New York har jo et enormt kulturtilbud og spennende mangfold, sier Ragnhild Nauste.
– Det er så gøy å være her på Columbia, for alle studentene kan så sinnssykt mye, diskusjonene blir så enormt lærerike. Og New York har jo et enormt kulturtilbud og spennende mangfold.
Ragnhild Nauste studerte statsvitenskap i ett år på Universitetet i Oslo. Resten av bachelorgraden tar hun ved Columbia universitetet i New York. Hun ville utenlands, og kriteriene var: engelsk språk, stor by, best mulig universitet.
Columbia er en samling vakre bygg på øvre Manhattan. Studenthybler finnes på campus og i nabolaget. Det snakkes om «Columbia bubble», at folk bare lever på og rundt campus, for alt man trenger finnes her. Ragnhild lever utenfor boblen også.
– Jeg liker meg veldig godt i mangfoldet, det er mye mer dynamisk setting her enn i Norge. Det er spennende å treffe folk med så mange ulike bakgrunner, samtidig som vi alle er newyorkere. Jeg er glad i kunst og musikk og kan man kan oppsøke en hvilken som interesse man har. Det er veldig gøy å bevege seg mellom de ulike kulturene og samfunnslagene i New York.
Det er to store forskjeller på å studere i Oslo og New York, er hennes erfaring. Arbeidsmengden er større og oppfølgingen bedre.
– På Blindern var det mye større avstand mellom professor og studenter. Her er alle professorene veldig tilgjengelige. De har ofte åpent kontor, man kan stikke innom og diskutere fag og få hjelp til alt mulig, sier Ragnhild.
På Columbia er det forventet at studentene er aktive i timene. Det handler blant annet om å klare gjengi en artikkel man har lest, eller stille spørsmål ved den.
– Det er sånn man lærer. Jeg har utviklet en mye bedre kritisk sans her, fordi jeg hele tiden må komme med argumenter og meninger.
Og man skriver masse. Ragnhild skriver minst to-tre essay i hvert fag hvert semester og mindre oppgaver innimellom. Alt får man karakterer på. Hun foretrekker dette systemet framfor det norske, hvor man skriver mye mindre underveis.
– Å skrive er viktig for meg, for å lære. Man må jobbe jevnt og trutt, og det passer godt for meg, for jeg jobber bedre under konstant press. Eksamen blir mindre skummel også når man har skrevet så mye gjennom semesteret. Det er generelt mer stressende å studere her, men på en litt mindre skummel måte.
– Det er jo ikke sånn at alle her er genier, men folk dedikerer livene sine i større grad til studier. Man bruker veldig mye mer tid på å lese og studere. Det gjelder meg også. På Blindern fantes jo helg i normal forstand, og ting stengte. Men her stenger det aldri: Man har 15 timer undervisning i uka, og masse lesing. I tillegg kommer «extracurricular activitites».
Dette er studentdrevne initiativer ved siden av pensum, og er svært utbredt i det amerikanske skolesystemet. Ragnhild er engasjert i et statsvitenskapelig tidsskrift.
– Amerikanerne er veldig aktive i slike aktiviteter, og dette tar opp masse tid. For mange er dette viktigere enn studiene, man skiller seg ut i mengden og får relevant erfaring. Det er veldig cv-byggende.
Opplegget er også annerledes i den forstand at studieløp og fag ikke er fastsatt. Ragnhild velger fag fra semester til semester, helt fritt. Hun har oppfylt kravene til statsvitenskapsfag, og benytter nå mulighetene til å ta fag som bærekraftig utvikling og sosiolingvistikk.
– Så tar jeg «Global urbanism» ved sosiologiprofessor Saskia Sassen. Hun er en stor kapasitet og dette er hennes eget fag. Hun har helt egne teorier; vi undervises i hennes verden, på en måte. Jeg er veldig glad i hip hop og er i New York, så det føles relevant å velge «Hip hop and social inequality», ledet av en sosiologiprofessor. Det er veldig gøy å få sette sammen så forskjellige og interessante fag. Jeg har ikke alltid hatt like spennende semestre som dette
Som norsk student i statsvitenskap ved Columbia, kan man få Holst-stipend, som er på 10.000 dollar i året.
– Jeg har Holst-stipendet, i tillegg til støtte fra Lånekassen. Det aller meste går til å betale skolepenger og bolig. Jeg er avhengig av å få litt lommepenger av foreldrene mine, og jeg jobber i sommerferiene. Jeg tenker på alt dette som en opplevelse også – det har en verdi, noe som jeg hadde veldig, veldig lyst til å gjøre. Jeg regner med at jeg får så mye igjen for dette, sier Ragnhild.
Hun viser til at hun får viktig nettverk av ambisiøse medstudenter. Ja, og USA er jo et godt land for nettopp å trene opp evnen til å nettverke.
– Jeg vil kanskje tilbake til Norge og jobbe etter hvert, men føler at det er flere muligheter her i New York inntil videre. Her finnes masse relevante internship for kandidater med bachelorgrad. Jeg venter med mastergrad, vil ha litt arbeidserfaring først. Jeg vil jobbe også for å teste ut hva slags jobber jeg liker. Jeg har lyst på en jobb hvor jeg kan bo litt forskjellige steder i verden, sier Ragnhild Nauste.
Tekst og foto: Runo Isaksen
Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim
Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Personvern
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram
Følg oss på Youtube