– På rugbykamp med jentene jeg bor med, Fannu (Mexico) og Alessandra (Italia).

– Det er fantastisk vakkert her!

– For meg er nok språket noe av det beste, selv om fransk er utrolig tøft å lære seg.

Marte Freihow Langeland

Høyere utdanning – utveksling

Studieåret 2013-2014

– For meg er nok språket noe av det beste, selv om fransk er utrolig tøft å lære seg , forteller Marte Freihow Langeland. Hun tilbringer studieåret 2013-2014 ved Université Michel de Montaigne i Bordeaux.

Hvorfor ville du til Frankrike og Bordeaux?

– Jeg har alltid ønsket å lære meg fransk ordentlig og da jeg forsto at jeg hadde muligheten til å ta et års utveksling i Frankrike, hoppet jeg på sjansen. Jeg hadde allerede vært så heldig at jeg hadde bodd to år i USA på videregående, så jeg hadde ikke behov for å dra tilbake til et engelskspråklig land, selv om jeg studerer engelsk. Grunnen til at jeg valgte Bordeaux var litt tilfeldig. Jeg ønsket ikke å bo i Paris mye på grunn av prisene, men også fordi jeg ønsket å se ‘det ekte Frankrike’. Da jeg søkte rundt på de andre byene i Frankrike var det flere tidligere Erasmus-studenter som hadde skrevet pent om Bordeaux, så jeg valgte tilslutt denne byen. Jeg angrer ikke på valget av by, det er fantastisk vakkert her!

Hva liker du best med studiestedet?  

– Jeg bor i en veldig koselig by med mange studenter, både franske og utenlandske. For meg er nok språket noe av det beste, selv om fransk er utrolig tøft å lære seg. Noen ganger skulle jeg ønske at det var andre nordmenn her, men det er veldig bra å bli ‘tvunget’ til å være med lokalbefolkningen og studentene fra de andre landene. Og så må jeg si at prisene veldig greie for norske studenter, det er ganske luksus å ha råd til så god mat som jeg har her nede.

Er det noe du ikke liker?

– Jeg føler på en måte at jeg går på videregående skole igjen. De fleste timene obligatorisk og det er lekser, prøver og fremføringer gjennom hele semesteret. Heldigvis må ikke Erasmus-studenter gjøre alt arbeidet. Det er veldig forskjellig fra hjemme, hvor jeg er vant til å være mye mer selvstendig. En annen ting som er litt kjedelig er at jeg må jeg ta mange forskjellige fag fordi de fleste gir kun tre eller fire studiepoeng.

Hvordan foregår undervisningen?

– I de fleste fag har professoren har en 2-timers forelesning og alle studentene tar diktat av hva hun/han sier. Det føles litt som om det professoren sier er ‘loven’.

Hvilket språk foregår undervisningen på og hvordan er det å studere på dette språket?

– Historiefagene foregår på fransk, men jeg tar også noen engelsk fag til 60-gruppen min. Disse foregår på engelsk og fransk.

Gikk du på språkkurs før du begynte?

– Ja, jeg gikk en måned på språkkurs i Bordeaux før semesteret startet. Det anbefales veldig.

Hvordan har du blitt kjent med folk? Har du blitt kjent med andre utenlandske studenter ,  eller helst med lokale?

– Jeg har blitt kjent med andre Erasmus-studenter, men også de franske studentene i klassene mine. Det skjer helt naturlig, men man må tørre å snakke med folk og introdusere seg selv. Med de franske studentene var det litt vanskelig i starten fordi de virket ikke uinteresserte,  men det går seg til.

Hva gjør du på fritiden?

– Det er jo hverdag her også, så de fleste har en del skolearbeid i ukedagene, men vi møtes vanligvis en gang i uken for enten middag, film- eller vinkveld. Det at det ikke så koster så mye å spise ute gjør det enklere å samles. På tirsdager er det pubquiz på en populær studentbar her (der jobber det faktisk en norsk jente, eneste nordmann jeg har møtt som bor her fast). Ellers er søndagsmarkedet ved elven veldig populært. Der kommer mange franske bønder og selger varene sine – skikkelig franskt. Da det var litt varmere ute møttes vi vanligvis for frokost der. Utenom det har jeg nettopp meldt meg inn i dramaklubben på universitetet, så det blir mye sosialt der fremover.

Hvilke råd vil du gi en som ønsker å reise ut og studere?

– Gjør research på landet du skal til og prøv å øv så mye som mulig på språket på forhånd.

Hva liker du best ved det å studere i et annet land?

– Å møte folk fra hele verden og å oppleve en ny kultur. Jeg hadde trodd at Frankrike skulle være så forskjellig fra Norge, men jeg lærer nye ting hver dag. Hjemme henger jeg nesten kun med nordmenn, mens her nede er de nærmeste vennene mine fra Irland, Mexico, Tyskland, Bulgaria, Italia, Frankrike og Belgia.

Mener du at studenter bør ha et studieopphold i utlandet?

– Jeg synes ikke det er nødvendig å studere i utlandet, men det er en flott mulighet hvis du ønsker å bli kjent med en annen kultur eller forbedre deg i et ekstra språk. Verden blir jo bare mindre og mindre så jeg tror det er absolutt et pluss å ha kjennskap til noe annet enn Skandinavia.

Hvordan søkte du?

– Jeg søkte gjennom fakultet.

Hvordan fant du et sted å bo?

– Det finnes mange grupper på Facebook for utenlandske personer i La Rochelle, så jeg fant leiligheten min på en Erasmus-gruppe. Jeg bor med to jenter, en fra Italia og en fra Mexico.

Hva koster det å studere  og bo i Bordeaux?

– Leieprisene ligger mellom 2000 og 4000 kr. Skolen koster ikke noe og levekostnadene er noe lavere enn i Norge.

Hva slags finansiell støtte får du fra Norge?

– Lånekassen og Erasmus-stipend. Jeg fikk også språkstipend for språkkurset jeg tok på sommeren.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern