– Paris blir mer og mer min

Det er noe med å bo et helt annet sted og oppleve at det går helt fint. Og møte så mange nye, rare og spennende mennesker. Jeg vokser på det.

Snorre Jablonski

Høyere utdanning – utveksling

2016-2017

Snorre Jablonski er fra Oslo. Etter videregående gikk han på folkehøyskole i ett år og jobbet i ett år. Så dro han til NTNU i Trondheim for å bli sivilingeniør. Nå er han på masternivå i teknisk kybernetikk.

Skoleåret 2016-2017 er han på utveksling på ECE Paris. Omtrent halvparten av fagene går på fransk, resten på engelsk.

– Jeg ser også tydeligere verdien av utveksling: Jeg skal ikke bare studere noen fag, men også oppleve og lære språket og hele kulturen.

Etter to måneder: Hva er det aller beste med å bo og studere i Paris?

– Paris er en veldig fin by. Og mye grønnere enn jeg trodde. Jeg liker å gå eller jogge i parkene, og de er overveldende. Første gangen jeg var i Parc Montsouris og så alle statuene, tenkte jeg: Jøss, er det noen som eier dette, må jeg betale inngangsbillett?

– Det er veldig bra å bo her. Du har muligheter til å gjøre alt. Tennisbaner finnes overalt, jeg skal begynne å spilles tennis nå.

– Treretters lunsj og middag på Cité Universitaire koster under 30 kroner, det er latterlig billig.

Hvordan kan dette året være til nytte for deg senere i livet?

– Jeg satser på å gjøre bruk av fransken. Jeg vil gjerne ha jobb utenlands, helst Frankrike eller franskspråklig Canada. Jeg tenker også: Du kommer alltid til å møte folk som foretrekker å snakke fransk. Det teller også positivt at jeg får større kulturforståelse.

Hvordan er en vanlig dag?

– Jeg går på en ingeniørskole og har 12 fag, det er behagelig. Noen av fagene har undervisning i bare i 12 timer, så er det eksamen. Det er merkelig at de kjører så lange forelesninger uten pause. De engelske forelesningene går mye lettere. Men alt dette varierer, ingen uker er like. Det er også veldige store forventninger til oss studenter. Skolen omtaler seg som fransk «IVY League».

Hvordan er selve undervisningen? Ulikt Norge?

– Jeg er i klasse med 25 studenter, i klasserom. Undervisningen er veldig ulikt Norge, og passer meg mye bedre. Det er mye mer problembasert her. NTNU tar liksom utgangspunkt i at alle skal bli forskere, her er det mye mer hands on. Vi pitcher egne tekniske prosjekter, har budsjetter, gjør innkjøp. De franske kan alt dette fra før, men jeg kan bare fagene, teorien. Så jeg er kjempefornøyd, det er herlig å få smake på noe nytt.

Språket: Hvordan går det?

– Jeg hadde fransk på videregående, men det er sju år siden, så jeg var svak da jeg kom. Det er tungt fortsatt. Men jeg får mye info og hjelp fra mine franske venner. Jeg har lært å kaste bort stoltheten. Når jeg har rett verb, må jeg bare bruke det, selv om det blir feil form. Sånn lærer jeg. Ambisjonen er å lære fransk flytende i løpet av dette året. Det handler om prioriteringer. Språk er viktig for å kunne bli integrert: Du forblir ikke evig utlending når du lærer deg språket.

Hvordan bor du?

– På det norske huset i Cité Universitaire. Det er kjempefint å bo her, og du blir vant til å leve med folk fra masse ulike land. I min etasje går det bare i fransk. Den nydelige Parc Montsouris ligger rett ved siden her.

Hvordan finansierer du dette?

– Økonomien er bedre enn hjemme. Utenom vanlig lån og stipend fra Lånekassen, har jeg Erasmus-stipend på 400 euro i måneden (3600 kroner) og boligstøtte fra den franske staten på 200 euro i måneden.

Hva gjør du utenom skolen?

– Svømming, tennis, løping, turn. Jeg er med i en løpegruppe og en turnklubb. Alle hobbyene mine fra Norge. Og det er kjempegode klatremuligheter her. I hele går var jeg i Fontaine Blue-skogen og klatret. Jeg har også vært på stand-up og teater.

Får du franske venner?

– Det er jo mange internasjonale studenter her, og man får fort gode venner. Fransknivået mitt var dårlig da jeg kom. Men jeg har faktisk bondet best med franske studenter. Det er også et mål: Jeg vil ha franske venner. Men det kommer nok til å gå ennå noen måneder før jeg behersker ironi på fransk, for å si det sånn.

Hvordan oppsto ideen om å studere i Paris?

– Jeg var bestemt på å ta utvekslingsopphold utenlands. Fem år i Trondheim er ikke bra. Jeg ville rive opp røttene litt. Etter tre år på NTNU er rutinene på plass, alt er så trygt. Jeg ville gjøre noe utenfor komfortsonen. Jeg ville til en storby Frankrike. Og jeg ville gjøre dette selv, reise alene, jeg ville ikke ha helt trygge rammer.

Var noe litt skummelt før du kom hit?

– Selve språket. Men jeg ville virkelig lære det flytende. Jeg var spent på om det kom til å bli veldig tungt. Jeg føler at det går greit.

Hva var førsteinntrykket ditt av Paris?

– Jeg hadde bare vært i Paris én gang før, tre dager som turist, og hadde et godt inntrykk. Nå er inntrykket veldig, veldig bra.

Det mest negative hittil?

– Jeg synes jeg møter ofte på: «C’est comme ça» – det er bare slik det er. Vi legger jo umiddelbart merke til den franske høfligheten, men den er ofte litt tilgjort, synes jeg.

Hva gjør du etter dette året?

– Jeg har fått litt blod på tann. Jeg skriver prosjektoppgave her, det gir meg stor valgfrihet. Det er mulig at jeg kan ta ny utveksling i høstsemesteret også på femteåret. Kanskje Polen, jeg har jo polsk far. 

Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2022
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern