Offentlig og kvalitetssikret

På videregående i Berlin

– Jeg opplever og lærer så mye mer dette året enn om jeg bare hadde vært hjemme. Ingrid Louise tar ett år på videregående i Berlin. Det har gitt mersmak på Tyskland.

Videregående opplæring

Søk – tenk senere

Vi treffer Ingrid utenfor en liten frokost- og lunsjcafe i området Fridenau i Berlin. Akkurat i dag har hun fri fra skolen, til vanlig er hun elev ved Paul Natorp Gymnasium i Berlin. Her skal hun være i ett skoleår, før hun er tilbake på Oslo Katedralskole. Valget om å reise til Berlin var ikke bare enkelt å ta:
– Det var litt frem og tilbake, og jeg hadde egentlig bestemt meg for ikke å reise. Men så tenkte jeg for en fantastisk mulighet og hvor gøy det hadde vært – og så søkte jeg likevel. Først da svaret kom om at jeg hadde fått plass, bestemte jeg meg for å dra, forteller Ingrid.

Skolelivet på tysk

På skolen foregår mesteparten av undervisningen på tysk. Ingrid har tysk familie og kan en god del tysk fra før, men synes likevel det var litt vanskelig i starten.
–Ja, det var ikke sånn at jeg kunne det helt flytende. I starten kjente jeg at jeg forstod språket mye bedre enn jeg snakket det. På skolen skal man være aktiv i timene, det er en stor del av karakteren, så jeg må først tenke litt og finne det rette faguttrykket før jeg kan rekke opp hånden. Men det går mye lettere nå, jeg blir mer og mer aktiv i timene og lærerne og de andre elevene hjelper til der det trengs.
Kulturelt sett er Tyskland og Norge ganske like. Men Ingrid oppdaget fort et par store kulturforskjeller på skolen.
– Det er mye mer respekt for lærerne her enn hjemme. Vi skal si herr og fru og etternavn, ikke bare fornavn som i Norge. Også er det forventet at når læreren skriver noe på tavlen så skriver du opp i boken.
Ingrid måtte vende seg til mobilforbudet på hele skolen, ikke bare inne i klasserommet men også i gangene og i kantinen.

Safari med kollektiv transport

Tross forbud og litt strengere lærere så synes Ingrid det bra med litt forskjeller fra hjemme. Også på fritiden er livet ganske annerledes enn hjemme.
– Ja, Berlin er jo en utrolig stor by. Det er alltid noe å finne på, og jeg er både med de norske og tyske vennene mine her. Bare det å gå rundt å se, sette oss i parken og ta med noe å spise, eller en tur på kafé eller bokkafé. Noen ganger drar vi på kollektiv-transport-safari. Det går U-bahn og S-bahn, trikker og busser over hele byen og da får du sett masse.

Blitt mer voksen

Ingrid har ikke så mye tid til å lengte hjem til Norge, et skoleår går fort og hun tror dette året med utveksling kan gi henne muligheter senere:
– Jeg tror det gir ganske mange fordeler. Læreren vår har sagt at det er viktig å kunne tysk, særlig innen næringslivet og når man skal søke jobber. Norge trenger flere som snakker tysk. Det er også viktig med kulturforståelse, for eksempel å forstå de formelle måtene å henvende seg til hverandre på, særlig innen arbeidslivet og utdanning.

Ingrid er ikke i tvil om at man blir ganske selvstendig av å bo et år hjemmefra.

– Det var en lærer som fortalte oss at når du kommer tilbake fra Berlin er du fysisk ett år eldre, men mentalt 2 år eldre – fordi du er blitt så selvstendig. Og nå skjønner jeg veldig godt hva han mente.
– Hva med veien videre da, tror du det blir mer Tyskland?

Ja, jeg vurderer faktisk å komme tilbake for å studere i Tyskland etter videregående.

Lykke til Ingrid!

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2019
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern