Offentlig og kvalitetssikret

- Å lære tysk til bruk i arbeidslivet var hovedmålet

Leif A. Valen studerte ingeniørfag i tyske Wilhelmshaven.

Leif A. Valen

Høyere utdanning – utveksling

Jan 14 - Feb 15

Hvorfor reiste du til  Wilhelmshaven i Tyskland?

- Tyskland er ledende innen mitt fag, som er informatikk og automasjon. Jeg tok en bachelor ved Høgskolen i Telemark, og utvekslingsoppholdet passet godt inn i studieplanen min. Jeg har siden hatt mye bruk for tysk i jobbsammenheng.

 Hvilke erfaringer vil du trekke frem som de viktigste fra oppholdet? 

- Å lære tysk til bruk i arbeidslivet var hele tiden hovedmålet. Fagene jeg tok var relevante, blant annet lærte jeg en del om PLS-teknikk.

Hva er det kjekkeste du opplevde?

- Jeg var heldig og fikk bo med noen veldig sosiale og faglig flinke tyskere. Jeg er veldig bilinteressert og fikk også oppfylt en stor drøm: å kjøre på motorsportsbanen Nürburgring Nordschlief. Jeg var også i Tyskland da landet vant fotball-VM, og fikk oppleve en folkefest uten like!

I kjemiundervisningen kokte vi alkoholen ut av rødvin og testet vannkvaliteten i Jade-bukta, mens jeg i faget «Prozesssteuerung» (prosesskontroll) programmerte en heis. 

Wilhelmshaven er også kjent for den årlige regattaen der mange flotte seilbåter passerer landemerket Kaiser-Wilhelm-Brücke. Det var mye som var interessant og spennende!

Opplevde du noen utfordringer?

 - Undervisningsformen veldig forskjellig. Det ble nesten et kultursjokk. Alt foregikk på tavle/overhead. Det ble lange dager, fra 08.00-19.30, med 90 minutters undervisningsbolker.

 Vil du anbefale andre studenter å reise på utveksling?

- Ja, det vil jeg. Jeg fikk erfaringer for livet og kjennskap til en annerledes studenthverdag.

 Hvilke råd vil du gi til en student som vurderer å reise på utveksling generelt?

 - Vær sosial og prøv nye ting! Reis gjerne med andre nordmenn, men ikke bo sammen med dem. Det er nemlig viktig å snakke landets språk så mye som mulig. Reiser man til et ikke-engelskspråklig land er det ellers en stor fordel å kunne litt av språket før du reiser ned.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2019
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern