– Her skal jeg bo i tre år, i en så fin by!

– Det aller fineste med å ta hele videregående i Lyon? Hele konseptet: Å flytte hjemmefra, dra ut i verden og oppleve en ny kultur som 16-åring. Du blir veldig voksen, for alt er så annerledes enn hjemme i Norge. 

Sunniva Nordheim

Videregående opplæring

Sunniva Nordheim er fra Sotra utenfor Bergen. Etter årene på Tranevågen ungdomsskole dro hun rett til Lyon for å ta hele videregående skole. Dette er en ordning som alle norske elever kan søke om.

På andre- og tredjeåret velger elevene mellom tre ulike fagretninger: Samfunnsfag og økonomi, litteratur, og naturvitenskap. Sunniva går nå tredje året på samfunnsfag og økonomi.

Hva fristet mest med ideen?

– Å komme litt vekk fra foreldrene mine og få et helt annerledes liv, virket spennende. Å lære fransk skikkelig, og få bo i Frankrike.

– Min lillesøster så en annonse om mulighetene for å ta videregående skole i Frankrike. Det var to dager før søknadsfristen, jeg tenkte: «Det virker kult!»

Var noe litt skummelt før du kom hit?

– Egentlig ikke. Jeg tenkte at jeg tar det som det kommer.

Hvordan var førsteinntrykket ditt av Lyon?

– Jeg vandret langs elva og i parken, fornøyd og glad. Det kjentes spennende, rart og gøy. Tenk: Her skal jeg bo i tre år, i en så fin by!

– Sjokket handlet om språk. Når jeg spurte etter veien, var standardsvaret at jeg kunne snakke på engelsk. Jeg kom ikke så langt med fransken fra ungdomsskolen, nei.

Hvordan er en vanlig dag her?

– Det varierer veldig. Onsdager slutter jeg klokka 13, andre dager klokka 18. Noen ganger er det to-tre fritimer mellom timene, da kan jeg gå hjem og lage mat.

– Jeg liker å gå på skolen her. Det handler mye om å lytte til hva læreren sier, og ta notater. Så leser du over notatene for å forberede deg til prøver.

– Forholdet mellom elev og lærer er forskjellig fra Norge. Det er mer hierarki her. Lærerne krever mer respekt. Noen er litt frekke, synes jeg. Men de aller fleste er veldig snille også, de fleste tar hensyn til at vi er norske.

Språket: Hvordan går det?

– Mange av oss er jo litt redde for å si noe feil. Men du må våge å snakke med folk, du må bare kjøre på. For min del begynte det å løsne etter høstferien i første klasse. Vi bor jo i vertsfamilie i helgene det første året, da blir du tvunget til å snakke fransk, du har ikke noe valg. Det går fortere enn man tror å lære språket.

– Det hender ennå at jeg kan si noen ord feil, men jeg føler meg egentlig helt trygg på språket nå. Det kjennes veldig bra, det gir en følelse av mestring.

Hvordan bor du?

– Jeg bor med en fransk, voksen dame. Det er fint, jeg får snakket mye fransk også. I fjor bodde jeg med en norsk elev på kullet.

– Førsteåret bor alle norske elever på internat. Og hos vertsfamilie i helgene: Det var litt rart i starten når du bor i huset deres, men ikke kjenner dem. Du føler du tar opp plass.

– Internat er veldig greit, da var jeg med de andre norske hele tiden, det var veldig gøy. Det skaper tett bånd med de andre norske her. For å klare seg her, er det viktig med gode bånd. Du kan få hjemlengsel, særlig i starten. Og skolen er vanskelig i starten, ikke minst fordi alt går på fransk.

Hva gjør du utenom skolen?

– Trener en del, på treningssenter og i parken. Det er veldig fint i parken, folk spiller gitar, lager mat. I helgene går vi ut og spiser av og til. Jeg har fransk kjæreste, så jeg henger mye med ham. Og så går det jo en del tid på lekser, da.

– Vi reiser og får sett ganske mye. På første trinnet drar alle norske til Paris i høstferien. I både vinter- og vårferien drar vi til ulike steder, enten klassevis eller alle tre norskklassene sammen. Jeg har vært i Toulouse, Perpignan, på Korsika. I Strasbourg fikk vi guidet tur i Europaparlamentet, det var interessant og inspirerende. Kanskje jeg vil jobbe med noe i den gaten en gang.

Får du franske venner?

– Ja, de jeg går i klassen med. Vi henger sammen på skolen, spiser lunsj sammen. Av og til går vi på kino eller andre kulturarrangementer sammen. Min beste franske venninne er litt som meg: Jobber mye med skolen.

Hva er det aller fineste med å bo og gå på skole i Lyon?

– Hele konseptet: Å flytte hjemmefra, dra ut i verden og oppleve en ny kultur som 16-åring. Du blir veldig voksen, for alt er så annerledes, du bor alene, betaler regninger, handler og lager middag.

– Det er mye hardt arbeid, men du får veldig mye igjen for det. Det er mye gøyere enn jeg trodde, det er bare så verdt det. Opplegget er veldig godt og enkelt for oss elever.

– Lyon er en veldig flott by. Den er så åpen. Det er veldig fint langs elva og i parken. Masse trær. På halvøya midt i byen er det så sjarmerende, masse steder å spise. Gamlebyen er veldig fin også. Og så er det jo mye bedre vær enn i Bergen.

– Og så er det masse god mat her, pølser og viner. Men jeg liker ikke oster, akkurat det er litt krise for kjæresten min.

Det mest negative?

– Hm, vanskelig spørsmål. Du må følge godt med i timene og jobbe hardt om du ønsker gode karakterer. Noen ganger er det utfordrende å få sagt akkurat det jeg ønsker å si, særlig på prøvene.

Hva er de største forskjellene på norsk og fransk liv og kultur?

– Det er mange småting. At de spiser middag klokken åtte om kvelden. Forholdet mellom foreldre og barn: De følger barna mye tettere og er mye strengere også.

Hva gjør du etter tre år her i Lyon?

– Jeg tenker å ta militæret først, så får jeg se hvor godt jeg trives der. Etterpå har jeg lyst til å studere i Tyskland. Og kanskje i London senere.

Hvordan kan dette året i Lyon være til nytte for deg senere i livet?

– Jeg har reist ut for å gå på skole i en helt ukjent by, og på et annet språk. Da blir det mye lettere å studere utenlands etterpå. Å reise utenlands handler om å våge noe.

– Jeg håper og tror at fransk blir en døråpner for meg. I tillegg kommer det personlige med å gå på skole her i Lyon: Man vokser på det, man blir bedre i motgang. Vi har lært oss å gå på til tross for motgang. Og vi er vant til at ting er annerledes enn i Norge: Vi blir ikke satt ut det, det er ikke noe problem.

Fakta

Har du lyst til å ta hele videregående skole i Frankrike? Da kan du søke SIU om skoleplass i Bayeux, Lyon eller Rouen. Du vil bli tatt opp som ordinær elev ved den franske skolen, men vil begynne sammen med en liten gruppe av andre norske elever.

Du får fransk baccalauréat og kan fortsette å studere i hele verden og Norge. I tillegg får du undervisning i norsk fra en norsk lærer gjennom hele skoletiden. Du får økonomisk støtte fra Lånekassen og fra SIU.

Les mer om ordningen her.

Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2022
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern