Ottowa - parlamentet. Foto: Peter Klasson

– Intenst og sosialt i Ottawa

Kenneth Bahr tar et semester på utveksling i Ottawa som en del av masterstudiet i geovitenskap ved Universitetet i Oslo. Intenst og sosialt, er hans oppsummering.

Høyere utdanning – utveksling

6 måneder

Bilde: fra Parlamentet i Ottowa

Kenneth Bahr tar et semester på utveksling i Ottawa som en del av masterstudiet i geovitenskap ved Universitetet i Oslo. Intenst og sosialt, er hans oppsummering.

– Canada er ganske likt Norge, men folk er mye høfligere her, og veldig hyggelige. De er interessert i oss utvekslingsstudenter. Jeg føler meg godt tatt imot, både på universitetet og blant folk flest.

Kenneth Bahr

Kenneth Bahr i Ottawa

Bahrs fagmiljø i Oslo har et større internasjonalt samarbeid med flere universiteter, deriblant universitetet i Ottawa. Utvekslingsavtaler finnes også, så Bahr visste om mulighetene til å ta deler av studier utenlands. Et viktig poeng var å ha engelsk undervisning, for å bli bedre i språket. Han hadde et godt bilde av Canada, og ville gjerne oppleve landet.

Blir pushet

– Jeg skal skrive masteroppgave om hvordan klimaendringer påvirker isbreer, og her i Ottawa har de flere fag som passer utmerket. Professorene er flinkere til å trekke fram fersk, relevant forskning i undervisningen enn det jeg er vant til fra Norge, sier han.

Professorene er også mer inkluderende, mener Bahr, og de forventer at du deltar aktivt og svarer på spørsmål.

– Her må man jobbe jevnt hele semesteret, for det er jevnlige innleveringer og tester. Jeg liker å bli pushet på denne måten. Jeg tror at man lærer mer, også. Man slipper skippertakene. Dette vil jeg ta med meg videre: Bedre arbeidsrutiner.

Oppdager Nord-Amerika

Det er noe helt eget ved å være en del av studentkulturen i et annet land, synes Bahr.

– Jeg har alltid vært glad i å reise. Men du får en helt annen kontakt med byen når du bor og studerer der. Å være på utveksling er intenst, sosialt og innholdsrikt. Takket være en professor har jeg fått kontorplass på instituttet, så jeg er en del av miljøet og blir kjent med både internasjonale og kanadiske studenter.

Bahr betegner Canadas hovedstad Ottawa som «en ganske liten by» med et veldig godt studentmiljø.

– Ottawa ligger også sentralt til for rundreiser. Hittil har jeg vært på turer til New York, Washington DC og Miami. Dette er min aller første gang i Nord-Amerika, så noe av planen min er å se meg litt rundt.

Karakterbyggende

– Hva er det viktigste du har lært eller erfart hittil?

– Den store personlige utviklingen man går gjennom. Å komme til et helt nytt land, alene, måtte orientere seg, få venner, skape nettverk, beherske språket: Det er så mange faktorer som utfordrer deg. Det er karakterbyggende å være student i utlandet. Jeg synes at alle norske studenter bør ta et studieopphold utenlands, for det gir så mye tilbake.

Tekst og foto: Runo Isaksen

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern