– Alle burde dra på utveksling, særlig vi nordmenn

– Å beherske fransk og ha studert i Lyon i et helt år gir et ekstra avsnitt på CV-en. Det sier mye om deg som person. Du har mål om å lære et nytt språk, en ny kultur og tilpasse deg en helt annen hverdag. Du viser at du har gjort noe for din egen utvikling. 

Katrine Hauane

Høyere utdanning – utveksling

2016-2017

Katrine Hauane, opprinnelig fra Horten i Vestfold, tar bachelor i statsvitenskap på Universitetet i Oslo. Studieåret 2016-2017 er hun utvekslingsstudent på anerkjente Science Po i Lyon.

Hva er det aller fineste med å bo og studere i Lyon?

– Jeg synes Frankrike er et spennende og kjempefint land, og jeg har en særlig iver for fransk språk. Jeg er veldig glad i Lyon. Det er utrolig deilig å sykle til skolen og føle meg som en del av byen og hverdagslivet, skli inn franske vaner med lange lunsjer. Det er en veldig god atmosfære i byen. Og masse arrangementer, mye som skjer. Restaurantene er alltid fulle av folk til lunsj fra 12 til 14 og igjen om kveldene fra 19.

– Det er stor interesse for Norge og oss nordmenn. Mange er interessert i den nordiske velferdsmodellen. Jeg får ofte komplimenter, folk er hyggelige og høflige.

– Det er flott å få studere her og oppleve å være i en internasjonal sammenheng. Jeg studerer sammen studenter fra mange andre land. Det er spennende å lære hvordan japanske og amerikanske studenter har det. Interessant å se hva andre lærer og kan.

– Det gir en personlig utvikling å være her, borte fra alt det kjente og trygge. Og sosiale evner, ved å tilpasse meg andre folk og sosiale settinger. Det gir språklig utvikling også. Alle burde dra på utveksling, særlig vi nordmenn. Vi er jo litt bortskjemte, vant til å få ting servert på sølvfat.

Hvordan oppsto ideen om å ta et utvekslingsår i Lyon?

– Jeg var fast bestemt på å reise til Frankrike. Jeg ville knekke kodene ordentlig og snakke fransk flytende. Jeg så over alle UiOs avtaler og valgte Lyon fordi Science Po tilbyr både fag på engelsk og fransk språkkurs gjennom hele semesteret. Andre studiestedene hadde fransk bare som introkurs. For meg var det viktig at fagene går på et språk som jeg mestrer, altså engelsk.  

Hva var førsteinntrykket ditt av Lyon?

– En pen by, og oversiktlig. Jeg hadde brukt Google Maps før jeg kom og kjente meg igjen, så det var behagelig. Men det var tøft de første ukene: Små klasserom, masse folk og veldig varmt.

Hvordan er en vanlig dag?

– Hverdagene er varierte, og undervisningen også. Jeg har åtte ulike fag, hvert på tre studiepoeng. I tillegg tar jeg et sekspoengs kurs i fransk. Det er ganske mange forelesninger og ofte lange dager. Man må være innstilt på å ta i et tak og stille opp til timene. Vi har to timer lunsjpause midt på dagen, men ikke egen kantine på skolen, det er litt klønete.

– Jeg får mange fag som jeg ikke ville fått i Oslo. Og møter folk som er eksperter på sine fagfelt. Det er spennende å få fordype seg i fag som «radikal arabisk nasjonalisme» og «globalisering». Neste semester skal jeg ha et eget fag om «Brexit», de er flinke til å lage helt aktuelle fag også.

Hvordan er selve undervisningen?

– Jeg går på en litt spesiell pakke, og med mye toveiskommunikasjon. Det er mer amerikansk opplegg, sånn sett, ikke så mye klasseromsundervisning med lytting, som er vanlig i Frankrike. Vi får en del hand-outs, ellers er det ikke så mye pensum.

Hvordan finansierer du dette?

– Jeg bor dyrere enn i Oslo, det er noe jeg har prioritert: Å bo bra. Jeg har jo Erasmus-stipend, så jeg er fornøyd. I Oslo er jeg vant til å jobbe, og inntekten der tilsvarer omtrent Erasmus-stipendet, bortimot 4000 kroner i måneden. Økonomi er ikke noe problem, særlig hvis du planlegger litt.

Språket: Hvordan går det?

– Fint. Franskkurset er veldig bra, vi kan spørre læreren. I stedet for å oversette til engelsk, forklarer han på fransk. Jeg er spent på progresjonen, jeg håper og tror at språket kommer seg. Det kommer an på deg selv om hvor mye du gidder å ta initiativ til.

– Jeg er med på håndballtrening, med Science Po-laget. Da blir jeg flinkere til å lytte og forstå hva andre prater om, og kaste meg inn. Jeg er trygg på dagligspråk i butikken og sånt. Neste mål er å kunne prate med håndballspillerne om alt mulig.

Hvordan bor du?

– Jeg bor sammen med en fransk jente. Foreløpig har vi pratet mest engelsk, men jeg skal prøve å snakke mer fransk nå. Jeg bor i et fint og trygt område. Godt å føle at jeg kan gå hjem alene om kvelden.

Hva gjør du utenom skolen?

– Håndball. Og så løp jeg nettopp halvmaraton, det har jeg trent fram mot. Det er veldig fint å løpe langs elva her, og i parken. Generelt er det mye å gjøre i Lyon. Utesteder, festivaler. Det er mye god mat her, Lyon er jo Frankrike gourmet-by. Jeg har spist på noen veldig gode restauranter, ja.

Får du franske venner?

– Ja, medstudenter har allerede invitert meg på middag. De franske studentene her har obligatorisk utveksling til utlandet, mange har vært ute før og er derfor ekstra interessert i oss som kommer utenfra. Det er lett å bli kjent med folk.

Hva er de største forskjellene på norsk og fransk liv og kultur?

– Franskmenn flest er hyggelige. Men de kan være litt distanserte. Mange synes at de er litt brå og brutale. Jeg synes de kan være litt småfrekke. De drikker vin til lunsj og jobber etterpå, det er veldig fransk.

Hva er det mest negative med å bo her?

– Det var litt kronglete å få satt sammen et godt faglig opplegg. Men jeg fikk det til og er veldig glad for det. Litt irriterende med en del lærere som kommer for sent til timene. Byråkratiet er vanskelig. De tar det litt mer som det kommer. Men alt det der er mye bedre enn jeg fryktet. Bankene fungerer helt fint. Folk flest er hjelpsomme og snakker engelsk også.

Hva gjør du etter dette året?

– Dette er tredje semester på bachelor. Etterpå håper jeg på å få et tilbud, kanskje en praktikantstilling på en ambassade. Så tar jeg mastergrad til slutt.

Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern