– Oppholdet i Kina har virkelig åpnet øynene mine

Birte Hansen var fascinert av forskjellene mellom Asia og Norden og ville gjerne studere i Kina. Da ble en mastergrad ved Sino Danish Center (SDC) i Beijing et naturlig valg.

Birte Hansen

Høyere utdanning – helgrad

Hvorfor Beijing?

- Jeg har en bachelorgrad i internasjonale utvekslingsstudier fra England, inkludert ett år hvor jeg gikk på språkskole i Wuhan, Kina. Under oppholdet i Wuhan fikk jeg muligheten til å reise mye rundt i Kina. Jeg fikk raskt sansen for landet, kulturen og folket.

Da det var på tide å bestemme seg for master, bestemte jeg meg for å returnere til Kina. Jeg ville delta på et utdanningsprogram som var godkjent i Norden og Asia og som fokuserte på de to regionene. Ved SDC har jeg studert "public management" og "social development". Jeg har lært mye om forskjellene mellom regionene, og har hatt professorer fra både Kina og Norden.

Hvilke erfaringer vil du trekke frem som de viktigste fra studieoppholdet?

- Oppholdet i Kina har virkelig åpnet øynene mine. Jeg ser nå hvor mye kultur, historie og politikk har å si for utviklingen til et land. Jeg har også blitt mer selvkritisk.

Hva er det kjekkeste du har opplevd?

- Det å møte nye mennesker og muligheten til å reise til mange forskjellige provinser og byer i Kina.

Vil du anbefale andre studenter å reise på utveksling?

- Ja! Jeg hadde mitt første år på utveksling mens jeg på videregående. Da dro jeg til USA og delstaten Kentucky. Året i USA inspirerte meg til et videre liv i utlandet, og jeg har siden bare bodd ett år i Norge. Uansett hvilket land du reiser til og uansett hva du måtte oppleve, så er et utvekslingsopphold en opplevelse for livet! Erfaringen man får ved å bo i et annet land, innsynet i en annen kultur og sjansen til å lære seg et språk gir verdifull kunnskap og forståelse for andre samfunn - og venner for livet.

Derfor vil jeg også anbefale andre å velge utradisjonelt og rett og slett ta en sjanse! Da jeg bestemte meg for å lære kinesisk for fem år siden, hadde jeg svært lite kunnskap om landet og kulturen. Noe av de beste med å ta et lengre utvekslingsopphold, er muligheten til å komme tett på menneskene i et land.

Mitt råd er derfor: Vær vågal, integrer deg i landet du flytter til, bli kjent med lokalbefolkningen og reis mye! 

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern