– Mye arbeidspraksis i Canada

Mona Grindseth dro til Toronto for å ta en bachelor i informatikk. Hun fortsatte til Alberta for å ta en master i informatikk, med spesialisering i robotikk. Nå har hun begynt å sondere etter jobber i Toronto.

Høyere utdanning – helgrad

Mona Grindseth dro til Toronto for å ta en bachelor i informatikk. Hun fortsatte til Alberta for å ta en master i informatikk, med spesialisering i robotikk. Nå har hun begynt å sondere etter jobber i Toronto.

Arbeidserfaring har Mona fått mye av i løpet av studiene, og akkurat det er én av mange fordeler med å studere i Canada, slik hun vurderer det.

Gode inntekter

– Som masterstudent er jeg forskningsassistent eller gruppelærer, det varierer fra semester til semester. Inntektene er bra og dekker alt: skolepenger, bolig og mat. I tillegg har jeg stipend fra Lånekassen, sier hun.

I Canada får man mye tettere kontakt med professorer enn i Norge, og mer veiledning, er Monas erfaring. Og mye erfaring utenfor klasserommet, ikke minst.

– Jeg hjelper flere professorer på lab og får lese og kommentere forskningsarbeid. Jeg har også hatt andre lønnete jobber ved siden av studiene.

Mona Grindseth har valgt ikke å reise hjem til Norge om somrene, men heller ta aktuelle sommerjobber. En sommer jobbet hun på lab som utviklet ebok for eldre. Ulike former for slik «assistive technology», teknologi for mennesker med spesielle behov, står sterkt i informatikkfaget.

– Det er anvendt, det vi driver på med på masterstudiet i robotikk, og det liker jeg godt.

Jobber for professoren

I løpet av studiet var hun et halvt år i Tyskland, som forskningsassistent i robotikk. Hennes professor skulle ha forskningsopphold ved German Aerospace Center, og Mona fikk være med.

– Det er vanlig her. Man jobber for professoren. Man får et annet forhold til dem enn i Norge. Tyskland passet glimrende, for jeg kan tysk og hadde et skoleår i Østerrike på videregående.

Høyere faglig engasjement

Mona studerte ett år ved Universitetet i Oslo før hun dro til Canada. Hun mener det er mange fordeler ved å studere i Canada. Men man må også være forberedt på å jobbe mer enn det som er vanlig i Norge.

– Man får veldig tett kontakt med professorene, og det er så positivt. De har kontortid, og da er det forventet at man stikker innom og diskuterer faglige spørsmål. Man kan også spørre om å få være forskningsassistent på bachelornivå. Man får mye praktisk erfaring.

– Alt dette fører til høyere faglig engasjement blant studentene enn i Norge, sier hun.

Flerkulturelt

Canada var langt fra et tilfeldig. Mona hadde bodd utenlands før, og siktet inn et tysk- eller engelskspråklig land. Hun studerte rankinger av verdens universiteter og leste mange studentrapporter.

– Jeg likte at Toronto er så flerkulturell. Over halvparten av innbyggerne er født utenfor Canada. Folk ser ikke på deg som utlending. Så lenge man vil jobbe, er man velkommen. Canada er generelt veldig internasjonalt, med mange internasjonale studenter. Landet er også mer likt Europa enn USA er, sier hun.

– Det er trygt og godt her. Helsesystemet er gratis, skolegang er gratis. Mye er veldig likt Norge. Folk er veldig åpne, så man trenger ikke å være redd for å bli ensom, sier Mona Grindseth.

Tekst og foto: Runo Isaksen

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern