– Enorm læring, og økt språklig selvsikkerhet

– Når man driver med språk- og kulturstudier, er det essensielt å oppholde seg i regionen, kjenne på stemningen, gjøre seg personlige erfaringer og få et mer praktisk forhold til kunnskap.

Alexander Gewelt

Høyere utdanning – utveksling

Høsten 2011

– Når man driver med språk- og kulturstudier, er det essensielt å oppholde seg i regionen, kjenne på stemningen, gjøre seg personlige erfaringer og få et mer praktisk forhold til kunnskap.

Alexander Gewelt tok sin bachelorgrad i India-studier ved Universitetet i Oslo våren 2013. Høsten 2011 studerte han hindi i Varanasi, i regi av Det nordiske senteret i India.

– Man kan lære mye på lesesalen og ved å diskutere, men egne erfaringer fra stedet er uendelig verdifullt, det kan ikke erstattes av noe annet, mener Gewelt.

Etter ett år som språkstudent ved UiO manglet han selvtillit til å gå ut og praktisere språket. Det endret seg fort i Varanasi, en hellig by ved Ganges.

Utfordret 24/7

– I India blir man utfordret på hindi hver dag, på så mange ulike områder: Når man skal kjøpe mat, ta bussen, finne veien. Man må aktivt bruke språket 24/7. Det gir en enorm læring, og økt språklig selvsikkerhet.

Selv valgte Gewelt India og hindistudier ut fra språkinteresse, koblet med interesse for historie og geografi.

– Man hører mye om India som ny økonomisk stormakt. Selv om jeg var forberedt, ble jeg litt overrasket da jeg kom til Varanasi. Det var svært enkel standard, med åpen kloakk og dyr i gatene. Det var veldig utfordrende i starten. Ettersom vi kom inn i daglige rutiner, ble jeg veldig glad i byen og folkene. Det er en spesiell stemning der.

Språkskolen hadde studenter kun fra Norge og Danmark, mens lærerne var lokale. Fire timer språkundervisning daglig, og dessuten en ukentlig gjesteforeleser fra byens beste universitet. Eksamener var ved hjemkomst i Oslo, og ga full uttelling med 30 studiepoeng. Verken tid eller studiepoeng tapt, altså.

Hindi trengs

Norsk næringsliv er inne i India, og fra næringslivshold snakkes stadig om behov for flere nordmenn med India-kompetanse. Merker du noe til dette?

– Jeg føler meg ikke spesielt attraktiv, nei. Men jeg må bli bedre på å markedsføre meg selv. Det er bra om man blir mer business-orientert i framtidig studentutveksling, for India er jo et stort investeringsland. Samtidig må vi fortsette med trykket på språkstudier også. Språk handler om kontakten mellom folk: Man kommer nærmere hverandre når man snakker samme språk, er Gewalts erfaring.

I storbyer som Delhi snakker store deler av befolkningen bra engelsk. Men India er et stort land, minner han om.

– I Varanasi snakker folk bare bitte litt engelsk, og de fleste veldig dårlig, med tynt ordforråd. Ofte kommer man ikke langt på engelsk. Så vi trenger folk som kan hindi, sier Alexander Gewelt, som ser for seg en jobb innenfor reiseliv eller i skolen.

– I høst har jeg fri fra studier, og jobber i Varanasi som koordinator for nordiske studenter på studieopphold. Så vil jeg nok ta pedagogikk og noen enkeltemner, med tanke på jobb innenfor reiseliv eller i skolen.

Positive erfaringer:

Fellesskapsfølelsen. Selv om vi var en gjeng med nordiske studenter, fikk vi mange gode venner. Vi ble så godt tatt imot, og etter hvert ble vi gjenkjent omkring. Folk stanser opp og spør hvordan det går. Det er lett å få nye venner i India og ofte er dette venner man blir glad i. I tillegg oppstår mange minneverdige episoder når man som nordmann snakker hindi!

Å reise ut er en viktig måte å bli kjent med deler av verden på, samtidig som jeg tror erfaringen man opparbeider seg vil være nyttig uansett hva man velger å gjøre senere i livet. Det er kanskje en klisjé, men i en globalisert verden hvor alt beveger seg raskere enn noensinne mellom landegrensene, er kunnskap om hva som foregår utenfor Norges grenser svært viktig. Dessuten opplever man garantert ting man ikke ville ellers!

Negative erfaringer:

Kjønnsproblematikken. Ganske mange har et uvant kvinnesyn. Nordiske kvinner får blikk. En del opplever å bli fingret på. Det er lettere å være nordisk mann enn kvinne.

Det er mange utfordringer med å reise til India, om det så er på utveksling eller ferie. Kanskje det mest utfordrende som jeg opplevde var da jeg bodde deler av oppholdet hjemme hos en familie. Mangelen på privatliv, kombinert med streng varme, matforgiftning og språkproblemer var i begynnelsen tøft å takle både mentalt og fysisk. Men etter hvert som jeg ble vant til situasjonen, gikk det bedre.

Det er viktig å forberede seg, men man får aldri forberedt seg helt hundre prosent. Man lærer ofte bedre ved å bare dra dit man vil. Så det er viktig at man tør å ta denne sjansen, tør å prøve noe nytt og ha tålmodighet. India er krevende, men desto mer spennende! I en by som Varanasi kan det å bli konfrontert med fattigdom og død hver eneste dag, samtidig som man opplever en enorm livsglede og gjestfrihet, være en stor utfordring. 

«Hindi Study Programme» i Varanasi: Opprettet i 2011 av Det nordiske senteret i India i samarbeid med Gandhian Institute of Studies. Studentene kom fra universitetene i Oslo, Århus og Stockholm. Programmet er skreddersydd for nordiske hindistudenter, utviklet av forhenværende NCI-direktør Mirja Juntunen. Fra 2012 er studiet organisert av Centre for the Study of Indian Languages and Society, en uavhengig stiftelse.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2022
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern