Offentlig og kvalitetssikret

– Kunne ikke si nei til anerkjente INSA

– Da muligheten bød seg til å studere på en av de mest anerkjente ingeniørskolene i Frankrike, kjent for sitt suverene nivå, kunne jeg ikke si nei. Men jeg hadde nok ikke reist til Frankrike hadde det ikke vært for NORGINSA, sier Oddne Mikal Råheim. Han startet på INSA Toulouse høsten 2015, på NORGINSA-programmet.

Oddne Mikal Råheim

Høyere utdanning – helgrad

2015-2018

– Da muligheten bød seg til å studere på en av de mest anerkjente ingeniørskolene i Frankrike, kjent for sitt suverene nivå, kunne jeg ikke si nei. Men jeg hadde nok ikke reist til Frankrike hadde det ikke vært for NORGINSA, sier Oddne Mikal Råheim. Han startet på INSA Toulouse høsten 2015, på NORGINSA-programmet.

NORGINSA-programmet ble etablert i 1990 og gir norske studenter mulighet til å ta en femårig Master i teknologi som et tilrettelagt løp ved den anerkjente høgskolen INSA Toulouse. Hovedmålet er å utdanne norske sivilingeniører med gode kunnskaper i fransk språk, kultur og arbeidsmåte. 

Hver høst tar INSA Toulouse inn opptil 20 norske studenter, som får spesielt tilrettelagt undervisning hele førsteåret, både i fransk og realfag. Oddne Mikal Råheim startet høsten 2015.

Hvorfor valgte du INSA Toulouse?

– Jeg ville studere utenlands. Da muligheten bød seg til å studere på en av de mest anerkjente ingeniørskolene i Frankrike, kjent for sitt suverene nivå, kunne jeg ikke si nei. Men jeg hadde nok ikke reist til Frankrike hadde det ikke vært for NORGINSA. Med NORGINSA er det gode rammer. Professorene hjelper med alt det praktiske og ordner også studenthybel på campus.

Undervisningen går på fransk. Du kunne fransk fra før?

– Ikke i det hele tatt. Jeg brukte sommeren etter videregående til å studere fransk. Og så fikk jeg to uker med intensiv franskundervisning på INSA før semesteret startet. Første dagen her skjønte jeg ingenting, og ble litt i tvil. Hele første uka var skikkelig vanskelig. Men nå har jeg gått her i noen måneder, og henger greit med. Det går bedre og bedre. Nå er jeg veldig positiv.

Lærerne tar jo hensyn til oss. De snakker litt sakte, og vi kan spørre om vi ikke forstår. Det er jo også en liten klasse, og alle er norske. Det er helt supert.

Er undervisningen annerledes enn i Norge?

– Det er lite lærebøker. Det som står på tavlen er pensum. De synes det er viktig at vi kan gjøre grei hoderegning, så det er mindre bruk av kalkulatorer enn i Norge. Vi har også egne timer hvor vi bare jobber med oppgaver. Og det er flere undervisningstimer enn i Norge. Vi har to timer gym i uka, og det er kjekt.

Hvordan er det faglige nivået som dere møter?

– Jeg kommer rett fra videregående. Jeg synes nivået er helt perfekt.

Du går på første semester nå. Hvordan ser du på studieårene framfor deg?

– Jeg tror jeg kommer til å ta alle fem årene her. Vi starter veldig generelt nå på første året, og får tid til å lære litt om mye forskjellig før vi velger spesialisering. Neste år begynner spesialiseringen, da velger vi én av fire linjer. Men dette er ikke helt bindende valg. Det liker jeg godt, at opplegget er ganske fritt. På masternivå velger vi mellom én av åtte spesialiseringer. Jeg tenker å velge enten fysikk eller faget matematikk og modellering.

Hva driver du på med utenom skole og lesning?

– Jeg er med i lokalstyret til ANSA, løper langs den flotte Canal du Midi og tilbringer litt tid i sportshallen på INSA. Det holder foreløpig, for jeg vil være sikker på at jeg klarer skolen greit før jeg eventuelt engasjerer meg i sport eller andre ting. I helgenene er vi ofte ute på byen og spiser. Det er veldig hyggelige og sympatiske folk i klassen, og ofte er vi ute sammen.  

Hva synes du om selve byen Toulouse?

– Byen er helt super. Og det er veldig hyggelige folk overalt. Foreløpig er vi jo mest her oppe på campus, som ligger litt utenfor sentrum. Det blir annerledes neste år, da flytter jeg nok ned til sentrum. Og da kommer vi jo også i vanlig klasse med franske studenter. Toulouse har en fantastisk kollektivtransport. For 10 euro får du månedskort som gjelder for alle metroer og busser. Bysykler er rimelige.

Hva er det aller beste med studentlivet på INSA Toulouse?

– Klimaet er jo mye bedre enn i Norge. Vi har bedre råd enn studenter i Norge, vi trenger ikke å jobbe utenom studiene.

Og det verste?

– Jeg fryktet kluss med fransk byråkrati, men har ikke opplevd noe sånt. Det er en del praktiske ting å ordne, men vi får hjelp av lærerne på INSA. Har vi spørsmål eller problemer, sier vi bare fra til en av lærerne. Jeg har det helt supert.

Etter studiene, hva gjør du da?

– Jeg synes realfag er gøy. Jeg liker å jobbe med å løse problemer. Så får jeg ta resten som det kommer.

Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2019
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern