– Alle har godt av nye impulser

Siviløkonomistudenten Martin Hoang Nguyen var våren 2015 på utveksling til den kanadiske delstaten British Columbia.

Hvor hadde du utvekslingsopphold?

- Ved University of British Columbia (UBC) i storbyen Vancouver. Jeg hadde lyst å dra til et sted hvor man fikk mer praktisk undervisning med diskusjoner og oppgaver i løpet av semesteret enn det man har i Norge. Samtidig hadde jeg også lyst å dra til et engelsktalende land for å bli bedre i engelsk, og til et sted ikke så mange nordmenn drar til for å ikke havne i en «norsk boble».

På hvilken måte var utvekslingsoppholdet i utlandet relevant for studiene dine i Norge? 

- Jeg fikk anvendt teorien jeg hadde lært i løpet av studiene mine på Norges Handelshøyskole (NHH), hvor jeg tar en master i økonomi og administrasjon, i mye større grad. På NHH er det mye teori, og ikke like mye praktisk undervisning. På UBC var det mer fokus på å anvende kunnskapene med dagsaktuelle problemstillinger, istedenfor å utlede formler og teorier. På utveksling fikk jeg anvendt teorikunnskapene mine i mye større grad.

Når det er sagt, så hadde jeg en stor fordel sammenlignet med andre studenter med min teoretiske bakgrunn. Jeg tror det er viktig med den balanse mellom teori og praksis.

Hvilke erfaringer vil du trekke frem som de viktigste fra studieoppholdet i utlandet?

- Det å jobbe i grupper med folk fra ulike kulturer. Det var mer arbeid i grupper sammenlignet med hjemme i Norge. Det at UBC også var en internasjonal skole, gjorde at vi måtte jobbe med folk fra ulike kulturer med ulike tilnærminger. De andre jeg jobbet med oppfattet meg som streng og direkte.

Hva er det kjekkeste du opplevde?

- Vi tok en langhelg i Vancouver Island, hvor vi blant annet var i et lite sted kalt for Tofino. De hadde kun et utested i hele tettstedet som folk i alle aldre dro til. Der spilte de countrymusikk, og både unge og gamle danset. Det var både en morsom og merkelig opplevelse på en gang.

Opplevde du noen utfordringer?

- Det å ikke kjenne noen opplevde jeg som tøft på starten. Det var lite opplegg for utvekslingsstudenter da jeg kom i januar, og det var generelt lite sosiale arrangementer der man kunne bli kjent med nye folk.

Det var en facebook-gruppe for alle som skulle på utveksling til UBC det året, og det viste seg at det ikke var bare jeg som slet med å treffe nye folk. En foreslo å ta en tur og utforske byen, så jeg hang meg på og møtte et par stykker som jeg var med hele semesteret. Og når man først har blitt kjent med noen, treffer man alltid nye folk!

Vil du anbefale andre studenter å reise på utveksling?

- Selvfølgelig! Det å bo i utlandet over en lengre periode er en mulighet som blir vanskeligere å få til senere i livet. Alle har godt av å få noen nye impulser. Jeg opplevde det å bytte miljø, fra å reise fra trygge Norge der hverdagen ofte er forutsigbart til å bo i et land der du ikke kjenner noen som befriende.

Hvilke råd vil du gi til en student som vurderer å reise på utveksling?

- Vær åpen for nye impulser, treff nye mennesker og reis! Canada er kjent for mye fjell og fin natur. Hvis du skal studere i Vancouver, vil jeg anbefalt å komme deg opp på fjellene. Mange av de kan du få unnagjort på en dag. Jeg vil anbefale å ta en langhelg i Rocky Mountains. Der kan man se mye fin natur! Hvis du liker ski, så er Whistler også et populært sted å dra til. 

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern