– Dette årsstudiet i fransk er en hel pakke. Og den pakken er perfekt for meg, sier Kristine Myhren Saltnes. Hun tar årsstudium i fransk i Caen.
Fransk-norsk senter ved Universitetet i Caen (OFNEC) tilbyr årskurs i fransk for lærere, lærerstudenter og andre interesserte.
Etter videregående skole i Halden, dro Kristine til Trondheim og NTNU. Hun var ferdig utdannet lektor våren 2016, men følte seg ikke helt ferdig med studiene. Hun fikk høre om årskurset i fransk i Caen – og ble fristet.
Det er oktober og du har vært i Caen i et par måneder. Hva er det aller fineste med å bo og studere i Caen?
– Først og fremst: OFNEC sin pakke er helt perfekt for meg. Og ellers: Å få bo her i Frankrike, lære språket, oppleve og lære masse nytt. Å utfordre meg selv. At alt er nytt, er egentlig en fin utfordring etter så mange trygge år i Trondheim.
– Så er det jo lett å reise rundt, da. Høstferien tenker jeg å dra til Sør-Frankrike med noen venner, kanskje Lyon og Marseilles.
– Vi har også hatt klasseturer, til Mount St. Michel en gang, Bayeux en annen gang. Det er et kjempefint tilbud. Jeg vil jo oppleve så mye som mulig mens jeg er her. Senere skal vi også til Paris og besøke blant annet nasjonalforsamlingen.
Hva liker du best med fransk kultur?
– Jeg er veldig språkinteressert og synes fransk er så fint. Jeg er i glad i mye av den franske maten. Crêpes, altså franske pannekaker. Oster er jeg glad i. Jeg liker å smake på nye ting.
Hvordan kan dette året i Caen være til nytte for deg senere i livet?
– Jeg skal jo begynne å jobbe som lærer og er interessert i å undervise i fransk i tillegg til norsk, så dette året i Caen vil absolutt være nyttig for meg. Ett årsstudium i fransk er ikke så mye, men ved å ta det her i Frankrike får jeg så mye ut av det. Her lærer jeg fransk både i undervisningen og ellers i dagliglivet.
– Å ha bodd og levd i Frankrike tror jeg vil være veldig nyttig når jeg skal lære bort fransk språk og kultur til norske ungdommer. Mer generelt tror jeg at jeg vil se tilbake på et spennende og lærerikt år – det er gøy å oppleve et annet land og en annen kultur.
Hvordan er en vanlig dag her?
– Opplegget ligner nok mer på videregående skole enn universitet. På lektorutdanningen på NTNU var vi 100 studenter i et auditorium, her er vi 15 studenter i et klasserom. Vi jobber med oppgaver og har lekser. Etter fem år med «bestem selv når du vil lese», er det litt rart. Men jeg synes det er fint. Jeg tror det er et lurt opplegg når man skal lære språk. Og vi får veldig god oppfølging av de som jobber her.
Hvordan bor du?
– Jeg bor i kollektiv med to andre norske studenter på årskurset. Jeg kjente dem ikke fra før. Det har sine fordeler å bo med nordmenn. Men det gjelder å praktisere fransk mest mulig – og det er det nok av muligheter til. Det var lett å finne sted å bo, de som jobber på OFNEC var veldig hjelpsomme.
Hvordan finansierer du dette?
– Jeg har mye bedre økonomi enn i Norge. Jeg har støtte fra Lånekassen. I tillegg fikk jeg 20.000 fra Ankers legat. Omtrent halvparten av oss norske OFNEC-studenter fikk det. Og så skal jeg søke bostøtte fra den franske staten, det har alle studenter krav på. Jeg bor for bare 320 euro i måneden, det er jo under 3000 kroner. Og vi betaler ikke skolepenger. Og alt er billigere enn i Norge.
Hva gjør du utenom skolen?
– Jeg spiller futsal og er med i kor på universitetet. Begge steder treffer jeg franske studenter. Akkurat det er viktig for meg: Å bli kjent med franskmenn og få praktisere fransk. Man må gjøre den innsatsen.
– Universitetet har også et opplegg med vertsfamilie for oss internasjonale studenter. Jeg møter min familie annen hver uke. De inviterer til middag, da er det alltid tre retter. Og de har vist meg rundt i byen. Med dem må jeg jo snakke fransk. Og jeg får se hvordan en fransk familie lever. Jeg er veldig fornøyd med den ordningen.
– Ellers har vi samarbeid med de franske studentene på universitetet som studerer nordisk. Vi har ordninger med tandem, hvor vi hjelper dem med norsk og de hjelper oss med fransk, både lekser og mer sosialt. Og vi jobber i mindre grupper med et prosjekt som de har med å oversette et teaterstykke fra norsk til fransk.
– Det er masse internasjonale studenter her i Caen og mye som skjer. Erasmus-organisasjonen har masse arrangementer, og jeg er med på en del av dem.
Tilbake til starten: Hvordan oppsto ideen om årsstudium i Caen?
– Jeg hadde veldig lyst til å lære fransk ordentlig. Som lektor har jeg fordypning i norsk og religion. Jeg hadde egentlig lyst til å undervise i fremmedspråk også. Nå, med dette årskurset i fransk, får jeg den muligheten.
– Jeg trivdes godt i Trondheim, er veldig glad i å studere og følte meg ikke helt ferdig med studier. Og jeg var klar for å oppleve noe nytt, lære fransk, bo i utlandet, bli kjent med nye folk – og samtidig bygge videre på utdanningen min.
Var noe litt skummelt før du kom hit?
– Alt er jo nytt, også språket. Og man blir kanskje helt alene i starten. Men jeg ville det jo, det er jo spennende, ikke skummelt.
Hva var førsteinntrykket ditt av Caen?
– Det er veldig fint her. En god blanding av gamle, flott bygninger og nyere, fra etterkrigstiden. Veldig mye ble jo bombet her under krigen. Og byen er passe stor. Det var litt rart helt i starten: Jeg tok fire ukers forkurs i august, da var det nesten helt folketomt her på campus. Men det endret seg da semesteret startet i september.
Hva gjør du etter dette året?
– Jeg skal begynne å jobbe som lærer i videregående skole, eller ungdomsskole. Så til våren må jeg begynne å søke jobber.
Fakta
Drømmer du om å bli fransklærer? Ett år i Caen i Frankrike kan gi deg undervisningskompetanse i fransk. Fransk-norsk senter ved Universitetet i Caen (OFNEC) tilbyr årskurs i fransk for lærere og lærerstudenter. Også andre søkere er også velkomne til å søke.
Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU
Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim
Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Personvern
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram
Følg oss på Youtube