Ønsker du å studere eller forske i Kina? Da kan du søke norsk-kinesisk statsstipend. Målet er mer kulturell og akademisk kontakt mellom Norge og Kina. Ordningen omfatter alle fagområder. Søknaden er en to-trinns prosess: først søker du til Direktoratet for Høyere Utdanning og Kompetanse (HK-dir), deretter til China Scholarship Council (CSC). Søknadsfrist til HK-dir er 1. februar 2023 (15:00), og søknadsfrist til CSC er 15. februar 2023.
Du kan søke stipend for ett semester, et helt akademisk år, eller for å ta en hel grad i Kina (bachelorgrad, mastergrad, ph.d.). Du kan også søke om stipend for å forske i Kina. Stipendet er ikke gyldig for opphold på kortere varighet enn ett semester. Stipendet er åpent for alle fagfelt.
Det er åtte fulle stipender tilgjengelig i 2023. I tillegg kan det gis fritak for studieavgift (partial scholarship) til inntil 10 andre søkere, som også vil kunne få tilbud om bopel på aktuell campus dersom det er tilgjengelig.
Fullt stipend dekker skolepenger, helseforsikring, hybel på campus eller subsidiering av bolig og utbetaling av månedlig stipend gradert etter utdanningsnivå. Det er vertsinstitusjonen i Kina som gjennomfører utbetalingen av stipendet.
Satser for månedlig utbetalt stipend:
Stipendet kan ikke kombineres med stipend fra Statens Lånekasse, men du kan ha rett på basislån og reisestøtte. Den enkelte student står fritt til å søke om lån og støtte fra Statens Lånekasse i tråd med gjeldende regelverk. Vær oppmerksom på at det er krav om at lærestedet ditt i Kina er godkjent av Lånekassen for at du skal kvalifisere til lån fra Statens Lånekasse. HK-dir anbefaler alle søkere til å ta direkte kontakt med Statens Lånekasse for å få veiledning om hva du kan søke på.
Du kan søke om å få studere eller forske ved høyere utdanningsinstitusjoner som finnes på China Scholarship Council (CSC) sin oversikt over godkjente institusjoner. Obs! Bruk Internet Explorer eller Firefox for å åpne siden.
Du kan ønske deg til en spesifikk utdanningsinstitusjon fra CSC sin liste over godkjente utdanningsinstitusjoner, men det er CSC som avgjør hvilken kinesisk utdanningsinstitusjon du får studere/forske ved. Dersom du har særskilte ønsker om studiested eller universitet må du begrunne dette godt, og gjerne dokumentere med opptaksbrev (pre-admission letter) fra aktuell institusjon dersom det er mulig. I søknaden kan du velge én fagdisiplin og opp til tre utdanningsinstitusjoner i Kina som dine preferanser.
Merk at Hong Kong og Taiwan ikke er inkludert i stipendordningen.
Når vi behandler søknadene, legger vi særlig vekt på følgende:
I Espresso finner du oversikt over HK-dirs programmer og ordninger som har åpne søknadsfrister, og lenke for å opprette ny søknad. Klikk på lenken til ordningen du ønsker å søke på.
Se søknadsskjema i Espresso samt denne utlysningen for nærmere informasjon om hva søknaden skal inneholde, inkludert krav til vedlegg.
Hvis relevant:
Vi anbefaler at du sender inn alle dokumenter på engelsk, slik at du lett kan bruke de samme dokumentene både i søknaden til HK-dir og til CSC. Det er viktig at attestene og anbefalingene er relevante for det planlagte studieoppholdet, og at du gir en utfyllende beskrivelse av din motivasjon for oppholdet og aktivitetene du ønsker å gjennomføre i Kina.
Hvis du har spesifikke ønsker om institusjon, kan du argumentere for det her.
Veiledning til søknaden til CSC, se vedlegg
Merk: Alt må være på engelsk for at CSC skal kunne gjøre en vurdering. Det er viktig at attestene og anbefalingene er relevante for det planlagte studieoppholdet i Kina.
Endelig beskjed om tildeling av stipend samt adkomstdokumenter kommer vanligvis rundt juni/juli. Papirene blir sendt ut som rekommandert post. Hvis du endrer kontaktadressen din i Norge, må du gi beskjed til HK-dir.
Du må så søke om visum for å studere i Kina. For mer informasjon om visumsøknaden se nettsiden til den kinesiske ambassaden i Oslo. Vær oppmerksom på at du må kopiere Admission Notice og Foreign Student Visa Application Form (JW201), mens originalen tas med til Kina for registrering ved det kinesiske universitetet. Man må også søke om oppholdstillatelse hos kinesiske myndigheter innen 30 dager etter ankomst til Kina.
HK-dir forbeholder seg retten til å kartlegge resultater og ta kontakt med stipendmottakere under og etter studieopphold.
Trenger du veiledning underveis? HK-dir tilbyr veiledning helt frem til søknadsfristen. Vi vil svare på spørsmål, men kan ikke lese gjennom søknadsutkast. Veiledning kan gjøres på e-post.
Kontaktperson: Julie Park (Julie.park@hkdir.no )
Norge og Kina inngikk en kulturavtale i 1963, hvor kjernen er «å fremme av utveksling av representanter for institusjoner av undervisningsmessig, vitenskapelig og kulturell art, om mulig ved hjelp av stipendier». Det er blitt opprettet en statsstipendording under avtalen, hvor hver part forplikter seg til å ta imot og gi stipend til opptil 10 studenter/forskere fra partnerlandet årlig. Ordningen er åpen for alle fagfelt.
Stipendordningen er bilateralt finansiert fra norsk og kinesisk side. Hovedmålet med stipendordningen er å bidra til å etablere og utvide den akademiske og kulturelle kontakten mellom norske og kinesiske enkeltpersoner og forsknings- og utdanningsinstitusjoner.
Mens stipendene for norske studenter administreres på norsk side av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, forvaltes stipendene for kinesiske PhD-studenter og forskere av China Scholarship Council (CSC). CSC er et spesialisert myndighetsorgan på forvaltning av internasjonalt stipendsamarbeid. CSC er tilknyttet utdanningsdepartementet og fremmer internasjonalt samarbeid, både gjennom myndighetsavtaler og avtaler med institusjoner. CSC driver et omfattende arbeid med utveksling av studenter til og fra Kina. Du finner mer informasjon om stipendordningen for kinesiske søkere under ordningen her.
Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim
Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Personvern
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram
Følg oss på Youtube