De er også inne og forhandler politisk, om fred, handelsavtaler. Den ene uka er de her, den neste i Irak. Mange er rådgivere også for andre lands statsledere.

Verden dras inn

«Forrige uke var jeg i Verdensbanken og da diskuterte vi sånn og sånn …» er ikke uvanlig å høre forelesere si.

– Mens norske professorer snakker om Norges Bank, snakker amerikanske om Verdensbanken. Det er en annen skala. Det er et globalt perspektiv, og det blir det fort når man er i USA, en global supermakt.

– Det går ikke en uke uten at en eller annen statsminister eller president er på besøk for å søke råd, men også for gjesteforelesning. Dette er vi studenter med på, sier Eigil.

Eigils kone, som også er lege, fikk tilbud om å ta en toårig post.doc i Boston. Sånn startet det.

– For mange akademikere er det jo en drøm å få komme hit. Jeg har tenkt på denne muligheten før også. Jeg valgte Harvard Kennedy School fordi de tilbyr er en mer generisk eller generell lederutdanning, rettet inn mot offentlig og frivillig sektor. Interessant vinkling for meg, som tenker å jobbe videre i offentlig sektor.

Stor arbeidsmengde

– Det er en enorm arbeidsmengde. I Norge står man ganske fritt til å disponere tiden selv; her er det obligatorisk frammøte og forventet at du deltar aktivt i timene. Det er ukentlige skriftlige innleveringer i tre av mine fire fag. Jeg bruker 60-70 timer i uka på studier. Å studere medisin i Oslo er avslappende i forhold til dette. Vi fikk jo barn i september, og det er ikke så lett å balansere alt, sier Eigil.

Seksten timer i uka går til obligatoriske forelesninger, resten er studietid. Da sitter Eigil på lesesalen med øreklokker med aktiv støyreduksjon for å konsentrere seg skikkelig.

– For meg er det kun studier, minimalt med sosial kontakt, men det er jo fordi jeg har kone og barn. Uten familie ville det vært annerledes. Nå går jeg på skolen klokka åtte og hjem klokka seks: Da skal jeg være sammen med kone og barn.

Selv om mange føler at miljøet er konkurrerende, erfarer Eigil likevel at folk er veldig støttende.

– Man står skulder ved skulder. Jeg har ennå ikke møtt én som sier: «Dette går bra, dette har jeg kontroll på». Alle føler at de må jobbe hardt. Det er moro, dette, men ikke hvis du ikke gjør det som kreves. Heldigvis er tydelig hva som forventes: Still forberedt, vær aktiv og ikke juks. 

Lederstilling neste

– Hva skal du bruke utdanningen til?

– Jeg får bedre forståelse for hva det vil si å lede komplekse systemer som Forsvaret eller helsevesenet. Ett kurs handler om å lære folk å bygge kapasitet som trengs for å overleve i det nye økosystemet, å tenke og lære noe helt nytt i en verden som endres kjapt. Det er avanserte rammeverk, utrolig krevende. For meg er ikke dette å legge ny kunnskap oppå gammel, men å lære noe helt nytt. Endre atferd, også.

– Hva da, for eksempel?

– Når det er uro, får jeg stor trang til å gå inn og gjenopprette orden. Dette er også hva alle ber om. Men hvis du tar ut friksjoner eller konflikt, så tar du jo ut muligheten til å få opp nye ideer og utvikling. Så vi må heller se på: Hvordan håndtere denne konflikten slik at den ikke blir destruktiv, men holdes på et nivå som genererer nye ideer? Som leder betyr det for eksempel: Man må være varsom med hvordan man bruker sin autoritet.

Stipend

Eigil har Kistefos-stipend, som han fikk vite om det via Harvard.

– Kistefos-stipendet er sjenerøst, dekker skolepengene og i tillegg er det 2.500  USD i måneden til å leve på. Med full Lånekasse-støtte i tillegg, skal det gå greit. Du søker først når du har kommet inn på Harvard Kennedy, og prosedyrene var enkle. Først søker man opptak på Harvard, så Kistefos. Man må begynne planleggingen i god tid, sier Eigil Gulliksen.

Tekst og foto: Runo Isaksen

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2019
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern