– Inspirerende miljø i Toulouse

– Det er veldig mange flinke folk på INSA Toulouse, et godt og inspirerende miljø å være i. Toulouse er en skikkelig koselig by, og et mekka for mat. Og dette er jo Sør-Frankrike, så været er bra, sier Gyri Reiersen. Hun startet på ingeniørutdanningen på INSA Toulouse høsten 2014, på NORGINSA-programmet.

Gyri Reiersen

Høyere utdanning – helgrad

– Det er veldig mange flinke folk på INSA Toulouse, et godt og inspirerende miljø å være i. Toulouse er en skikkelig koselig by, og et mekka for mat. Og dette er jo Sør-Frankrike, så været er bra, sier Gyri Reiersen. Hun startet på ingeniørutdanningen på INSA Toulouse høsten 2014, på NORGINSA-programmet.

NORGINSA-programmet ble etablert i 1990 og gir norske studenter mulighet til å ta en femårig Master i teknologi som et tilrettelagt løp ved den anerkjente høgskolen INSA Toulouse. Hovedmålet er å utdanne norske sivilingeniører med gode kunnskaper i fransk språk, kultur og arbeidsmåte.

Hver høst tar INSA Toulouse inn opptil 20 norske studenter, som får spesielt tilrettelagt undervisning hele førsteåret, både i fransk og realfag. Gyri Reiersen startet høsten 2014, og går nå på andre året av fem.

Hvorfor valgte du INSA Toulouse?

– Jeg hadde lenge drømt om å bli ingeniør. Jeg ville ha en solid utdanning, noe håndfast og skikkelig. Så leste jeg tilfeldigvis i Dagens Næringsliv om norske studenter i utlandet, og en boble sprakk. Jeg gikk på arrangementet «Jenter for realfag» i regi av Norsk olje og gass, i Stavanger.  En dame der tipset om SIU og NORGINSA-ordningen. Jeg leste meg opp og tenkte: Hvorfor ikke slå to fluer i én smekk? Her kan jeg få studere noe skikkelig samtidig som jeg får en spennende utenlandserfaring. Søknadsprosessene for opptak var enkle, det var viktig for meg.

Undervisningen går på fransk. Du kunne fransk fra før?

– Ja, fra skolen. Dessuten var jeg tre sommeruker i Bordeaux mellom andre og tredje klasse på videregående, for å lære mer fransk. Jeg ville gjerne lære meg et ekstra språk utover engelsk.

Hvordan var førsteinntrykket da du kom hit til INSA og Toulouse?

– Et helt lite eventyr. Vi ble veldig godt tatt imot her på INSA. Lærerne, spesielt NORGINSA-koordinatorene, er litt som foreldre for oss, det første året.

Førsteåret går dere sammen som norsk klasse. Og etterpå?

– I andre klasser kommer vi i klasse med franske og andre internasjonale studenter. Vi kan fortsatt be om ekstraundervisning om vi trenger det. Vår norske gruppe har gjort det ganske mye i år, og lærerne stiller opp. Det blir også mye mer praktisering av fransk, språklæringen begynner virkelig å ta av i andre klasse. Jeg bor sammen med ei fransk jente nå, så det gir ekstra læring. I reelle samtaler lærer jeg ord og uttrykk ordentlig, sånt kommer ikke gjennom teori.

På INSA får man god tid til å finne ut hva man vil. Førsteåret er en innføring i realfag, da får vi innblikk i de ulike fagene som vi kan velge spesialisering i – og finne ut hvilke fag som viser mest magi. Fra andreåret velger vi mer og mer spesialisering. Det er et veldig godt opplegg, i motsetning til Norge, hvor man begynner rett på en faglig bachelorgrad.

Er undervisningen annerledes enn i Norge?

– Det er mer obligatorisk oppmøte her. Det kan sånn sett minne litt mer om videregående skole i Norge. Det er flere timer, og der går vi gjennom mye fagstoff. INSA vil utdanne ingeniører som ikke kan alt, men som kan lære alt. Vi bruker lite bøker. Du får utfordringer, og må jobbe mer, finne ut av ting, bruke de kunnskapene du har, google, snakke med andre.

Opplegget her på INSA er ganske praktisk, og det liker jeg godt. Vi er en del på lab og gjør praktiske forsøk. Dessuten er arbeidspraksis, såkalt internship, obligatorisk i løpet av studiet. Internship har vi etter førsteåret, etter fjerdeåret og i hele siste semester på femteåret.

Hvordan er det faglige nivået som dere møter?

– Du må jobbe hardt med fagene. Du kommer ikke hit til INSA bare for å lære språk, for å si det sånn. Mange av oss valgte INSA fordi vi ønsker å lære fransk samtidig som vi tar ingeniørutdanning. Selv om vi har RI og R2, har vi litt lavere mattenivå enn de franske studentene. Vår gruppe har trengt noe ekstra matteundervisning i høst, og det får vi enkelt og greit. Karaktersystemet er annerledes. Det går fra 0 til 20, og du står på 10. Mens man i Norge satser på å få sin A, er det helt annerledes her. Her jobber man for å stå. Om du klarer karakter 13 eller 14, regnes det som kjempebra.     

Du går andreåret nå. Hvordan ser du på studieårene framfor deg?

– Jeg har valgt spesialisering i fysikk, jeg føler at det er det bredeste realfaget. Det er mulig å ta dobbel master på INSA, og jeg vurderer den muligheten. Jeg kunne tenkt meg dobbel master med økonomi og ledelse i tillegg til realfag. Eventuelt kan jeg ta en MBA etterpå.

INSA har jo utvekslingsavtaler med universiteter over hele verden – og de franske studentene må ha et studie- eller praksisopphold utenlands. For oss norske studenter er dette valgfritt. Mange av oss velger å reise. Selv vurderer jeg utveksling til Tyskland neste år, og ta hele tredjeåret i München eller Freiburg. I så fall tar jeg sommerferien i Tyskland, for å lære tysk sånn at jeg kan følge undervisningen på tysk. Foreløpig er jeg usikker på om jeg skal ta mastergraden, altså de siste to årene, her på INSA eller i Tyskland. Jeg liker INSA veldig godt, men grubler på å spesialisere meg på fornybar energi. Det er mulig også på INSA, men jeg tror at mulighetene er enda bedre på enkelte tyske universiteter.

Utveksling gir jo en mulighet til å bli kjent med enda en ny kultur, og legge til enda en kulturforståelse. Det øker jo næringslivsverdien for meg selv. I framtiden blir vi mer og mer nødt til å kommunisere på tvers av kulturer og språk.

Hva driver du på med utenom skole og lesning?

– Jeg er engasjert i sport. I fjor vant vi sølv i det nasjonale universitetsmesterskapet i håndball, og jeg var keeper på laget. I år har jeg begynt med rugby, som er uformell nasjonalsport i Frankrike. Jeg tenker: Det er nå jeg lever! Med sport kommer du mer inn i vennegjengen og blir bedre kjent. Ellers sitter vi jo på rumpa hele dagen, så det er bra å trene. Det vil jeg virkelig anbefale: Bli med i en studentklubb!

Dessuten leder jeg ANSAs avdeling her i Toulouse, med over 50 medlemmer. Og jeg er nestleder i ANSA Frankrike. Vi tilrettelegger for nye studenter som kommer, arrangerer turer, julebord, 17. mai-fest og mer. ANSA er en veldig god ressurs både for studenter som lurer på å begynne på studer i utlandet og for de som allerede studerer ute. Det er bare å ta kontakt. ANSA har kontaktpersoner i de fleste større byer verden over og gir oss studenter i utlandet et unikt norsk nettverk.

Det er viktig å ha noe på fritiden som er meningsfullt og gir motivasjon og energi.

Hva synes du om selve byen Toulouse?

– Toulouse er et mekka for mat. Jeg lever for mat. Det er fantastisk å gå på markeder i helgene, med så mye ferske råvarer overalt. Så stort potensial for å lage supre måltider. Prisnivået generelt er jo såpass lavt at vi kan gå ut og spise på restaurant mye oftere enn norske studenter flest.

Toulouse er en skikkelig koselig by. Det kjennes ikke som en storby. Og dette er jo Sør-Frankrike, så været er bra. Frankrike er jo også veldig mangfoldig, og her i Toulouse er det innslag av arabisk og spansk kultur. Det er spennende. Eneste som mangler, er havet. Men det er ikke langt med tog til kystbyer som Narbonne og Bordeaux. Eller Barcelona.

Hva er det aller beste med studentlivet på INSA Toulouse?

– Det er veldig mange flinke folk på INSA, et godt og inspirerende miljø å være i.

Og det verste?

– Det ligger litt i fransk kultur å klage og syte. Det sier de selv også. Men de kan være rause også, altså. Man må bare kjefte litt ekstra, så blir jobben gjort. Vi er kanskje litt naive i Norge, her er det mer akseptert å være mer rasistiske. Det er mer ekstreme synspunkter her enn i Norge.

Og dette med fysisk kontakt … De holder på å le seg i hjel av meg. Jeg liker ikke å kysse på kinnet hver gang man møtes. Jeg mener, når vi kommer på trening: Er det virkelig nødvendig at alle 15 skal kysse hverandre på kinnene? Det tar jo så lang tid. Når jeg klemmer mine norske venner, synes franskmennene at det er noe veldig nært.

Etter studiene, hva gjør du da?

– INSA-kandidater er veldig attraktive på arbeidsmarkedet, i hvert fall her i Frankrike. Et diplom fra INSA kan du alltid slå i bordet med, og alle dører åpner seg. Når jeg lurer på å ta mastergraden på et universitet i Tyskland, bare måper de franske studievennene: «Er du dum?»

Jeg er veldig glad i å jobbe. I sommer var jeg i Lærdal Medical AS i Stavanger. De var imponert over alt jeg hadde vært borti på bare ett år på INSA. Kanskje vil jeg jobbe med fornybar energi. Jeg vil ikke ha bare en vanlig konsulentjobb, jeg vil ha en jobb som betyr noe og kjennes viktig utover meg selv.

Les mer om:

NORGINSA - ingeniørstudier i Toulouse

Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern