– Lærerikt å være utlending i Paris

– Jeg har fått mye mer forståelse for utlendinger i Norge, også dette at mange føler seg annerledes og utenfor og gjerne oppsøker sin egen kultur. 

Ragnhild Aaraas Hånde

Høyere utdanning – utveksling

2016-2017

Etter videregående skole i Asker, dro Ragnhild Aaraas Hånde til Trondheim for å studere fysikk og matte på NTNU, og bli sivilingeniør. Hun er nå på masternivå.

Studieåret 2016-2017 er hun på utveksling på Université Pierre et Marie Curie (Paris VI). Hun har valgt å følge bare franskspråklige kurs.  

– For virkelig å skjønne hvordan det er å være utlending, må du oppleve det selv. For jeg savner språket mitt, jeg savner neste episode av «Skam».

Hva er det aller fineste med å bo og studere i Paris?

– Det er veldig pent her. Sjarmerende kafeer. Masse fine trær overalt. Og franske parker er jo ikke parker, men kunstverk.

– Jeg bor i et kjempefint område ved Bastillen. Masse hyggelige kafeer i nærheten. Hver søndag og torsdag er det stort matmarked i gata. Hver eneste dag går jeg broene over Seinen på vei til universitetet. Det er å gå inni et postkort: Jeg passerer Notre Dame, ser Eiffeltårnet i bakgrunnen. Dette er hverdagen min nå, så det blir jo noe ganske vanlig også, da.

– Treretters lunsj på universitetet koster under 30 kroner, det er kjempebillig.

– Det er også fint at Paris er så nært storbyer som Brussel og Amsterdam. Kjæresten min kommer på besøk om et par uker, da skal vi en tur til Amsterdam.

Hvordan kan dette oppholdet bli nyttig for deg senere?

– Jeg vokser som person. At jeg lærer fransk, kommer godt med. Og å ha bodd i et annet land og blitt kjent med andre typer mennesker fra hele verden. Det er morsomt å kunne noe som ikke alle kan, og fransk gir meg mye personlig glede, også.

Hvordan finansierer du dette?

– Jeg har mye bedre økonomi her enn i Norge. Jeg har lån og stipend fra Lånekassen. Så kommer Erasmus-stipend på 400 euro (3600 kroner) i måneden. I tillegg kommer CAF på 200 euro i måneden, dette er boligstøtte til alle som studerer i Frankrike. Jeg kan jo dra på shopping! Det har jeg ikke råd til i Norge. Det er deilig å slippe å tenke på penger. Du kan faktisk spare penger om du vil. Selv om det er ganske dyrt her, da.

Hvordan bor du?

– Jeg bor privat, ved Bastillen, sammen med en fransk dame. Jeg fant det via en nettside. Jeg leier av en fransk student som selv er ute på utveksling nå. Det koster 567 euro i måneden. Jeg er veldig heldig.

Hvordan er en vanlig dag?

– Det er forelesninger fra 9 til 12.30, ofte uten pause. Så er det lunsjpause, noen ganger i tre timer. Ofte er det fri om ettermiddagene.

– Jeg har fem fag, inkludert fransk. Vi har mid-term og en del innleveringer. Jeg er ikke så veldig glad i den franske pedagogikken: Du må være veldig konsentrert hele tiden for å få med deg alt som foreleseren sier, og notere det ned. Noen forelesere deler ut forelesningsnotater, det er fint. Og jeg har nok tid til egen lesing.

Hvordan er selve undervisningen?

– I Norge får vi ha med formelsamlinger på eksamen, det er ikke lov her. Fysiske formler må pugges. Det faglige nivået er ikke egentlig høyere enn på NTNU, men de angriper faget annerledes. Mer teoretisk. Og de går kjappere frem. Jeg er litt redd for eksamen: Å skjønne hva de egentlig spør etter, for det er mange nyanser i det franske språket.

Ja, hvordan går det med språket?

– Jeg klarer ennå ikke helt å være morsom og sprudlende på fransk. Jeg må reflektere helt tiden. Jeg synes det ennå er litt vanskelig å være med franskmenn. Én og én går fint, men når det er flere, er det vanskelig å henge med og bidra. Men jeg bor med en fransk jente, heretter skal vi snakke bare på fransk.

– Det er veldig gøy å merke hvordan jeg skjønner mer og mer. Nå skjønner jeg nesten alt på forelesningene, det gjorde jeg absolutt ikke den første uka. Det med språket kommer til å gå seg til. Jeg prøver å bli en del av den franske kulturen.

Hva gjør du utenom skolen?

– Jeg spiller fløyte i et studentorkester. Jeg ville finne et sånt miljø og treffe franskmenn som liker å spille. Det er gøy og utfordrende. Jeg svømmer iblant. Jeg har vært på kino noen ganger. Og utflukter: I går var jeg på tur til Champagne og besøkte en av de virkelige store vingårdene. Og så er det mye lesing, da.

Hvordan oppsto ideen om å studere i Paris?

– Jeg skulle på utveksling uansett. Jeg tenkte litt på Øst-Europa, men jeg har vært ganske mye i Frankrike, hadde fransk på skolen og kjenner kulturen. Jeg ville bo og studere midt i en stor by. Paris var førstevalget. Universitetet ligger midt i Latinerkvarteret. NTNU hadde utvekslingsavtale, så valget var enkelt. Først senere fant jeg ut at universitetet har høy ranking og er prestisjetungt.

Hva fristet mest med ideen?

– Det hadde vært lett å bare bli værende i Trondheim. Og det hender ennå at jeg tenker: Hvorfor må jeg gjøre ting så vanskelig? Men Trondheim er jo en liten boble, litt isolert. Og jeg ville gjøre noe langt utenfor komfortsonen min. Jeg ville lære fransk ordentlig.

– Erasmus er en veldig enkel måte å ta et år i utlandet på. Det er godt tilrettelagt, faglig sett. Du søker online, til universitetet og om Erasmus-stipend, og så kjøper du flybillett. Det er alt, det er kjempeenkelt.

Hva var førsteinntrykket ditt av Paris?

– Jeg gikk på språkskole i en måned i sommer, støttet av Lånekassen. Det hjalp sykt mye på fransken min. Jeg ble trygg på å snakke fransk på butikken. Og jeg ble kjent med byen.

Hva gjør du etter dette året?

– Jeg skal tilbake til NTNU og skrive masteroppgave. Ett år på utveksling er perfekt for meg, men også nok tid borte fra familie og venner. 

Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2022
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern