Holst-stipendet åpnet dører for samfunnsforsker

Endre Tvinnereim var den aller første studenten som ble tildelt Holst-stipendet. To lærerike år ved Columbia College la et unikt grunnlag for fortsettelsen av hans karriere.

Endre Tvinnereim

Høyere utdanning – utveksling

1995-1997

Holst-stipendet ble etablert i 1994 til minne om tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst. Stipendet tildeles én norsk student for inntil tre års studier i statsvitenskap ved Columbia College i New York. Stipendet ble delt ut for første gang i 1995, til den da 23 år gamle studenten Endre Tvinnereim.

– Det var en faglig åpenbaring å begynne på Columbia, særlig fordi vi gikk rett til grunntekstene i hvert fag. Det var også en stor bredde, med vekt på allmenndannende fag.

Hardt arbeid i pulserende storby

Hele fire amerikanske presidenter har studert ved Columbia, deriblant Barack Obama, som fikk sin bachelorgrad i statsvitenskap i 1983. Tvinnereim legger ikke skjul på at det er krevende å være student ved Columbia. Han forteller at det er hardt arbeid, men at man også lærer mye på kort tid. 

– Det er et ekstraordinært sted å studere for den som ønsker en utfordring. Det som var mest forskjellig fra Bergen var arbeidsmengden. Jeg jobbet svært mye, særlig det første semesteret.

Columbia regnes som et av verdens beste universiteter. Universitetet ligger på Manhattan i New York, en pulserende by med uendelige muligheter.

– Selv gikk jeg mye på teater off-off-Broadway, ett semester hadde jeg som regel å gå der en gang i uken.

Off-off-Broadway er en betegnelse på små, alternative teater – en del av New Yorks enorme kulturtilbud. New York er USAs største by med rundt 8,5 millioner innbyggere, og et stort internasjonalt miljø. Tvinnereim forteller at det var enkelt å finne folk med samme interesser som en selv.

– Columbia er veldig sosialt både i studiesituasjonen og utenfor. Jeg var med på teater og sang i kor, og fikk gode venner der etter hvert.

Ble mer tolerant

Tvinnereim anbefaler statsvitenskap-studiet ved Columbia på det sterkeste, men mener det ikke holder kun å dra ett semester. I følge han er det aller beste å bli boende i to år eller mer.

– Mot slutten av det første året begynner man å skjønne hvordan ting henger sammen og føler seg mer hjemme. Da er det dumt å reise hjem igjen med en gang. Når man er vekke en stund, blir man mer en del av det nye stedet. Selv ble jeg mer tolerant av å bo i USA.

Etter å ha fullført bachelorgraden ved Columbia College ønsket Tvinnereim å gå videre innenfor feltet. Han tok derfor en doktorgrad i statsvitenskap ved Harvard. I dag jobber Tvinnereim ved Uni Research Rokkansenteret hvor han forsker på folks forståelse av klimaspørsmål og på effekter av CO2-priser.

– Det å studere på Columbia åpnet nye dører for meg. Det ble et grunnlag for doktorgradsstudier, og særlig skrivetreningen har hjulpet meg senere i arbeidslivet.

Teks: Mia Hanssen Løfsnæs

Foto: Mike Steele (cc )

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2022
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern