– Våg å gjøre noe nytt

Fotostudenten Jonn Schlemayer Persson var på utveksling til Vancouver i Canada.

Jonn Schlemayer Persson

Høyere utdanning – utveksling

Sept.- des. 2015

Hvorfor Vancouver?

- Jeg har vært i byen tidligere og likte godt menneskene der. Det telte også inn at Vancouver er en større by, med alt det innebærer. Fotolinjen ved Emily Carr University of Art and Design har dessuten et godt rykte og jeg ønsket nye inntrykk, perspektiv og kontakter.   

Jeg er en bereist person og mye av min inspirasjon kommer fra kontakt med andre kulturer, nasjonaliteter og tankesett. Dette var min andre bachelorutveksling. Jeg har tidligere vært ved Camberwell College of Arts, University of Arts London. Når jeg en gang i fremtiden skal søke meg inn på en master er det en fordel å ha erfaring fra ulike utdanningssystemer.  

Hvilke erfaringer vil du trekke frem som de viktigste?

- Det å treffe interessante mennesker, både i og utenfor universitetsmiljøet. I tillegg har jeg fått mange nye impulser og perspektiv.  

Det er også verd å nevne at skolepengene ved begge stedene er høye (100,000 kr eller mer per år). Som utvekslingsstudent betalte jeg heldigvis ikke skolepenger selv, men jeg setter nå mer pris på at høyere utdanning i Norden er gratis. Kostnadene gjør ikke nødvendigvis utdanningene bedre. Høye skolepenger fører dessuten til økt segregering og større klasseskiller, noe som var tydelig både i Vancouver og London.

Hva er det kjekkeste du opplevde?

- Jeg hadde allerede noen venner i Vancouver. De har vært moro å treffe disse regelmessig! Når det gjelder studiene setter jeg pris på de gode diskusjonene jeg har hatt, og som har gitt meg personlig så vel som kreativ utvikling. Det er dessuten er fordel at alt foregår på engelsk.

Opplevde du noen utfordringer?

- Hvis man ser bort fra kostnadene (reise, flytting med mer), så hadde jeg egentlig ingen særlige utfordringer.

Vil du anbefale andre studenter å reise på utveksling?

- Selvsagt! Det å reise bort og oppleve noe annet, hva enn det er, gjør at man setter mer pris på livet og får større forståelse for andre og deres situasjon. Spesielt i en verden med store økonomiske forskjeller.

Hvilke råd vil du ellers gi?

- Velg en sted der du tror du kan utvikles som både menneske og student. Lytt på andre utvekslingsstudenter og ikke tenk utelukkende på prestisje. Våg å gjøre noe nytt!

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern