Camilla Fevang, på utveksling i Shanghai.
Høyere utdanning – utveksling
Våren 2013
– Det å oppleve en skolehverdag i Kina var både artig og tøft, forteller Camilla Fevang. Våren 2013 var hun på utveksling ved Shanghai University of Finance and Economics.
Hvorfor ville du til Kina?
– Jeg hadde et sterkt ønske om å dra på utveksling, og da til Asia fordi jeg aldri hadde vært der før. Jeg tenkte det kunne gi meg nye utfordringer og en ny kulturopplevelse. Universitetet mitt hadde bare samarbeid med noen få skoler i Asia og av de skolene var Kina ett alternativ. Det var ingen studenter fra Universitetet i Agder som hadde reist til Kina før. Det gjorde at jeg ble enda mer nysgjerrig på hva Kina hadde å tilby.
I forhold til økonomi så er Kina et ledende land, så det å lære seg litt kinesisk i utdanningen ville bare være en kjempe pluss. Det at jeg skulle reise alene og uten noen andres erfaringer å støtte meg på, ga i seg selv utfordringer ettersom jeg ikke visste helt hva som ventet meg. Det ble mye research i forkant, og jo mer jeg leste jo mer gira ble jeg.
Hva likte du best med Kina?
– Det jeg likte best med Kina var at det var en helt annen kultur og mye nytt å oppleve. Det var mye å lære seg og å sette seg inn i, men det gjorde bare oppholdet enda mer spennende og lærerikt.
Det å oppleve en skolehverdag i Kina var veldig artig og tøft. Å kommunisere er en utfordring ettersom engelsk ikke er et språk de fleste kan. Da jeg hadde min første time med kinesisk tenkte jeg at jeg aldri kom til å klare det, men med mye lesing og lytting til radio og podcast ga det resultater. Det å beherske kinesisk er veldig gøy, jeg er veldig glad i å lære meg nye språk og dette var en utfordring jeg likte.
Var det noe du ikke likte?
– Jeg må innrømme at oppførselen til kineserne ikke var noe jeg er vant med. De spytter blant annet veldig mye, over alt. Ellers var det ikke så mye som jeg ikke likte, men alt er jo ganske annerledes i Kina, hvordan de lever og oppfører seg, så det er selvfølgelig en del å sette seg inn i.
Hvordan foregikk undervisningen?
– Det var klassetimer, hvor vi var 30 i klassen. Vi hadde som regel dobbelttimer hvor en time var 50 minutter og så var det ti minutter pause. I timene var det ikke så mye vekt på den muntlige aktiviteten, men i noen fag hadde vi fremføringer og gruppearbeid. Det var vanlig med hjemmelekser og quiz hver time. Vi hadde også innleveringsoppgaver og midtveiseksamener.
Hvilket språk foregikk undervisningen på og hvordan var det å studere på dette språket?
– Undervisningen foregikk på engelsk og lærerne var som regel fra andre land enn kina. Jeg opplevde å ha en kinesisk lærer i et fag som gikk på engelsk og det ble litt krevede å følge med når han snakket kinesisk, noe han gjorde for å få med seg de kinesiske elevene. Det gikk som regel greit. Hvis det var noe man lurte på var lærerne alltid veldig behjelpelige.
Gikk du på språkkurs før du begynte?
– Nei, men jeg hadde et eget fag hvor jeg lærte meg litt kinesisk. Det foregikk under hele semestret. Det var et fag som jeg fikk godkjent ved universitetet i Norge, slik at det gikk innenfor mine 30 studiepoeng, som man må ha for å studere fulltid.
Hvordan ble du kjent med folk?
– Klassene bestod hovedsakelig av kinesere, men jeg gikk også sammen med en del utvekslingsstudenter. Jeg ble kjent med mange av utvekslingsstudentene. Det var lettest å komme i kontakt med dem ettersom alle var der for å bli kjent med nye folk og vi reiste rundt sammen. Kineserne kunne generelt lite engelsk så kommunikasjonen ble ganske vanskelig til tider.
ezembed
Hva gjorde du på fritiden?
– Jeg dro på tur til blant annet Beijing og Yellow Mountains. Det er steder jeg anbefaler andre å dra. I Beijing dro jeg blant annet til Den kinesiske mur, Den himmelske freds plass og Den forbudte by. Yellow Mountains er en fin to-dagers tur, hvor man overnatter på fjellet. En helt annen opplevelse enn en norsk fjelltur.
Hvilke råd vil du gi en som ønsker å reise ut og studere?
– Ikke tvil, bare gjør det! Det er en fantastisk opplevelse. Det kan være lurt å gjøre research og å snakke med andre som har erfaringer med stedet du skal dra til. Lag en blogg eller en notatblokk der du noterer litt hva du ser og opplever. Det er ofte veldig mye nytt og spennende og man vil ikke huske alt like godt etterpå og det kan være gøy å se tilbake på senere.
Hva liker du best ved det å studere i utlandet?
– Jeg liker å få det kicket av å reise og klare meg litt på egenhånd. Bli kjent med nye mennesker fra hele verden og lære om andre kulturer.
Mener du at studenter bør ha et studieopphold i utlandet?
– Ja, man lærer veldig mye om seg selv og andre. Man vokser veldig mye og får et litt annet perspektiv på ting. Jeg mener det kan være positivt i forhold til arbeidslivet også, at man lærer seg bedre engelsk eller andre språk, får kjennskap til andre kulturer. Det vil gi erfaringer og kunnskap, noe som kommer godt med i livet.
Hvordan søkte du?
– Først søkte jeg til universitetet i Agder om å få lov til å dra på utveksling, deretter kalte de meg inn til et intervju som foregikk på engelsk. Deretter ga den internasjonale avdelingen ved Universitetet i Agder meg tilgang til en internettside hvor jeg skulle søke på skolen i Kina, denne søknaden måtte sendes via post. Deretter ventet jeg på svar fra skolen i Kina for å kunne søke om visum.
Hvordan fant du et sted å bo?
– Universitetet i Kina hadde en nettside hvor jeg kunne søke på studenthybel. Det var en del studenter som valgte å gå utenom denne løsningen og heller finne seg en hybel via privatmarkedet.
Hva koster det å studere og bo i Kina?
– Jeg betalte ingenting for å gå på skolen, bare semesteravgiften til universitetet jeg går på i Norge. Det er ganske billig å leve, det å gå ut og spise var billig og det var ikke så dyrt i matbutikkene heller. Klær og diverse fra butikker som Zara, Hennes & Maritz og Vero Moda var ganske likt som i Norge, men det er «Fake Market» rundt om kring hvor man kunne prute og hvor ting var veldig billig. Jeg bodde på campus og betalte 50 kr natten. Det var billig, men standarden var ikke så bra. Det var noen som hadde funnet leilighet på privatmarkedet, det var litt dyrere leie men standarden var mye bedre. Det må legges til at standarden er lavere enn i Norge og kan variere.
ezembed
Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim
Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Personvern
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram
Følg oss på Youtube