Leo Larsen studerer i Ottawa - Canada
Ottawa
University of Ottawa
Ottawa - Canada

– Jeg har fått et mye tydeligere perspektiv på hva jeg vil studere videre og hva jeg vil jobbe med

Leo Larsen dro til Canada for å lære kulturen og se mer av verden.

Høyere utdanning – utveksling

Høst 2014

Navn: Leo Larsen
 Alder: 21
 Fra: Bergen
 Tid i utlandet: fire måneder
 Universitet: University of Ottawa, Canada.
 Studieretning: Kjemistudier ved UiB, studerer bioetikk, lineær algebra, programmering, organisk kjemi og “Anthropology of witchcraft" i Canada

Hva var hovedgrunnen til at du valgte å dra til Canada?

Min mor er fransk, så jeg behersker både engelsk og fransk. Da var Canada et veldig relevant valg. Jeg hadde ikke lyst å dra til Frankrike, men siktet heller mot Nord-Amerika. Landet er annerledes nok til at det blir eksotisk, men uten at man får kultursjokk heller. Det var ikke først og fremst det faglige utbyttet som var drivkraften, men det sosiale og kulturelle.

Jeg kom fort inn i miljøet og kulturen. Allerede andre dagen traff jeg to andre norske studenter, og det var godt å få kjente fra eget hjemland. Samtidig har det vært viktig at jeg også er sammen med kanadiske studenter slik at det ikke bare blir europeiske opplevelser. Det kan jeg jo få hjemme. Det gikk greit å få lokale venner, og det er lettere å komme i snakk med dem, de er åpne og nysgjerrige på oss.

Hva visste du om landet før du dro hit?

Jeg visste egentlig veldig lite, og hadde vel bare kunnskap om det som er stereotypier vi har fått fra TV og film: Tømmerhoggere og store elger. Det viste seg at det faktisk veldig populært å gå i rutete flanellskjorter, da.

Når jeg først kom hit så oppdaget jeg at det ikke var så mange overvektige mennesker her som jeg hadde trodd. Og så var det helt utrolig fint vær de første månedene! Ulltøyet og vinterskoene som jeg hadde med fikk jeg ikke bruk for før langt ut i november.

Hvilket utbytte får du av å være utvekslingsstudent?

Her har du fem fag i semesteret, mot tre hjemme. De har altså flere fag innenfor de samme fagområdene. Det er litt vanskelig å omstille seg fra det norske til det kanadiske, spesielt siden noen fag overlapper. Her valgte jeg ett kjemifag, og resten er friere. Jeg skal ha eksamen i alle fag, og får en vurdering før jeg reiser hjem.

Jeg valgte bioetikk, lineær algebra, programmering, organisk kjemi og “Anthropology of Witchcraft, Magic and Occult Traditions”. Sistnevnte er veldig interessant, med gode forelesninger og spennende pensum. Det er store klasser med mange hundre studenter til stede på noen forelesninger. Jeg tar ikke så mye notater, men vil heller følge mer oppmerksomt med på det som sies.  Det er ikke helt vanlig her merker jeg; bl.a. i bioetikk så sitter studentene og tar bunker med notater, og er ikke så oppmerksomme på spørsmål og dialog. Jeg synes filosofi skal diskuteres, men det er ganske fraværende med diskusjon.

Merk at det faktisk er et par fag du ikke kan ta, mange av dem er laboratoriefag som ikke er tilgjengelig for utvekslingsstudenter. Fagene her er verdt 6 studiepoeng, så du må passe på å sjekke med studieveileder hjemme om du vil ta obligatoriske fag. Hjemme vil du jo få 10 poeng, mens her kan det være at du må ta to slike obligatoriske fag. Det varierer litt fra sted til sted, så vær obs.

Studieveilederne her er veldig flinke, og jeg fikk veldig god hjelp til å tilpasse et faglig opplegg som passet med de fagene som jeg hadde fra UiB. Det ble en del introduksjonsfag, men det er samtidig lærerikt.

Noen personlige erfaringer som du vil fremheve?

Jeg ble litt overasket over den franske dialekten her, Quebec-dialekten. Den var mye vanskeligere å forstå enn jeg trodde, og jeg snakker flytende fransk. Jeg har helt fin kontakt med andre franske studenter, men sliter av og til med de kanadiske, ofte snakker vi heller engelsk sammen.

Hva savnet du mest fra Norge da du er utenlands?

Hovedsakelig venner og familie. Fravær av brunost og fiskekaker går egentlig helt greit. En ulempe er at jeg mister litt av den direkte kontakten grunnet tidsforskjell; Norge er seks timer foran. Når jeg har ledig tid på ettermiddag/kveld, så har de fleste jeg kjenner allerede lagt seg. Men under én spesiell uke i høst var det bare fem timers forskjell grunnet at sommertid og vintertid er ulike for Nord-Amerika og Europa. Det var nytt for meg!

Hva vil du si til studenter her hjemme?

Jeg anbefaler å dra på utveksling, selv om du ikke helt får til en passende fagkombinasjon. Jeg har fått et mye tydeligere perspektiv på hva jeg vil studere videre og hva jeg vil jobbe med. Du går ut av din faste studiehverdag og får tid til å reflektere. Jeg er f.eks. ikke helt sikker på om jeg vil fullføre studiene innen kjemi. Jeg har funnet ut at jeg vil jobbe mer samfunnsnyttig, mer operativt. Da tenker jeg på noe innen kriserespons og beredskap, kanskje i politiet eller lignende. Foreløpig har jeg ikke helt funnet ut hvordan jeg skal komme dit. 

Så jeg anbefaler alle å legge en praktisk plan og sørge for å gjennomføre noen sånne ting, for tiden går mye fortere enn du tror. I starten hadde jeg mange planer om hva jeg skulle gjøre her, skulle bl.a besøke en fornøyelsespark da jeg er en skikkelig RolloerCoasterJunkie. Men tiden flyr, og nå skal jeg snart hjem.

Et tips: ikke ta med småelektrisk utstyr som går direkte på 220 volt. Merk at en evt. adapter bare gir deg halve effekten, siden det er 110 volt i veggen her. Jeg har f.eks. en veldig slapp hårføner som det nesten ikke er vits å bruke, he he. Men ladeutstyr til laptop og smarttelefon fungerer fint.

Hva var det største utbyttet du har hatt som utvekslingsstudent?

Man får et nettverk av kontakter fra hele verden. Det er hyggelig å bli kjent med nye folk, og jeg har fått mange nye erfaringer. Pausen fra det daglige livet hjemme bør ikke undervurderes, avstanden gjør at man forstår mer om egen kultur.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern