– Berlin skiller seg endel fra resten av Tyskland. Det liker jeg. Jeg elsker den litt kaotiske, sjarmerende og ujålete atmosfæren.
Høyere utdanning – utveksling
Studieåret 2012-2013
Nina Helen Bentsen hadde alltid hatt interesse for Tyskland da hun studieåret 2012-2013 dro til Berlin for å studere ett år ved Humboldt-Universität zu Berlin.
Hvorfor ville du til Tyskland og Berlin?
– Jeg har alltid hatt en interesse for Tyskland og var ved starten av studiene fast bestemt på at jeg skulle dra dit på utveksling. Jeg har hatt på tysk på skolen i tillegg til et årsstudium i tysk fra Universitetet i Stavanger. Et opphold i Tyskland ville gi meg muligheten praktisere det jeg hadde lært. Tyskland er Norges fremste handelspartner og vi trenger folk som kan tysk.
Berlin fremstod egentlig som et ganske opplagt valg for meg. Det er en spesiell by, med et helt upåklagelig kulturtilbud. Man har aldri grunn til å kjede seg i Berlin.
Hva liker du best med Berlin?
– Berlin skiller seg endel fra resten av Tyskland. Det liker jeg. Jeg elsker den litt kaotiske, sjarmerende og ujålete atmosfæren. Man vet aldri hva som kan dukke opp. Det er enkelt å være spontan her. Det finnes alltid en konsert, loppemarked, utstilling eller lignende man kan gå på. I tillegg er kollektivtilbudet her supert. Med semesterbillett reiser man gratis innenfor alle soner.
Er det noe du ikke liker?
– Byråkratiet. Tyskerne ser seg gjerne blind på regler, noe som resulterer i et rigid og tungvint system. Effektivitet og fleksibilitet kommer i andre rekke. Det kan være utfordrende for tålmodigheten.
Hvordan har du blitt kjent med folk? Har du blitt kjent med andre studenter, eller helst med lokale?
– Jeg har blitt kjent med andre studenter så vel som lokale. Man treffer endel på skolen, helst utvekslingsstudenter kanskje. I tillegg har jeg flyttet endel og bodd i kollektiv. Da skaffer man seg fort nye bekjentskaper.
Hva gjør du på fritiden?
– Er med venner, går ut og spiser og benytter meg av byens kulturtilbud. Det finnes alltid noe å ta seg til.
Hvilke råd vil du gi en som ønsker å reise ut og studere?
– Ikke tenk så mye, bare dra. Gå på språkkurs, vær åpen for nye mennesker og opplevelser og nyt oppholdet. Man sitter igjen med så uendelig mange gode minner, erfaringer og kunnskap etterpå.
Hva liker du best ved det å studere i et annet land?
– Å bli kjent med nye folk og oppdage nye sider ved meg selv. Å kunne ta del i et enormt kulturtilbud uten å gå personlig konkurs. Å oppleve følelsen av mestring når man blir bedre og bedre i språket man prøver å lære.
Mener du at studenter bør ha et studieopphold i utlandet?
– Ja, og nei. Det passer ikke for alle. Og dersom man ikke har lyst, skal man ikke gjør det. På den andre siden, man må ha et åpent sinn og være litt modig. Man lærer ting man aldri hadde lært på lesesalen hjemme. Man tilegner seg språk, kontakter, erfaringer og ferdigheter som vil være en fordel både personlig og karrieremessig.
Hvordan søkte du?
– Jeg søkte gjennom universitetet i Bergen. Humboldt Universität zu Berlin har erasmusavtale med UiB.
Hvordan fant du et sted å bo?
– Jeg søkte i annonser på www.wggesucht.de. Det blir imidlertid vanskeligere og dyrere å få seg plass å bo i Berlin. Jeg anbefaler at man har et sted å bo klart for den første måneden. Så kan man gå på visninger osv. når man kommer ned. Det er risikabelt å ta noe usett og man ender ofte opp med noe annet enn man hadde sett for seg. Det er vanlig å bo i kollektiv, såkalt wohngemeinschaften. Mange er litt skeptiske til Erasmus-studenter, så det er en fordel å ta kontakt på tysk.
Hva koster det å studere og bo i Berlin?
– Man kan bo og spise ganske billig i Berlin. Med støtten fra Lånekassen hjemme kommer en ganske langt i forhold til i Norge. Leiekostnadene stiger, men kan ikke sammenlignes med andre byer som for eksempel München. Man må ut med et par hundre euro i skolepenger hvert semester, men det er ikke så verst i og med at dette dekker offentlig transport med alle middel i alle soner.
Hva slags finansiell støtte får du fra Norge?
– Vanlig støtte fra Lånekassen, i tillegg til Erasmus-stipend. Fikk også et stipend fra Lånekassen for å gå på språkskole i fire uker.
Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim
Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Personvern
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram
Følg oss på Youtube