– Flott atmosfære på INSA Toulouse

– Universitetet er ikke veldig stort, og det blir fort til at man ser kjente fjes litt overalt. Det skaper en hyggelig og flott atmosfære, sier Christian Eskil Vaugelade Berg. Han startet på INSA Toulouse høsten 2011, på NORGINSA-programmet.

Christian Eskil Vaugelade Berg

Høyere utdanning – helgrad

2011-2016

– Universitetet er ikke veldig stort, og det blir fort til at man ser kjente fjes litt overalt. Det skaper en hyggelig og flott atmosfære, sier Christian Eskil Vaugelade Berg. Han startet på INSA Toulouse høsten 2011, på NORGINSA-programmet.

NORGINSA-programmet ble etablert i 1990 og gir norske studenter mulighet til å ta en femårig Master i teknologi som et tilrettelagt løp ved den anerkjente høgskolen INSA Toulouse. Hovedmålet er å utdanne norske sivilingeniører med gode kunnskaper i fransk språk, kultur og arbeidsmåte.

Hver høst tar INSA Toulouse inn opptil 20 norske studenter, som får spesielt tilrettelagt undervisning hele førsteåret, både i fransk og realfag. Christian Eskil Vaugelade Berg startet høsten 2011 og er nå på femte og siste året.

Hvorfor valgte du INSA Toulouse?

– Min mor er fransk og jeg ville bli enda bedre i fransk. Jeg gikk på IB i Arendal, og rådgiveren tipset meg om INSA.

Undervisningen går på fransk. Du kunne fransk fra før?

– Ja, jeg har snakket mye fransk hjemme med min mor. Skriftlig hadde jeg fortsatt ganske mye å lære.

Førsteinntrykket av INSA og Toulouse?

– Utrolig varmt da vi kom i midten av august. Vi norske begynner før alle de andre studentene, siden vi har franskundervisning før semesterstart, så det var nesten helt tomt her på campus. Men vi norske ble fort kjent og begynte å henge sammen.

– Jeg tenkte opprinnelig at jeg skulle velge fordypning i maskinteknikk. Men jeg skiftet mening i løpet av det første året. Det er noe veldig flott med INSA: Det første året er et breddeår, og gir en innføring i realfagene. Så begynner man å velge fordypning fra det andre året.

Hvordan har disse snart fem studieårene vært?

– De første tre årene er det mye teori man skal gjennom, og man må jobbe hardt. Det kjennes litt overveldende helt i starten. Nå er jeg vant til å ta imot masse informasjon og likevel ikke frike ut. Vi blir flinke på å lære, vi som studerer her.

– Førsteåret er jo et unntak for oss norske, siden vi går i egen klasse. Da hadde vi nært forhold til lærerne og fikk hjelp til all slags praktiske og faglige saker. Overgangen fra første til andre klasse kan være litt tøff. Da var vi i vanlig fransk klasse, lærerne gikk litt fortere fram. Da ble vi også for alvor utfordret til å snakke fransk, siden vi gikk i klasse med franske studenter. Da lærer man virkelig fransk.

– Forholdet til lærerne endrer seg også. I første klasse var det ganske nært. I andre og tredje klasse merker du at det er et hierarki, man sier ikke «du» til læreren, for eksempel. På master er det helt annerledes igjen. Det kjennes som å gå fra å være student til å bli mer som kolleger med lærerne, nå på master. 

– Jeg hadde studieopphold i München på det fjerde studieåret. Jeg har alltid hatt lyst til å lære tysk. Og det var et veldig bra universitet jeg gikk på.

– Jeg jobber veldig mye sammen med Ingrid Berge Hofland , vi har gått i samme klasse alle disse årene. Vi har temmelig ulike måter å jobbe på, og er et godt team. Det er viktig å ikke isolere seg.

Er undervisningen annerledes enn i Norge?

– Her velger du retning og får en pakke fag. I München velger du selv enkeltfag, sånn som i USA. I München var det også færre forelesninger enn her, mer sånn som i Norge, og det forventes at du skal lese mye selv. Her på INSA er det mye forelesninger og mindre tid til egen lesing.

– Internship er obligatorisk på INSA, både etter første og fjerde året, i tillegg til hele siste semesteret på det femte året. Tett kobling til arbeidslivet er viktig for INSA.

Hva slags spesialisering har du valgt?

– Teknisk kybernetikk og elektronikk. Det er mye praktisk utvikling og testing. I forrige uke jobbet vi med å designe trådløse mobilladere.

Hva driver du på med utenom skole og lesning?

– Jeg reiser en del. I tredje klasse spilte jeg landhockey. Jeg har også vært innom rugby. Så spiller jeg en del gitar. 

Hva synes du om selve byen Toulouse?

– Toulouse er en gammel by, i sentrum er det smale brosteinsgater: veldig flott. Godt kulturtilbud. Jeg har vært på en del konserter: Sting, Artic Monkeys og andre. Sport, og særlig rugby er stort her. Toulouse vant rugbyserien for et par år siden.

– Selv er jeg veldig glad i å lage mat. Jeg elsker å gå på markeder her, det er så godt utvalg av ferske råvarer. Da kan jeg si: «Jeg har tenkt å lage det og det, hva foreslår du at jeg kjøper?» Så går jeg videre til spesialbutikkene: slakteren, vinspesialisten …

– Det er også fint å oppleve at folk gjør ting på andre måter. Politiske debatter, for eksempel: Her er det reelle og steinharde debatter når politikere møtes. Franskmenn har mange meninger om mye. Ofte er det streik. Revolusjonen lever ennå litt her.

Hva er det aller beste med studentlivet på INSA Toulouse?

– Samholdet man får med de man går i klasse med. Universitetet er ikke veldig stort, og det blir fort til at man ser kjente fjes litt overalt. Det skaper en hyggelig og flott atmosfære.

Du går på femte og siste semester nå. Etter studiene, hva gjør du da?

– Det aller siste semesteret, altså våren 2016, er det obligatorisk internship, altså praksisopphold. Det vurderer jeg å ta i Norge, ikke minst med tanke på mulig jobb i Norge etter studiene. Og med tanke på å treffe familien litt oftere. Jeg kunne tenke meg en ganske teknisk jobb, i alle fall de første årene.

Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2022
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern