– Her kan jeg virkelig få maks utbytte i å lære fransk. Slang og forkortelser lærer jeg her, det er sånt som du nok ikke lærer om du studerer fransk i Norge, sier Camilla Pettersen. Hun tar årsstudium i fransk i Caen.
Fransk-norsk senter ved Universitetet i Caen (OFNEC) tilbyr årskurs i fransk for lærere, lærerstudenter og andre interesserte.
Etter videregående skole i Sarpsborg, begynte Camilla på fireårig grunnskolelærerutdanning på Høgskolen i Østfold. Hun har fordypning i engelsk, kunst og håndverk og fransk.
– Caen er veldig oversiktlig. Du blir fort kjent med både byen og folk her. Alle som vil studere fransk, må søke seg hit til Caen. Lærerne er dyktige og utfordrer oss veldig.
Hvordan kan dette året i Caen være til nytte for deg senere i livet?
– Dette året vil gi meg et meget godt grunnlag for å kunne stå i jobben som fransklærer. Gjennom det nære og autentiske møtet med fransk språk, kultur og samfunn får jeg unike opplevelser og erfaringer. Jeg tror at dette året vil gi meg en kompetanse som kan hjelpe meg å inspirere norsk ungdom til å fordype seg i det franske språket, slik at det kan åpne også deres dører til verden.
Hvordan oppsto ideen om å ta dette årstudiet i Caen?
– Jeg ville ta fransk årsstudium i alle fall. Så fant jeg ut at jeg kunne ta hele siste året av grunnskolelærerutdanningen min her i Caen. Det virket som et mye mer autentisk møte med fransk språk og kultur enn å skulle studere fransk i Norge. Et årsstudium i fransk i Caen er jo gull verdt på CV-en min som lærer.
Var noe litt skummelt før du kom hit?
– Å finne leilighet. Men lærerne her på OFNEC var behjelpelige, så det gikk helt uten problemer.
Hva var førsteinntrykket ditt av Caen?
– Arkitekturen er veldig vakker. Alle de fine kirkene. Og naturen er veldig frodig. Det er temmelig forskjellig fra Sør-Frankrike, som jeg kjenner fra før.
Hva slags forhold hadde du til Frankrike fra før?
– Jeg hadde fransk på ungdomsskolen og videregående. Så var jeg au pair i Sør-Frankrike i et år, nær Avignon i Provence. Der var jeg «storesøster» i en flott familie med en liten sønn på fem. Og så fikk jeg fransk kjæreste også. Det er veldig praktisk! Han er i Australia nå, da.
Hvordan er en vanlig dag her?
– Vi har undervisning 8 til 11, og fra 13 til 15. Vi skal ikke snakke norsk i timene, så det er veldig høy eksponering til fransk. Jeg vet jo at franske lærere generelt er strengere enn norske. Men vi på årsstudiet har et annet opplegg, vi er en intim klasse.
– Etter jul skal jeg ha fire uker praksis i skole her i Caen. Det vanlige opplegget på årsstudiet er to uker praksis, men som lærerstudent i Norge har jeg krav om fire uker. Det ordner OFNEC for meg.
Språket: Hvordan går det?
– Jeg henger godt med. Vi samarbeider også med franske studenter som studerer nordisk, de holder til i etasjen over oss. De har hatt norsk i tre år og er ganske flinke. Nå oversetter de et norsk teaterstykke til fransk. Et morsomt, absurd stykke. Vi hjelper til, og jobber i små grupper. Det er mange arenaer å bruke språket på.
Hva gjør du utenom skolen?
– Jeg er med i universitetets klatregruppe. Det er en fin møteplass. Etter øktene går vi gjerne ut og tar en øl sammen. Det er veldig kjekt og lærerikt, også for å praktisere og lære mer fransk.
– Det er alltid noe som skjer her. Erasmus-studentene har masse arrangementer. Vi henger ganske mye med dem.
Hvordan bor du?
– Jeg har egen, liten leilighet i et helt nytt studentkompleks med veldig høy standard. Jeg betaler rundt 5000 kroner i måneden i husleie. Så dette er ganske dyrt i forhold til andre muligheter i Caen. For meg føltes det veldig trygt å velge studentkomplekset Kley, og leiligheten var møblert og hadde alt av kjøkkenutstyr. Det er fine fellesområder, veldig trygt, og strøm, vann og elektrisitet er inkludert. I tillegg er det folk som jobber i resepsjonen hver dag og som er veldig behjelpelige.
Hvordan finansierer du dette?
– Studiet er støttet av Lånekassen. I tillegg har jeg fått Ankers legat, det anbefaler jeg alle som studerer i Frankrike å søke på. Jeg har også mulighet til å få cirka 1000 kroner i månedlig bostøtte fra den franske staten. Ellers er livet en del billigere her, så økonomisk sett går det veldig greit.
Hva er du mest overrasket over?
– Jeg er veldig imponert over kantina på campus. For 30 kroner får du treretters lunsj. Og matbutikkene er ufattelig store. Jeg lærer mange nye ord med å vandre i butikker.
Hva er mest annerledes med fransk versus norsk kultur?
– Det er en høflig kultur. Her sier man «De» og «monsieur» og «madame» og bruker høflighetsformer av verb.
– Matkulturen er veldig forskjellig, både hva man spiser, når og hvordan. De spiser middag klokken sju om kvelden. Jeg spiste «trippes», innmat av ku, sist helg, med lokal sider til. Det var veldig mørt og godt kjøtt, litt sterkt. Ellers går det mye i krem, ost og smør i denne regionen.
Har du en følelse av hva franskmenn synes er rarest med oss nordmenn?
– Jeg smiler ganske mye, og det synes mange franskmenn er rart. De tolker det som om jeg flørter.
Hva gjør du etter dette året?
– Til våren må jeg begynne å søke jobber. Jeg vil jobbe i en god skole. Østfold er kanskje lettest, siden jeg er derfra. Men jeg har en drøm om et helt annet sted, kanskje Lofoten? Men jeg tenker også litt på å ta mastergrad i Frankrike.
Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU
Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim
Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Personvern
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram
Følg oss på Youtube