– Praksisen i Berlin har forandret veldig mye for meg, og hjulpet meg i letingen etter en kunstnerisk retning, sier registudent Johannes Dahl.
– Praksisen i Berlin har forandret veldig mye for meg, og hjulpet meg i letingen etter en kunstnerisk retning, sier registudent Johannes Dahl.
I det store dansestudioet i Berlin er det tomt, bortsett fra noen stoler i et hjørne. Dagslyset siver inn gjennom de store, høye vinduene. Studioet er omkranset av en hage der gamle trær strekker seg mot himmelen.
Trærne, lyset og hagen har vært bakteppe for oppsetningen til den norske registudenten Johannes Dahl, basert på den politiske teksten «Herakles 2 oder die Hydra» (1972) av dramatikeren Heiner Müller. Den greske myten om Herakles er brukt for å forkle problematikken under DDR-perioden.
Herakles er i skogen på jakt etter det nihodede uhyret Hydra. Han merker at omgivelsene ikke er slik de tilsynelatende ser ut. Etter hvert viser det seg at dyret er overalt.
– Han erkjenner at dyret er skogen, og at det han egentlig kjemper imot, er ham selv, forklarer Dahl.
– Det er en skarp kritikk av et system som er så stort at det er umulig å bekjempe, fordi man er en del av det. Skal du slåss mot det, er du i opposisjon til deg selv.
Registudenten fra Kunsthøgskolen i Oslo har vært student på Universität der Künste Berlin (UdK) gjennom Erasmus praksisopphold i et halvt år.
Han studerer egentlig teaterregi, men har tilbrakt en måned på dansestudioet Eden hvor han har koreografert dansere for første gang.
Praksisen endte med en visning av Heiner Müller-stykket i studioet, der trærne og naturlige lyder utenfor ble trukket inn i stykket.
Danserne fremførte tekst, noe som var en ny erfaring både for Dahl og dem.
Regissøren og koreografen Laurent Chetuane har vært Dahls veileder i Berlin, og har også introdusert den norske registudenten for dansefeltet. Dahl forteller at veilederen har hatt stor betydning for ham, og han har prøvd å lære av hans spesialkunnskap.
– Praksisen har gitt meg en kurs som jeg lenge har vært på jakt etter. For første gang opplever jeg at jeg blir dratt i en retning, og at jeg beveger meg mot en stil som jeg ikke visste om før jeg kom hit. Sommeren i Berlin har forandret veldig mye for meg, og har gitt meg en sterk kunstnerisk påvirkning, sier Dahl.
Regilinjen på Kunsthøgskolen i Oslo har tre studenter på hvert kull, som må ta praksis i løpet av studiene.
– Jeg valgte å reise til Berlin, fordi det er en av de store og viktige byene for kunst og teater. Jeg har vært her på studieturer før, og tenkte det ville være spennende å få et forhold til byen fra et kunstnerisk perspektiv. De har en annen tilnærming til teateret enn i Norge. Vi har Ibsen-tradisjonen, de har Brecht. Jeg har også lært meg tysk, noe som var et mål for meg.
Tror du at praksisen har åpnet noen muligheter for deg videre i arbeidslivet?
– Vi føler oss ikke helt ferdige med prosjektet i Berlin, og har lyst til å jobbe videre med det. Hvis alt går som det skal, skal det forhåpentlig vises i Norge og Tyskland, sier han.
Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim
Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Personvern
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram
Følg oss på Youtube