Vancouver Cityscape. Flickr: Evan Leeson (Creative Commons License)
Vancouver. Flickr:  Evan Leeson (Creative Commons License)

– Multikulturell forståelse er utrolig viktig!

Studerte Sørøst-Asia studier ved Simon Fraser University, Vancouver, Canada.

Thea Syversen

Høyere utdanning – helgrad

Bilder fra Vancouver:  Evan Leeson/Trey Ratcliff/Flickr - Creative Commons  

Navn: Thea Beck Syversen
Alder: 27
Fra: Søndre Land kommune, Oppland
År i utlandet: Åtte år til sammen siden 2006. Av disse åtte årene i utlandet har fire av disse vært i Canada, med et halvt års avbrekk i Singapore.
Universitet: Simon Fraser University, Vancouver, Canada med utveksling til National University of Singapore.
Studieretning : International studies

- Hvor studerte du?

Jeg studerte "International studies" i Vancouver i Canada i tillegg til å være utvekslingsstudent herfra til School for Southeast Asian Studies ved National University of Singapore. I Singapore studerte jeg "Southeast Asian Studies".

- Hva var hovedgrunnen til at du valgte å dra til Canada?

Thea Syversen - Vancouver

Jeg dro til Canada fordi jeg ville studere i Nord Amerika. Jeg hadde hørt bra ting om Vancouver og universitetet der hadde tilbud om akkurat de fagene jeg ville studere. Vancouver skulle også arrangere vinter-OL! 

I løpet av studietiden i Canada var jeg også utvekslingsstudent i Singapore fordi jeg hadde en forkjærlighet for landet etter tidligere besøk og trives svært godt der. 

- Hvorfor valgte du å studere ved disse universitetene?

Jeg valgte universitetet på grunn av deres sterke fokus på nettopp det jeg var interessert i, nemlig International Studies.

National University of Singapore valgte jeg fordi dette var den eneste skolen i Singapore som universitetet mitt, Simon Fraser University, hadde en avtale med.

- Hva visste du om landene før du dro hit?

Jeg visste lite om Canada. Jeg hadde innbilt meg at det var veldig likt Norge, og selv om det ser ganske likt ut i British Columbia og på Vestlandet, er det kulturforskjeller som til tider kan være ganske store. Jeg hadde tidligere bodd en periode i Kambodsja og var godt klar over hva kultursjokk var, men jeg opplevde et større kultursjokk i Canada enn i Kambodsja fordi jeg ikke var like godt forberedt på det. I Kambodsja visste jeg at alt ville være annerledes, men i Canada trodde jeg det ville være nesten det samme – det var det ikke.

- Hvilket akademiske utbyttet fikk du av å være utvekslingsstudent?

Jeg fikk lov til å spesialisere meg i fag (og en fagretning) som ikke ble tilbudt på mitt universitet i Vancouver – i mitt tilfelle var det snakk om Sørøst-Asia studier. Slike studier som fokuserer på geografiske områder vil være et typisk felt som man kanskje ikke kan få hjemme i Norge, men som man kan få et annet sted.

- Noen personlige erfaringer som du vil framheve?

Man lærer mye om seg selv og sin egen kultur når man blir utsatt for andre kulturer på den måten man blir ved å flytte til et annet land. Dette er en verdifull erfaring i dagens globaliserte samfunn – multikulturell forståelse er utrolig viktig!

Det er viktig at vi blir utfordret på vår kultur og væremåte, for å få en bedre forståelse for hvorfor vi er som vi er, hvorfor Norge er som Norge er og hvor det er annerledes andre steder. Dette kan man få bedre forståelse for når man studerer i utlandet, men det krever også en innsats og at man beveger seg utenfor sin egen komfortsone, som gjerne blir blant de andre utenlandske studentene.

- Hva vil du si til studenter her hjemme?

Studer utenlands! Det er viktig for personlig og faglig utvikling, men ikke minst er det en opplevelse du vil ha for resten av livet og som du kan tenke tilbake på når du blir eldre. Språkferdigheter er også en utrolig viktig ting man får gjennom å leve i et land hvor språket blir brukt til daglig. Det er heller ikke til å stikke under en stol at verdens beste universiteter faktisk er i utlandet.

- Hva savnet du mest fra Norge da du er utenlands?

Lakris og godt drikkevann fra krana.

- Hva var det største utbyttet du hadde som utvekslingsstudent?

Det var en fantastisk, sosial opplevelse! Du treffer mange nye mennesker, kan reise masse rundt, se og oppleve ting!

Å være på utveksling er alikevel litt som å leve i en boble. Min erfaring, både fra egen utveksling, og fra universitetene jeg har gått på, er at utvekslingsstudentene sjelden er godt integrerte med de lokale elevene. Det er mange årsaker til dette – det kan være språk, det at utvekslingsstudenter kun er der på midlertidig basis, de lokal har venner og aktiviteter de bruker tiden på fra før etc. Det er derfor viktig å skille på det å være utvekslingsstudent og det og være utenlandsstudent. '

- Hva gjør du nå?

Jeg jobber i Brussel med programmer og prosjekter på likestilling og vold i nære relasjoner i Sør- og Øst-Europa. Dette er arbeid innenfor EØS-midlene.

- Hva er fremtidsplanene dine?

Jeg ønsker å fortsette å arbeide med internasjonale spørsmål og bistand, gjerne i en internasjonal organisasjon eller i frivillig sektor.

--------------------------

Private bilder.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern