Tale Soefting - elev ved Lycee i Rouen
Lycee i Rouen - Frankrike
Rouen Frankrike
Rouen i Frankrike
Rouen Frankrike

– Kult å gjøre noe som er annerledes!

Tale Søfting (17) går på VGS i Frankrike ved Lycée Pierre Corneille i Rouen. Hun er opprinnelig fra Slemmestad i Buskerud.

Videregående opplæring

3 år

Tale Søfting (17), VGS i Frankrike ved Lycée Pierre Corneille i Rouen. Hun er opprinnelig fra Slemmestad i Buskerud.

Tale fikk først høre om tilbudet i Frankrike gjennom rådgiveren på skolen på 10. trinn. Hun har alltid vært opptatt av franske bøker og kultur.

–  Jeg søkte etter første året i VGS; var veldig motivert for å gjøre noe annet. Jeg visste at undervisningen i Frankrike var mer krevende enn i Norge, men det var en utfordring jeg ønsket.

Tale forteller at hun får mye av skoletiden og at hun lærer språket veldig godt. Hun er også fornøyd med at hun oppnår «bac’en» (Fransk baccalauréat) i løpet av videregående. Det har også vært økonomisk gunstig med gode støtteordninger.

– Jeg tenkte at det ville være greit å holde kontakten med vennene mine hjemme. Det er mulig å reise hjem på besøk flere ganger. Jeg synes heller ikke at det gjør noe å miste den norske russetiden, det er en mindre og billigere russefeiring her. Det passer meg bra!

Hun vurderer å velge samfunns- og økonomilinjen når hun er ferdig med Seconde-året (1. trinn).

Å gå i en fransk klasse

Tale forteller at hun har lært mye mer fransk på de to siste månedene enn de fire siste årene på norsk skole.

Tale med venner ved Lycee Pierre Corneille

– Nå er de seks oppstarts-ukene over, så nå er det fullt kjør med fransk og historie. Vi lærer faktisk mange ord som ikke engang de franske elevene kan! Det krever ekstra innsats, men det virker motiverende fordi du merker at du blir bedre.

Tale opplever at de franske medelevene er hyggelige og velvillige, og at de norske elevene er en del av gjengen uten at de får mye særbehandling.

– Vi har også veldig godt samhold i den norske gruppen, så det er her jeg har mine beste venner.

Undervisningen er ellers ganske strengt lagt opp, med disiplin og veldig respekt for lærerne. Hun sier at man bare må leve med det, og at det går fort å bli vant med det.

Hvordan er miljøet på skolen?

Hun forteller at de norske elevene gjør mye sammen. Dette er uansett ganske naturlig på second, fordi elevene bor tre og tre på internatdet første året. Der er alle måltider inkludert, og det er strenge innetid fra kl 21 i hverdagene med opptelling og kontroll. Men hun trives veldig godt på internatet, og kommer godt overens med sine to rom-venninner.

I helgene bor hun hos en fransk vertsfamilie, det blir bare en natt i uka siden det er skole også lørdag frem til kl 12.

– Det er en bra ordning, de er åpne og hjelper oss med alt mulig, sier Tale. Hennes familie bor midt i byen, og hun har to verts-søsken. De er av og til sammen, men hun kan fint finne på ting selv også.

– På fritiden reiser de norske elevene på turer sammen, går på kafe eller ut og spiser, forteller Tale.

Venner fra klassen ved Lycée Pierre Corneille i Rouen. Foto: Privat

Hva gjør du etter endt skolegang i Rouen?

Tale har lyst å studere jus på universitetet. Hun tenker også at hun har lyst å jobbe med barns rettigheter en gang i fremtiden. Om studieplass sier hun:

– Jeg er ennå åpen for å studere mer i utlandet, men tror nok jeg velger å studere jus i Norge.

Hva ville du sagt til unge mennesker som vurderer ett eller tre år på fransk Lycee?
  
 - Personlig får jeg veldig mye utbytte av å være her, både sosialt og faglig. Du blir kjent med deg selv på en ny måte. Du blir mer voksen og moden av å reise ut og oppleve nye ting. Og så
 er det kult å gjøre noe som er annerledes!

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2022
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern