– Jeg vil på det varmeste oppfordre andre til benytte muligheten

Sykepleierstudenten Inger A. H. Sandåker reiste til Tanzania. 

Inger A. H. Sandåker

Høyere utdanning – utveksling

Januar - april 2015

Hvorfor Tanzania?  

- Jeg har i mange år hatt lyst til å reise til Afrika og være med på bistandsarbeid, men har ikke hatt mulighet før nå. Høgskolen min hjemme, Høgskolen i Telemark, samarbeider med Tanga International Conference Center (TICC) og har et opplegg som både forbereder og evaluerer praksisoppholdet. Som student blir man tett fulgt opp av veiledere både hjemme og på TICC.

Tanga ligger ved kysten av Tanzania, ikke så langt fra grensen til Kenya. TICC er et senter som drives av flere ildsjeler, blant annet norske Ruth og Odd Nesjer. Ideen bak er å bruke lokale krefter og ressurser i samarbeid med utenlandske studenter, for slik å skape en bedre fremtid for den lokalbefolkningen. Hovedfokuset er på kvinner, barn og ungdom.

På hvilken måte var utvekslingsoppholdet relevant for studiene dine i Norge?

- Oppholdet i Tanzania vil prege meg resten av livet. Jeg merker at jeg nå som sykepleier har et litt annet fokus, spesielt på mennesker fra andre kulturer. Kultur er en viktig del av et menneskes liv og er en av grunnsteinene i vår utvikling. I min jobb som sykepleier må jeg ha kunnskap om dette, siden alle pasienter har rett på å bli ivaretatt på en måte som ikke krenker deres identitet.

Hvilke erfaringer vil du trekke frem som de viktigste?

- Jeg har fått et helt annet fokus på hva som er viktig i livet. Jeg ser hvor mye kunnskap, informasjon og oppfølging har å si for levevilkårene. Kunnskap er makt sies det, og det er jammen sant! Jeg var med på opplysningskampanjer om alt fra hvor farlig rusmiddel er til hvor viktig det er å vaske hendene. Men den viktigste lærdommen var det å være den som ikke ble forstått, siden jeg ikke kunne språket og ikke kjente til kulturen og skikkene. Dette var for meg en ganske stor aha-opplevelse. Tenk hvordan det er å være pasient og ikke kunne uttrykke seg eller ikke bli forstått!

Hva er det kjekkeste du opplevde?

- Det fineste var å møte alle de gjestfrie menneskene. «Karibu sana!» (velkommen!) var budskapet vi møtte, og uansett hvor fattige folk var, så ble man bedt inn. Selve landet er bare vakkert! Kysten, steppene, fjell, savanner og øyer så vakre at det er ikke er til å tro! Dyrelivet er unikt og kulturen er eldgammel. Det er en frase som sier “you can leave Africa, but Africa will never leave you”. Dette er helt sant. Afrika har satt dype spor hos meg.

Opplevde du noen utfordringer?

- Vi ble grundig forberedt av vår veileder Anne Kathrine Malme, og vi hadde møter hvor vi ble gjort oppmerksom  på hva vi kunne oppleve både før, under og etter oppholdet. Anne Kathrine har mye erfaring med dette, og hun har også tidligere bodd i Kenya. Man skal være klar over at det er mange ting som gjør at man kan møte "veggen": Sykdommer, hjemlengsel, vanskelige situasjoner man ikke kan gjøre noe med og en kultur som ikke ligner «vår». Det viktigste er å forberede seg godt, være ydmyk og snakke med andre som har vært der. Bruk ellers veilederne aktivt.

Vil du anbefale andre å dra på utveksling?

- Jeg vil på det varmeste oppfordre andre til benytte muligheten! I Tanzania vil du oppleve mye. Reis med et åpent sinn og gi av deg selv. Ikke vær redd for å slippe mennesker innpå deg. Tanzanianere er et varmt folk som ønsker deg velkommen, men de er også stolte av kulturen og landet. Man vil møte situasjoner man kan ha vanskeligheter med å forstå, men mest av alt vil man oppleve mye fantastisk som veier opp for alt dette. Så bare reis!

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern