– Det skjer noe hele tiden

Elena Gonder er utvekslingsstudent fra UiO ved Institut d'études politiques, Sciences Po Toulouse.Hun tar en Bachelor i sosiologi.

Elena Gonder

Høyere utdanning – utveksling

Høsten 2016

Institut d’Etudes Politiques de Toulouse ble opprettet i 1948 og er et offentlig universitet som utdanner studenter innen fagområder som Offentlig politikk, Internasjonale relasjoner, Management og Medier og kommunikasjon. Toulouse er den fjerde største byen i Frankrike og regnes som studentby nr. 2. i Frankrike etter Paris.

Hvorfor valgte du å dra til Toulouse?

Elena har tidligere tatt ett semester på Gateway college i Paris og fortelelr at hun trivdes veldig godt i den franske hovedstaden og ville oppleve mer av landet.

-  Jeg valgte Toulouse fordi det er bra klima her nede i Sør-Frankrike og fordi jeg hadde hørt at det skulle være en bra studentby.

En drivkraft er å forbedre kunnskapene i akademisk fransk, så hun var ganske tidlig klar på at det skulle bli flere opphold i Frankrike.

-  Det er vedlig kjekt å oppleve denne franske byen som en innbygger, og ikke som turist!

Hva studerer du?

-  Jeg tar 30 studiepoeng her ved Sciences Po. Jeg har valgt ganske fritt fra kurstilbudet og valgt internasjonal markedsføring, statsvitenskap, kultursosiologi og management.

Elena forteller at hun er inne på sitt femte semester ved Insitutt for sosiologi og samfunnsgeografi og benytter seg av det som kalles «frie studiepoeng». Det er lagt veldig til godt rette for å få godkjente fag hvis studenter velger å ta et semester i utlandet. Det er også godt tilpasset slik at du kommer tilbake til studieløpet hjemme i Norge.

- Jeg opplever nok at studietilbudet ved UiO er sterkere faglig sett, sammenlignet med Toulouse, men det er givende å følge kursene her allikevel. Du må sette opp timeplanen selv, men kan få hjelp av en koordinator på instituttet. De gir ganske god oppfølging for de utenlandske studentene.

Student Elna Gonder sammen med venner

Elena Gonder (lengst til høyre) sammen med venner nede ved elven Garonne i Toulouse.

Hvordan er det å studere i Toulouse?

- Jeg opplever at mye er ennå papirbasert her; søknader, bekreftelser, melde seg opp til fag osv. Registreringsprosessen virker litt tungvint. F.eks. bare det å åpne en bankkonto er ganske vanskelig.

Elena forteller at det er lite pensum; i stedet er det veldig basert på det som formidles på forelesninger. Det er vanligvis rundt 100 studenter på forelesningene.

- Og jeg kan melde at det er varmt her i august, så på første forelesning var det to studenter som besvimte!

Når du først bor i Sør-Frankrike er veien kort til Spania. Elena har vært på flere bussturer til f.eks. San Sebastian, og da reiser de en hel gjeng sammen og får mange gode opplevelser.

Hvordan er studentlivet?

-  Å være student her er veldig bra! Det skjer ting hele tiden, det har vært ulike samlinger for studentene og besøk på ulike steder.

De som hun møtte på introduksjonskurset for utenlandske studentene er blitt hennes nye venner.

- Vi var gjennom en flott velkomstuke med picninc og utflukter, og vi holder alle kontakten på WhatsApp. Jeg bor dessuten med en fransk medisinerstudent som kjenner byen og han har git meg mange nyttige tips om steder og opplevelser.

Hva skal du gjøre etter studiene?

-  Jeg har som mål å bli bedre i fransk og det merker jeg allerede har en god effekt.

Elena forteller at hun ønsker også å se mer av Frankrike, og vurderer å jobbe en lengre periode etterhvert.

- Sånn sett vurderer jeg å ta en master her i Frankrike, men jeg har ikke helt bestemt meg. Det kan like gjerne bli en ny runde med utveksling!

Les mer om:

Frankrike som studieland

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2019
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern