Mathias og Ole Kristian er på utveksling i Tanzania

Kombinerer studier og arbeidspraksis i Tanzania

- Vi vil absolutt anbefale å reise til et land som ikke alle andre drar til. Vi anbefaler Tanzania på det sterkeste!  

Mathias Rui og Ole Kristian Lund

Høyere utdanning – utveksling

August - desember 2019

En tilfeldighet gjorde at Mathias Rui og Ole Kristian Lund endte opp med å studere i millionbyen Dar es Salaam – de hadde egentlig planlagt å dra på utveksling til Australia. Når Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høgare utdanning (Diku) treffer dem i solskinnet i Dar es Salaam er de halvveis i Afrika-oppholdet.

Hvordan fant dere ut om studieprogrammet i Tanzania?

- Vi hadde begge lyst til å dra på utveksling, så på slutten av det første studieåret deltok vi på et informasjonsmøte om utveksling til Australia. Ved nærmest en tilfeldighet fant vi ut at det var to ledige plasser til et utvekslingsprogram som kombinerte både studier og arbeidspraksis i Tanzania. Dette var i juni og vi brukte et par dager på å bestemme oss. I august satt vi på flyet til Dar es Salaam – alt gikk veldig fort, sier de.

Hvorfor valgte dere å reise til Tanzania?

- Muligheten for å få relevant arbeidserfaring gjennom praktikant-delen av oppholdet var helt klart noe som veide tungt når vi bestemte oss for å gå for denne sjansen, forklarer de. Jeg tenkte at til Australia kan jeg alltids ta meg en tur, men hvor ofte får man muligheten til å reise til Afrika? spør Ole Kristian. Dette er helt klart en sjanse til å få en mye mer unik opplevelse, og se en del av verden som vi ikke visste så mye om fra før, sier Mathias.

Hvordan er studiene lagt opp i Tanzania?

- Hverdagen er veldig travel. Fra klokken ni til fire har vi arbeidspraksis i finansavdelingen hos Equinor, så drar vi videre til Universitet i Dar es Salaam hvor vi har forelesning fra klokken fem til åtte. 

Blir studiene i Tanzania godkjent i Norge?

- Både praksis og studier i Tanzania blir godkjent som en del av mastergraden ved UiA. Vi vurderer også å knytte masteroppgaven til arbeidet vi gjør i Equinor.

Hvordan kan dere dra nytte av dette oppholdet senere i livet?

- Vi tror denne internasjonale erfaringen som kombinerer både praksis og studier i et afrikansk land vil gi oss fordeler på arbeidsmarkedet. Det kan godt tenkes at vi vil jobbe internasjonalt i noen år etter studiene. Men uansett om vi velger å jobbe i Norge eller utlandet tror vi denne erfaringen vil telle positivt. 

Hvordan har dere blitt tatt imot av de tanzanianske studentene?

- Vi har fått veldig god kontakt med de lokale studentene, det er ikke så vanskelig siden vi bare er åtte studenter i klassen.

Er undervisningen annerledes enn i Norge?

- Her ved universitetet kan foreleseren snakke i tre timer i strekk, og bruker powerpoint-presentasjoner fullpakket med liten skrift – så med andre ord er det veldig forskjellig fra forelesningene ved UiA. Det hender også at foreleserne kommer for sent, eller at de ikke dukker opp i det hele tatt – uten at de gir beskjed. Selv om ting er godt tilrettelagt for oss, er det også ting som tar lang tid. For eksempel har vi ikke fått studentbevis enda, så vi lærer en god del om oss selv og våre grenser, sier Mathias

Har dere gjort noen refleksjoner om oppholdet så langt?

- Vi har innsett hvor utrolig privilegert vi er, både i Norge generelt og som norsk student. I Dar es Salaam møter man mennesker som lever for mindre enn 600 kroner i måneden. Det er mange unge med mastergradsutdanning som må arbeide som Uber-sjåfører fordi de ikke har andre jobbmuligheter. På tross av dette er folk generelt åpne, hyggelige og nysgjerrige på hva vi gjør her – det er ganske forskjellig fra Grimstad!

Hvilke råd vil du gi til de som vurderer å reise til et utvekslingsland for å studere?

- Vi vil absolutt anbefale å reise til et land som ikke alle andre drar til. Vi anbefaler Tanzania på det sterkeste!

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern