– Flere burde tatt sjansen

– Er du litt lei av hverdagen i Norge, eller klimaet, eller bare er klar for noe nytt? Det er masse positivt med å gå på videregående her Lyon.

Ingeborg Vannebo

Videregående opplæring

Ingeborg Vannebo hadde fransk på Marinlyst ungdomsskole i Drammen, men kunne egentlig ikke snakke særlig mye. Det hindret henne ikke i å dra til Lyon og for å ta hele videregående skole. Dette er en ordning som alle norske elever kan søke om.

På andre- og tredjeåret velger elevene mellom tre ulike fagretninger: Samfunnsfag og økonomi, litteratur, og naturvitenskap. Ingeborg går nå andre året på samfunnsfag og økonomi.

Hva fristet mest med ideen?

– Jeg ville prøve noe nytt og annerledes, og få en helt ny hverdag. Jeg hadde vært i Frankrike før og visste jo at det er fint her, så det fristet. Jeg er veldig glad i fransk språk og ville lære det skikkelig.

– Litt tilfeldig leste jeg i avisa om muligheter for å ta videregående skole i Frankrike. Så søkte jeg litt rundt på nettet og tenkte: Ok, jeg prøver!

Var noe litt skummelt før du kom hit?

– Å flytte til Frankrike var ikke noe problem i seg selv. Jeg håpte bare at det ikke kom til å bli altfor hardt faglig sett.

– Det er ganske utfordrende, men jeg fikk ikke noe sjokk, jeg fant fort ut av det gikk helt fint. Det første året var fint, opplegget er tilpasset oss norske. Skolens forventinger er ikke så høye i starten. Karakterer teller ikke så mye da. Jeg ble god til å finne ut av ting og gjøre meg kjent.

Hvordan var førsteinntrykket ditt av Lyon?

– Det var fint vær da vi kom. Det var fint å finne ut av byen og bli kjent med de andre norske elevene. En fin periode. Men det var også denne følelsen av å ikke skjønne noen ting. Det gikk litt tid for å forstå helt hva som skjedde i timene og rundt oss.

Hvordan er en vanlig dag her?

– Ganske ulikt Norge på mange måter. I timene starter vi å jobbe med én gang. Læreren underviser, vi noterer. Det er intense timer og lange skoledager. Fra 8 om morgenen, to dager i uka helt til 18. Onsdager har vi fri fra 12. Og to timers lunsjpause alle dager.

– De bruker mindre lærebøker her, du må gjøre gode notater. Alt som læreren sier, må du kunne. I starten var det utfordrende å gjøre gode notater, du blir ganske sliten. Jeg fikk hjelp av noen franske elever, vi utvekslet ofte notater.

– Det er ganske stor variasjon blant lærerne når det gjelder hvor strenge de er, hvor pirkete, hvor slappe. Forholdet til læreren er annerledes enn i Norge. Her sier man «madame» og «monsieur», man kjenner ikke læreren personlig. Utenom Unni da, som er seksjonslederen og norsklæreren vår.

– De franske elevene i klassen er ett år yngre enn oss, noen av dem er litt barnslige.

Språket: Hvordan går det?

– Det går ganske greit nå, jeg får med meg alt i timene, sånn som de franske elevene. Ennå er det ting å finpusse på, så det gjelder bare å jobbe videre. I løpet av dette året tror jeg at jeg skal beherske fransk veldig godt.

Hvordan bor du?

– Det første året bodde jeg på internat sammen med de andre norske førsteklassingene. Og i fransk vertsfamilie i helgene: Det var hyggelig, de tok meg med på mye forskjellig. Det var et veldig greit opplegg det første året.

– I år bor jeg sammen med en annen norsk elev og trives godt med det. Jeg har foreldre som oppmuntrer meg og er på besøk ganske ofte.

Hva gjør du utenom skolen?

– Jeg jogger og går på treningssenter. Er med på volleyball to ganger i uka. Går en del turer – i parken. Det er også mange fine museer her. Alltid nye ting å se. Ellers jobber jeg en del med skolearbeid i helgene også.

– I feriene arrangerer norskseksjonen reiser for oss norske. Høstferien går alltid til Paris for førsteklassingene, det er fast.. Sist vinterferie var i Chamonix. Ellers arrangerer vi norske mye sammen, som middager. Så vi blir godt kjent og sammensveiset.

Får du franske venner?

– Ja, jeg går jo i klasse med franske elever. Og jeg møter også folk fra utenom klassen. De fleste elevene på skolen er veldig interessert i oss nordmenn.

– Det er godt miljø på skolen. Det er en ganske stor skole, så det er ikke ett miljø, det er mer klassemiljø. Jeg går i en ganske samlet klasse, vi er bare to norske elever der. To timer i uka har vi norsk, da er vi norske på andreåret samlet. Ellers er vi spredt i ulike klasser. Ofte har vi lunsj samtidig, da spiser vi gjerne sammen.

Hva er det aller fineste med å bo og gå på skole i Lyon?

– Lyon er en veldig fin by, jeg er veldig glad i den. God atmosfære, flott arkitektur: Kirker, parker. Gamle Lyon er nydelig, og det er fint å rusle langs elva. En stor by, men det er lett å orientere seg. Mange forskjellige slags mennesker, så mye å gjøre, alle muligheter er åpne– Jeg går på skole, lærer fransk og har en helt annen hverdag enn hjemme. Jeg merker framskrittene: Alt blir lettere, jeg knekker koder, skjønner mer og mer, får til mer og mer.

Hva er du mest overrasket over?

– Det spesielt gode forholdet mellom oss norske elever. Vi er så sammensveiset, det er helt annerledes enn i Norge. Og generelt alt i norskseksjonen her: Vi får hjelp til alt mulig.

De største utfordringene?

– Du blir sliten etter en lang dag. Det er mye skolearbeid, mange prøver.

Hva gjør du etter tre år her i Lyon?

– Jeg tror jeg skal studere i Frankrike. Eller et annet sted utenfor Norge. Jeg tenker på internasjonal juss, kanskje.

Hvordan kan dette året i Lyon være til nytte for deg senere i livet?

– Jeg vil jobbe med noe internasjonalt og håper at fransken kan være nyttig for meg. Jeg tror det er en fordel å kunne språk og ha «inside info» fra et stort og viktig land som Frankrike. Jeg mener at det også sier mye om personlighet og arbeidsmoral, det å ha reist ut og måtte klare seg selv på videregående. For du må finne ut av mye selv.

Hva trenger en norsk elev som vurderer å ta hele videregående skole her i Lyon vite?

– Flere burde tatt sjansen, og de ville klart det. Man burde heller tenke: «Hvorfor ikke?» Det er en utrolig bra mulighet. Du får oppleve noe helt nytt, og det er så gøy. Selv tenkte jeg at det kom til å bli faglig vanskelig. Og jo da: Du må jobbe. Men jeg opplever at alt faller på plass. Så er du litt lei av hverdagen i Norge, eller klimaet, eller bare er klar for noe nytt? Det er masse positivt med å gå på videregående her Lyon.

Fakta

Har du lyst til å ta hele videregående skole i Frankrike? Da kan du søke SIU om skoleplass i Bayeux, Lyon eller Rouen. Du vil bli tatt opp som ordinær elev ved den franske skolen, men vil begynne sammen med en liten gruppe av andre norske elever.

Du får fransk baccalauréat og kan fortsette å studere i hele verden og Norge. I tillegg får du undervisning i norsk fra en norsk lærer gjennom hele skoletiden. Du får økonomisk støtte fra Lånekassen og fra SIU.

Les mer om ordningen her.

Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern