Offentlig og kvalitetssikret

Frida Senneset med venninner

– For min del var året i USA mye lettere enn det er i Norge

- Aldri si nei! Du kommer så langt bare ved å bli med på ting som kan virke skummelt, men som regel ender opp mye bedre enn forventningene. Prøv alt!

Videregående opplæring

Skoleåret 2013/2014

Navn: Frida Senneset 
Alder: 18 år
Fra: Lillehammer, Oppland
År i utlandet: Skoleåret 2013/2014
Skole: Heritage High School
Studieretning: Studiespesialisering

- Hvor studerte du? 
Heritage, Saginaw, Michigan, USA.

- Hva er/var hovedgrunnen til at du valgte å dra til USA?
Det var en lang prosess med tøffe valg før jeg bestemte meg for hvor jeg skulle dra. Jeg hadde valgene mellom spansk- og engelsktalende land, men bestemte meg for at engelsk var først og fremst viktigst. USA var derfor det letteste valget. Jeg kunne en del engelsk fra før og jeg mente at det er viktigere å kunne engelsk flytende for senere i livet. Men jeg ville jo også selvfølgelig oppleve high school i USA!

- Hvorfor valgte du Heritage High School?

Frida Senneset på ball (prom)

Jeg bestemte/valgte ikke hvor i USA jeg skulle studere. Jeg dro gjennom Education First og ble bare sendt et sted. Jeg hadde håpet på et varmere sted enn Michigan, men det endte opp med å bli ett bra år. Jeg hadde også bare positive opplevelser med dette programmet.

- Hva er de største forskjellene mellom å være student i Norge og USA?
For min del var året i USA MYE lettere enn det er i Norge. Fagene og leksene er mye enklere enn hjemme. Lærerne legger svært lite press på elevene sammenlignet med norske. Det er begrenset hvor mye arbeid elever får. Ellers så føles skoledagen lengre siden du har samme fag hver eneste dag, samme tidspunkt hele året.

- Hva er det mest betydningsfulle akademiske utbyttet du har av å være utvekslingsstudent?
Definitivt engelskkunnskapene du får! Dette kommer helt gratis også!

- Har du noen personlige erfaringer som utvekslingsstudent som du vil framheve?
Jeg mener at den letteste måten å sosialisere seg på er via sport eller ulike klubber. Jeg var med på både track and fields (friidrett), basketball og golf. Noe jeg aldri hadde gjort før.

- Hva vil du si til andre norske studenter om utvekslingen til USA?

Aldri si nei! Du kommer så langt bare ved å bli med på ting som kan virke skummelt, men som regel ender opp mye bedre enn forventningene. Prøv alt!

Det kan være skummelt å være helt alene i et fremmed land uten å kjenne noen, eller å vite hvordan man skal forholde seg til venner og vertsfamilien. Første skoledag var spennende men også skummel. Siden du er ny aner du ikke hvor andre pleier og sitte, og derfor aner du heller ikke hvor du skal sette deg i kantinen.

- Hva savnet du mest fra Norge da du var utenlands?
Maten! Amerikansk mat er veldig fett, salt og oljete sammenlignet med norsk. Det første halvåret levde jeg kun på salater før jeg slapp meg litt løs etter jul. Jeg ville jo prøve alt av mat før jeg skulle hjem!

- Hva er det største utbyttet du har av å være utvekslingsstudent?
Du lærer også veldig mye om deg selv. Ting du kanskje ikke var klar over før du dro. Du drar også med deg flere egenskaper hjem fordi du må tolerere kulturen deres og hvordan de lever og gjør ting.

- Hva gjør du nå?
Nå går jeg mitt siste år på Lillehammer videregående skole.

- Hva er fremtidsplanene dine?
Min plan nå er å studere medisin i Polen etter sommeren. Jeg fikk meg også kjæreste i USA – ja, avstandsforhold funker! Det er hardt men vi har allerede møttes tre ganger før nyttår siden jeg dro. Han går på college nå, men skal flytte til Polen sammen med meg. Annet enn det liker jeg ikke å legge planer for fremtiden, jeg vil heller være spontan!

--------------------------

Private bilder.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2019
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern