– Wow, skal jeg virkelig bo her?

– Jeg har blitt veldig godt vant og komfortabel på UiO. Her er jeg en utlending. Det er sunt å oppleve. Jeg må hoppe inn i noe helt nytt. Og jeg får altså studere her i Frankrike, på Science Po i Lyon!

Hanna Thun Svean

Høyere utdanning – utveksling

Høsten 2016

Hanna Thun Svean er fra Stjørdal i Nord-Trøndelag. Hun har en bachelorgrad i utviklingsstudier fra Universitetet i Oslo og i tillegg et årsstudium i fransk fra NTNU i Trondheim.

Til daglig studerer hun master i samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo. Høsten 2016 er hun på utveksling på Science Po i Lyon.

Hva var førsteinntrykket ditt av Lyon?

– Jeg kom hit med buss fra Sveits. Vi kom kjørende inn langs elva Rhône og jeg tenkte: Wow, skal jeg virkelig bo her? Det er så vakkert. Og masse folk ute i gatene.

Hvordan oppsto ideen om et utvekslingsopphold i Lyon?

– Jeg kunne fransk og ville bli enda bedre. At jeg kan snakke fransk, har stor personlig verdi for meg. Det er en del av den jeg er. Så jeg begynte å se på UiOs utvekslingsavtaler og snakke med studenter som hadde vært her før.

Hva slags forventinger hadde du før du kom hit?

– Et veldig bra studiemiljø. Masse internasjonale studenter. Lett å bli kjent med folk. Mindre by, ikke så stort og bråkete som Paris. Sør-Frankrike, nært alpene. Og: Kjempevanskelig på skolen. Alt dette viste seg å stemme!

Var noe litt skummelt før du kom hit?

– Jeg er tross alt 25 år, så det er ikke forferdelig å være borte fra Norge. Men det er viktig ikke å forvente at ting er som i Norge eller Nord-Europa, og ikke la seg irritere så lett. Mest av alt var jeg opptatt av språket, å være god nok i fransk til å ha utbytte av undervisningen og stå.

Hvordan er en vanlig dag her?

– Vi starter klokka 8 eller 10. Jeg følger all undervisning på fransk, så jeg blir litt ekstra sliten på grunn av språket. Jeg tar ti ulike fag, hvert på tre studiepoeng. Flere av fagene, som «kulturpolitikk», er spesielt aktuelle for meg. Jeg skal skrive masteroppgave om kulturstrategier i byutvikling.

– Fagene er mer rettet mot arbeidslivet enn jeg er vant med fra Norge. Det faglige nivået er overkommelig, og med mye spennende innhold. Språket er utfordringen. Eksamenene er typisk på to timer, skriftlig. Jeg er nok bedre i muntlig fransk enn skriftlig. Siden alt går på fransk, er ikke de faglige ambisjonene mine skyhøye. Jeg håper å stå.

Ja, språket: Hvordan går det?

– Det går helt fint. Jeg har en strategi: Ikke snakk på engelsk. Jeg er vant til å bable i vei, selv om jeg snakker litt feil innimellom. Vi hadde to ukers intensivt språkkurs før semesteret startet, det var veldig bra. Jeg prøver å unngå andre norske studenter her, for jeg vil praktisere fransk. Språklig har det vært kjempelærerikt så langt.

Hvordan er selve undervisningen?

– Det er mye forelesninger. Det fungerer som diktat: Vi lytter og noterer. Det er veldig utfordrende å ta notater på fransk. Jeg har spurt én som jeg har blitt kjent med om å få låne hennes notater. Det er mindre analyse og diskusjoner enn i Norge. Jeg prøver å være åpen for det. Men det er stor forskjell på lærerne, altså: Noen liker at du stiller spørsmål. Så er det pensum å lese utenom.

Hva gjør du utenom skolen?

– Jeg er ute og blir kjent med byen. Jeg har vært på flere markeder. Jeg håper å få reise litt rundt, også.

– På Blindern var jeg veldig aktiv i ulike studentorganisasjoner. Her i Lyon skjer det mye, ikke minst for oss utvekslingsstudenter, men jeg er ikke så aktiv. Helgene går mye til å lese. På UiO jobbet jeg ved siden av studiene, og har klart meg fint med å ta skippertak som student. Det går ikke her, føler jeg.

Får du franske venner?

– Ja, jeg synes det er lett å få venner. Men du må være litt frampå. Det har vært et viktig mål for meg: Å bli godt kjent med franske studenter og være med dem på fritiden. De fleste er veldig opptatt av skolen, da.

Hvordan bor du?

– Jeg bor hos Marie på 69 år. Jeg fant henne på «Frankrikes finn.no». Hun er veldig hyggelig, og det er også fint å bo med en fransk dame, språklig sett: Vi prater på fransk.

Hva er det aller fineste med å bo og studere i Lyon?

– Det er veldig stas å bo her. Lyon er så fin by. Jeg liker å bli kjent med nye folk, også hun jeg bor med og familien hennes.

– Jeg har blitt veldig godt vant og komfortabel på UiO. Å få oppleve noe helt nytt er veldig sunt. Og jeg får altså studere på Science Po i Lyon: Det er jo kjekt! Egentlig ville jeg vært her lengre, helst et helt år. Jeg er glad for at jeg valgte dette.

Hvordan kan dette oppholdet i Lyon være til nytte for deg senere i livet?

– Fransk er jo et verdensspråk. Jeg drømmer om en jobb hvor det er nyttig å kunne fransk. Jeg håper at det lønner seg å ha vært utvekslingsstudent. Det viser at du er nysgjerrig på verden utenfor Norge også.

Hvordan finansierer du oppholdet?

– Jeg har stipend fra både Lånekassen og Erasmus+, så økonomien er bra.

Hva gjør du etterpå?

– Til våren er jeg ferdig med mastergraden, så da søker jeg jobb. Jeg vil gjerne ha en jobb hvor jeg får praktisere fransk. Norad er en drøm. Eller et franskspråklig land i Afrika, kanskje.

 Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern