Mads (17) står smilende foran en skolebygning som solen skinner på mellom trærne. Blader i høstfarger skimtes i hjørnet.

Videregående i Frankrike

Ser muligheter for en internasjonal karriere

Mads ville gjerne ha flere utfordringer og nye sosiale erfaringer. Nå stortrives han på videregående i Frankrike.

Mads Møkkelgård Øyum

Videregående opplæring

Mads Møkkelgård Øyum (17) er fra Orkdal i Trøndelag. Han går andre året på Lycée Pierre Corneille og tar hele videregående der. Dette er en ordning alle norske elever kan søke på.

Hva fikk deg til å reise til Frankrike for å gå på skole?

– Jeg fant tilbudet helt tilfeldig på nettet, og så tenkte jeg at det måtte være veldig artig. Det å få lære fransk, bli kjent med kulturen og få faglige utfordringer. Det gikk ganske greit på ungdomsskolen, og jeg ville gjerne ha litt flere utfordringer. Og jeg tenkte at det ville være fint å få nye sosiale erfaringer, bli kjent med nye venner og vokse på det.

Hvordan var det å komme hit? Var det som du hadde forventet?

– Man følte seg veldig usikker i starten, helt fremmed på en ny skole. Jeg visste ikke helt hvordan det ville være. Nå sitter jeg igjen med en god følelse.

Er det noe som har overrasket deg?

– Det er jo et helt annet skolesystem, veldig gammeldags. Alt foregår på papir, de bruker ganske tradisjonelle undervisningsmetoder.

Kunne du fransk før du kom hit?

– Nei, ingenting. Det var vanskelig i starten, jeg skjønte ingenting da jeg kom. Nå går det bra. Det er en bratt læringskurve. Nå føler jeg at det er artig i timene, at jeg får med meg det som skjer og at jeg uttrykker meg godt nok.

Hvordan går det med skolearbeidet ellers?

– Det går bra. De har en annen undervisningsmodell, og det er litt mer arbeid enn det var i Norge.

Hvordan er det sosiale?

– Vi har et kjempegodt miljø i den norske seksjonen. Alle føler seg inkludert, og vi støtter hverandre. Vi gjør mye sammen på fritiden, og i seksjonsferiene blir vi ekstra godt kjent med hverandre. Det synes jeg er helt fantastisk.

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

– Det går en del tid til lekser. Hver onsdag trener jeg klatring med skoleidrettslaget. I tillegg trener jeg litt Taekwondo på egen hånd. Ellers spiller jeg piano, er med venner og gjør sosiale ting.

Hva er mest utfordrende med å være her?

– Det er nok det franske språket, det å lære seg fransk fort nok, så man kan henge med i timene. Det var i alle fall en utfordring i starten, nå går det bedre.

Har du tenkt noe på hva du har lyst å gjøre etter videregående?

– Ja, jeg har sett på flere muligheter. Jeg har vurdert å reise til Sveits, på en skole i Lausanne som jeg vet flere har dratt til. Jeg vurderer også NTNU, kanskje forsvaret – jeg har veldig lyst å bli jagerpilot. Eller kanskje Boston og MIT. 

Har det at du går her hatt noe å si for hvordan du tenker om fremtiden?

– Ja, det har det absolutt. Nå ser jeg andre muligheter for en internasjonal karriere enn det jeg tenkte før jeg kom hit.

Hva vil du si til andre som lurer på om dette kan være noe for dem?

– Søk, send inn spørsmål til oss hvis du er i tvil, og kjør på! Det er absolutt verdt det.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2022
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern