Olaf Fosen på kafè i St. Petersburg

– Det å ordne månedskort på kollektivtransport var i seg selv et lite eventyr

Olaf Fosen - språkstudent i St. Petersburg, Russland.

Navn: Olaf Fosen
Alder: 23
Fra: Haugesund, Norge
Måneder i utlandet: seks måneder i 2014
Universitet: St. Petersburg Statlige Universitet
Studieretning: Master i russisk språk ved UiB og økonomi/administrasjon Norges Handelshøyskole (NHH)

- Hvor studerte du?
St. Petersburg i Russland.

- Hva var hovedgrunnen til at du valgte å dra til Russland?
Jeg var i St. Petersburg på et delstudium året før som varte seks uker. Dette er et delstudium som Universitetet i Bergen (UiB) tilbyr alle studentene som studerer russisk. Jeg likte byen godt og fikk meg flere bekjente der og ville tilbake!

- Hvorfor valgte du St. Petersburg Statlige Universitet?

Olaf Fosen på kafè i St. Petersburg

Det var dette studiestedet UiB hadde en bilateral-avtale med, altså en tosidig avtale om utveksling. Den innebærer at både norske studenter fra UiB kan dra på utveksling til Sankt Petersburg, og at russiske studenter fra Sankt Petersburg kan komme til Bergen, og jeg valgte da å utnytte denne avtalen, noe som innebar at jeg heller ikke trengte å betale skolepenger.

- Hva visste du om Russland før du dro hit?
Jeg visste alt jeg hadde lært gjennom bachelorstudiene i russisk ved universitetet i Bergen samt det jeg lærte under forrige utvekslingsopphold i St. Petersburg. I tillegg kjente jeg til byen gjennom venner og bekjente.

- Hva er de største forskjellene mellom å være student i Norge og Russland?
I Norge er all informasjon tilgjengelig elektronisk. Mye av kommunikasjonen foregår også på nett, slik var det ikke i St. Petersburg. Her må man heller være forberedt på litt byråkratiske forsinkelser på noen ting, og spørre andre studenter om hjelp. De er ofte veldig hjelpevillige. For eksempel var det å ordne seg et månedskort på kollektivtransporten var i seg selv et lite eventyr. Man måtte først prøve å skjønne hvilken adresse man skulle til, for å deretter faktisk finne inngangen til kontoret som tok seg av slike forespørsler. Deretter var det til banken en tur - som man også måtte finne frem til. Her måtte man fylle ut et skjema på russisk og betale for dette kortet, og først når man har fått kvitteringen på denne betalingen, kunne man stille seg i fotokøen og deretter få skysskortet.

I tillegg har man som norsk student i Russland også bedre råd i Russland enn i Norge. For eksempel betaler veldig lite for leien av rommet leiligheten på studenthjemmet som vertsuniversitetet tilbyr, knapt 4000 rubler (ca. 500 NOK) i måneden. Jeg bodde på rom med en annen utenlands student, en hviterusser, som jeg ble god venn med.

Mye annet som er knyttet til kulturen er også veldig forskjellig. Språket man hører rundt seg, russernes historie og erfaringer gjør dem annerledes enn oss mer rolige og stillere nordmenn. St. Petersburg er for eksempel en by med mer lyd noe som gjerne kommer av at den er så stor. Russerne liker i større grad å ta risiko, noe som både en fordel og ulempe, som for eksempel i trafikken (ulempe).

Jeg syns også russerne viser mer gjestmildhet i Russland. Folk er gjerne mer vennligstilte overfor utlendinger enn det vi er i Norge.

-Hva er det mest betydningsfulle akademiske utbyttet du har av å være utvekslingsstudent?
Den kunnskapen jeg har fått der borte, altså selve utdanningen, som var veldig variert og interessant. Jeg hadde både kunsthistoriefag på engelsk, og historiefag på russisk sammen med andre russiske studenter. Denne kombinasjonen har gjort at jeg har lært mye nytt, og jeg har kunnet velge blant historieemner som gjerne interesserer meg mest.

- Har du noen personlige erfaringer som utvekslingsstudent som du vil framheve?
Man må være frampå om man ønsker å oppnå noe, spør grundig og detaljert om man lurer på noe. Ikke vær redd for å finne ut av ting man ikke vet eller er usikker på.

- Hva vil du si til andre norske studenter om utvekslingen til Russland?
Kjør på - du kommer til å ha minner fra utvekslingen resten av livet, både flotte og gode samt en del rare, og forhåpentligvis ingen dårlige!

Det siste og muligens beste tipset jeg kan gi er å gå på et Couchsurfing-møte – man er garantert å bli kjent med mange hyggelige russere av begge kjønn, i tillegg til utlendinger som er på besøk eller bor i Sankt Petersburg.

- Hva savnet du mest fra Norge da du var utenlands?
Hadde det faktisk veldig godt der borte, så det var ingenting jeg gikk rundt og savnet spesielt. Hadde med meg to norske medstudenter, så jeg fikk jo snakket norsk også.

- Etter din mening, hva er det største utbyttet du har av å være utvekslingsstudent?
Man får fantastisk praksis på språket i landet, for min del så kunne jeg snakke russisk hele tiden. Så språket er nok største fordelen og utbytte! I tillegg til de man blir kjent med nye mennesker.

- Hva gjør du nå?
Jeg har begynt på masterprogram i russisk ved UiB og bachelor i økonomi og administrasjon ved NHH (på en gang).

- Hva er fremtidsplanene dine?
Bli ferdig med studiene og få meg en jobb jeg vil trives med, som vil være både utfordrende og spennende, og gjerne relatert til Russland.

--------------------------

Private bilder.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2020
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern