Offentlig og kvalitetssikret

Juliana Martinsen på la cour du Palais Royale i Paris. (Foto: Privat)

– Ett år i Frankrike er en kjempeberikelse for deg personlig

– Språket, maten, høfligheten, arkitekturen, moten. Det er en helt annen atmosfære her, og den kan bare oppleves ved å komme hit.

Juliana Martinsen

Høyere utdanning – utveksling

1 år

– Mitt største utbytte av studiet er å komme på et høyt nivå i fransk både muntlig og skriftlig, sier Juliana Martinsen (23).

Hvorfor ville du til Frankrike?

– Jeg ville ta ett år i Frankrike for å studere fransk, for å ha det som ett av mine fag i lektorutdanningen. Jeg ønsket å lære språket og kulturen best mulig, og synes derfor det var naturlig å flytte til Frankrike. Det ble Caen fordi UiO har et årskurs i fransk her, og jeg likte veldig godt programmet deres.

Hva liker du best med Frankrike og studiestedet?

– Språket, maten, høfligheten, arkitekturen, moten. Det er så mye at det er vanskelig å sette fingeren på kun én ting. Det er en helt annen atmosfære her, og den kan bare oppleves ved å komme hit.

Hvordan foregår undervisningen?

– Undervisningen foregår på universitetet, i et klasserom, der vi årskursstudenter blir undervist fra 09-15, med en times lunsjpause midt på dagen. Det varierer når vi slutter, men aldri senere enn tre.

Hvordan er det å studere på fransk?

– Det er litt tøft, og du må hele tiden slå opp ord. Men det blir lettere og lettere med tiden.

Hvordan har du blitt kjent med andre?

– Jeg har blitt kjent med mange franskmenn gjennom vertsfamilien jeg bor i, ellers har jeg kommet i kontakt med andre norske studenter her i Frankrike gjennom ANSA.

Hva gjør du på fritiden?

– Studerer. Men bortsett fra det tar jeg meg tid til å gå på kino, dra til Paris, tar meg en joggetur eller lager norsk mat til vertsfamilien min.

Hvilke råd vil du gi en student som ønsker å reise ut og studere?

– Gjør det! Du opplever mye gøy, får nye perspektiv på ting, får nye vaner og blir kjent med nye mennesker.

Hvilke råd vil du gi en lærer som ønsker å reise ut slik og videreutdanne seg?

– Ett år i Frankrike er en kjempeberikelse for deg personlig. Du får en helt annen forståelse for språket og kulturen og kommer til å bli mer selvsikker i fransk, selv om du ikke har så mye grunnlag før du kommer.

Hva liker du best ved det å være student ved årskurset i Caen?

– Det er for eksempel veldig artig å dra på klasseturer, og smake på ny mat hele tiden!

Mener du at studenter bør ha et studieopphold i utlandet?

– Jeg syns alle burde ha et utenlandsopphold på ett aller annet tidspunkt i livet. Du får et helt annet perspektiv på ting og en helt ny forståelse av verden og menneskene rundt seg. Du blir også friere når du kommer til utlandet. Uten de kjente rammene rundt deg, er du mye mer fleksibel til å ta nye valg og oppdage nye sider ved deg selv.

Hvordan er skolen/universitetet du går på?

– Det virker veldig bra. Nå blir undervisningen og pensumet vår styrt av UiO, så det er kvalitetssikret.

Hva koster det å studere i Frankrike?

– Bokostnadene er de samme som i Norge, men mat er mye billigere. Man betaler vanlig semesteravgift til UiO, og ikke noe skolepenger i tillegg til det. Klær og dupeditter koster det samme som i Norge.

Hva er dine planer fremover?

– Jeg skal fullføre min lektorutdanning ved NTNU, og ta mer utveksling i løpet av studiet.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2019
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern