– På 17. mai samles alle norske familier og studenter i Toulouse for å synge, gå i tog, spise vafler og drikke champagne med ordføreren inne i selveste Capitole.
– Her er hele Andorra-gjengen i god stemning etter å ha blitt kjørt opp med snø-traktor til restauranten på toppen av fjellet.

– INSA Toulouse er rangert som en av de beste ingeniørskolene i Frankrike

– Ved å bosette seg i et ukjent land får du ikke bare bedre forståelse for andre mennesker, men også deg selv: Hva du setter pris på, hva som er viktig for deg og dine styrker og svakheter.

Emilie Udnæs

Høyere utdanning – helgrad

2012-2017

Emilie Udnæs (19) fra Bærum mener at å bosette seg i et ukjent land over tid gir en bedre forståelse av både andre mennesker, ny kultur og nytt språk – og en selv. Hun har valgt å ta hele mastergraden i Toulouse for å utdanne seg til ingeniør.

Hvorfor ville du til Frankrike og Toulouse?

– Frankrike er kjent for sine gode ingeniørutdanninger, og ingenting frister mer enn å studere i Sør-Frankrike der varmegradene holder seg oppe i 20 grader selv langt ut i oktober! I tillegg foregår det mye forskning i Toulouse, spesielt innen romvirksomhet og nanofysikk, noe som gjør at professorene holder på med det nyeste som skjer innen teknologi. Dette gjør utdanning spesielt interessant.

Hva liker du best med studiestedet?

– Det beste er nok klimaet, men jeg synes også franskmenn er veldig trivelige. Måltidene er veldig viktige; både til lunsj og middag skal alle samles ved bordet for å nyte varm mat, ost, dessert, vin og alt som er. Til frokost er det gjerne bare en kaffe og kanskje en croissant. I sør-Frankrike er franskmennene visstnok kjente for å være litt ”røffe”, og det kommer godt fram når de tar fram rugbyballen! En kjempe kul sport som jeg faktisk selv begynte å spille etter hvert.

Er det noe du ikke liker?

– I Frankrike er det svært viktig med god utdanning, og akademiske resultater blir derfor tatt veldig seriøst. Det kan bli litt mye press og lange skole dager, men da er det bare å bite tennene sammen, for det er ikke bare-bare å gå på en grande école (eliteskole) i Frankrike!

Hvordan foregår undervisningen?

– I motsetning til å bare ha forelesninger slik det ofte er i Norge og andre land ,har INSA organisert det slik at du har både forelesninger og ”oppgavetimer”. Det vil si at du prøver å løse oppgavene hjemme, og så retter læreren de i timen. Det gjør at skoledagen blir en del lengre siden du har så mange timer, men du får et godt forhold til lærerne og det er lettere å øve til eksamen på egenhånd i etterkant. På INSA er det i tillegg mye lab-øvelser, men du jobber alltid med en annen og du får virkelig et innblikk i hva som foregår på forskningsfronten. Gym er obligatorisk, men du gjør en ny aktivitet hvert semester så det er bare gøy. De forholdsvis små klassene gjør at du får god kontakt med medelevene, og læreren forholder seg til klassens nivå og vanskeligheter. I første-klasse på INSA er alle i klassen norske og du får ekstra mye støtte av lærerne. Personlig syntes jeg første året var spesielt vanskelig. Alle har forskjellige nivåer og det er mye ekstra som må læres for å komme opp i samme nivå som de franske. Hvis du er forberedt på dette er det ikke noe å bekymre seg over, men vær klar over at første året er litt av en utfordring!

Hvordan er det å studere på fransk?

– Jeg kunne allerede snakke såpass godt fransk at språket ikke ble noe problem. Noen i klassen snakket jo ikke et ord før de kom, men de som var motiverte og ikke var redde for å kaste seg ut i det snakket helt flytende fransk etter et halvt år.

Gikk du på språkkurs før du begynte studiene?

– Ja, jeg gikk på et fireukers språkkurs. Selv om fransken min egentlig var grei var det deilig å komme ned til Toulouse litt før studiestart og bli kjent med de andre som skulle gå i klassen. Det ga meg litt tid til å bli kjent med byen og campus, i tillegg til å nyte varmegradene langs Garonne, og utforske byens restauranter.

Hvordan har du blitt kjent med folk?

– Det å bli kjent med nordmenn er ikke noe problem –  det arrangeres mange begivenheter av både ANSA og Tekna som blant annet vintur, juleball, 17. mai-tog og skitur til Pyreneene. I tillegg så er jo alle i klassen norske det første året. Å bli kjent med franskmenn kan være litt mer utfordrende, spesielt for de som ikke føler deg trygge på fransken, men da kan jeg anbefale å melde seg på en idrett eller en hobbyklubb – de har alt. Franskmennene synes det er kjempe gøy å bli kjent med nordmenn så de setter stor pris på om du vil snakke litt med dem! I tillegg til NorgINSA finnes også ASINSA (Asia) og IberINSA (Spania) og mange utvekslingsstudenter fra rundt omkring i verden, så det finnes mange muligheter til å bli kjent med andre internasjonale studenter.

Hva gjør du på fritiden?

– Første året spilte jeg håndball og var med i studentforeningen. I tillegg jogget eller syklet jeg langs Canal du Midi og spiste gjerne ute i helgen –  det er jo så billig i forhold til i Norge! Nå på andre året har jeg gått over til rugby for å prøve å virkelig sette meg inn i den sør-franske kulturen. I tillegg blir det jo en del festing – jeg liker spesielt godt student-baren på campus der det er temafest minst en gang i uka.

Hvilke råd vil du gi en student som ønsker å reise ut og studere?

– Vær forberedt på en annerledes livsstil enn den du er vant med, og vær åpen overfor nye mennesker og matopplevelser. Ikke ha for høye forventninger til deg selv eller andre. Det er viktig å holde motivasjonen oppe i vanskeligere tider, så sett deg et mål for reisen og ha det klart i hodet hvorfor du skal dit du skal.

Hva er det kjekkeste du har opplevd i løpet av studietiden din i Toulouse?

– Det beste var nok når alle norske fra både INSA og UT1 dro sammen til Andorra etter semesterslutt. Det ble utrolig fint skivær med øl i sola og ostefondue på kvelden. Det var herlig å komme seg opp i frisk luft og oppleve Pyreneene på sitt beste.

Hva er det verste du har opplevd i løpet av studietiden din i Toulouse?

– Det verste var nok da jeg fikk 1,75 på den andre matteprøven vi hadde i første klasse (ut av maks 20 poeng). Det var litt av et sjokk! Prøvene er tøffe og det er mye stress rundt eksamenstider, men det har vært lærerikt å oppleve skuffelse og panikk, selv om det er det verste jeg har opplevd så lang.

Hva savner du mest i løpet av studieoppholdet?

–Jeg savner nok mest den følelsen av å bare kunne slappe av på sofaen hjemme i Norge uten å måtte tenke på all oppvasken, klesvasken, alle regningene og alt du må huske å handle… Det er alltid noe som må gjøres når du er student!

Mener du at studenter bør ha et studieopphold i utlandet?

– Så absolutt, og helst så lenge som mulig. Å gjøre tre måneder utenfor Norden er bra, men det er ikke nok til å få en ordentlig god forståelse av kulturen og språket. Ved å bosette seg i et ukjent land får du ikke bare bedre forståelse for andre mennesker, men også deg selv; hva du setter pris på, hva som er viktig for deg og dine styrker og svakheter. Du modnes som person og finner kanskje nye sider ved deg selv som er verdt å utforske.

Vurderer du å dra på utvekslingsopphold i løpet av studietiden din på INSA?

– Jeg vurderer det men jeg er ikke sikker. Som person liker jeg å ta fatt i muligheter når de oppstår, og INSA har mange interessante partner-universiteter jeg gjerne kunne tenkt å besøke. Jeg vurderer enten Brasil eller Singapore –  skal jeg først gjøre et utvekslingsopphold vil jeg at det skal være litt ekstra eksotisk! I tillegg har Norge god kontakt med disse landene og derfor er det interessant karrieremessig også.

Hvorfor ønsket du å ta hele graden din i utlandet?

– Når en skole tilbyr en hel grad er det ofte veldig gjennomtenkt. Hvert år er planlagt til den minste detalj og det er gjerne det som skiller en god skole fra en mindre god.  På INSA er pensum svært godt gjennomtenkt, og for å få en best mulig utdanning syntes jeg derfor det er viktig å gjøre hele graden på samme skole, og gjerne helst i utlandet siden det gjør utdannelsen ekstra spesiell.

Oppfatter dere skolen dere går på som bra?

– INSA Toulouse er rangert som en av de beste ingeniørskolene i Frankrike. Jeg føler utdanningen er veldig godt gjennomtenkt og jeg stoler på at universitetet vil gi meg den utdanningen jeg trenger for å lykkes i arbeidslivet.

Hva er dine planer fremover?

– Etter mastergraden på INSA vil jeg jobbe i to år som trainee i et stort firma som gir meg muligheten til å reise rundt i verden og oppleve forskjellige poster. Etter det vil jeg ta en MBA på et universitet i USA for å kunne fortsette karrieren innen management. Hittil har jeg hatt sommerjobb hos Det Norske Veritas, og jeg håper på å fortsette med det inntil videre.

Hvordan søkte du?

– Jeg søkte via SIU. Jeg bodde i Belgia da jeg søkte, men det var ikke noe problem siden vi tok intervjuet på skype.

Hvordan fant du et sted å bo?

–Første året er det lettest å bo på campus, da sender du inn en søknad til Promologis i god tid i forveien, og så er det fiksa. Jeg bor fortsatt på campus og trives veldig godt.

Hva koster det å studere i Frankrike?

– Å bo på campus koster rundt 400 euro, men du får nesten 200 euro i støtte av den franske staten. Første året koster 9000 euro, andre året 4000 euro og tredje året 3000 euro. De to siste betaler du ingenting. I forhold til levekostnader kommer det helt opp til deg. I skolekantina får du tre-retters lunsj/middag for 30 kroner. Månedskort på buss og metro koster 100 kroner. En kino-billett 50 kroner, og en øl rundt 20 kroner. Med andre ord –  i Frankrike kan du storkose deg med pengene du får fra Lånekassen.

Hva slags finansiell støtte får du fra Norge?

– Lånekassen gir støtte til både språkkurs og skolepenger med mer. 

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern