Offentlig og kvalitetssikret

Tok et uortodokst valg og reiste til Brasil

– Dra til Brasil og du vil få noe på din CV som skiller deg ut, sier Lars Christian Hjorth-Johansen. Han er på utveksling i São Paulo.

Lars Christian Hjorth-Johansen

Høyere utdanning – utveksling

Høsten 2016

Lars er på sisteåret av sin mastergrad i finans ved Copenhagen Business School i København, men var bestemt på å reise ut av Europa når han skulle på utveksling. Valget falt på FGV– Escola de Administração de Empresas de São Paulo i Brasil, hvor han nå tilbringer ett semester.

– Jeg vurderte Brasil på grunn av språklige og kulturelle interesser, og endte med São Paulo hovedsakelig av disse grunnene: Lære et romansk språk, dra til et sted ikke alle andre drar og som samtidig er et viktig marked for Norge nå og i fremtiden.

På hvilken måte er utvekslingsoppholdet relevant for studiene dine? 

– Jeg kom hit for å lære andre ting enn bare å regne nåverdier, så de fagene jeg har valgt har gitt meg et godt innblikk i økonomi, lover, kultur både i Brasil og andre utviklingsland.

Hvilke erfaringer vil du trekke frem som de viktigste fra studieoppholdet?

– Reise alene, og dermed tvinge seg selv til å skape nye nettverk. Lære å samarbeide på tvers av språk, kultur og arbeidsstruktur.

– Oppleve at det er en annen verden utenfor Norge, og innse at vi kanskje ikke alltid har rett og alltid gjør alt på den riktige måten hjemme i Norge.

Hva er det kjekkeste du har opplevd i løpet av utvekslingsperioden?

– Møte nye mennesker, lære språk og reise.

Opplevde du noen utfordringer?

– Jeg opplevde ingen spesielle utfordringer, men jeg vil anbefale å beregne god tid til visumsøknader og liknende. For man aldri vet hvor lang tid ting kan ta.  

Vil du anbefale andre studenter å reise på utveksling?

– Det vil jeg absolutt! Personlig ser jeg alt for mange som ikke benytter denne enestående muligheten til å oppleve noe helt nytt, men velger å bli hjemme.

– Jeg tror også at Norge som et lite land, som er så avhengig av engelsk og andre språkkunnskaper, har et stort behov for å få flere ut i studietiden for å stå bedre rustet for en stadig mer internasjonal arbeidshverdag.

Hvilke råd vil du gi til en student som vurderer å reise på utveksling?

– Jeg har vært på mange bedriftspresentasjoner hvor ansatte blir spurt hva de ville gjort annerledes i studietiden, og da er svaret ofte «Reist til utlandet». Selv om du kanskje har et godt studiemiljø i byen hvor skolen ligger, eller tenker at du uansett bare skal jobbe i Norge. Tenk deg godt om før du skrinlegger utveksling.

– Det kan være tøft å reise ut, enten alene eller med noen andre, men det er en erfaring du ikke vil angre på, uavhengig av om utvekslingsoppholdet ditt blir den beste tiden i livet ditt eller om ting ikke går helt etter planen.

– Undersøk hvor du kan dra, vei for og imot på land, skoler og byer, og ta et valg. Det viktigste du kan gjøre er å ta et valg, og stå for det, i stedet for å være avventende til siste stund.

Hvilke råd vil du gi til en student som vurderer å reise på utveksling til Brasil?

– Jeg anbefaler Brasil på det sterkeste. Brasil er det landet Norge investerer mest i, etter EU-landene og USA. Du vil lære språk, møte medstudenter fra hele verden, bli kjent med de lokale som er veldig vennlige, og skape erfaringer som du ikke ville vært foruten.

– Vi trenger flere som tar litt uortodokse valg i Norge, da vi har en tendens til å bli litt A4. Bare se på hvordan vi alle kler oss likt, alle skal ha den samme utdanningen, jobbe de samme stedene, og drive med de samme tingene på fritiden. Dra til Brasil og du vil få noe på din CV som skiller deg ut fra massene, og som vil hjelpe deg til å jobbe mer internasjonalt senere.

Utdanning i Brasil

  • I 2013-14 var det 63 norske delgradstudenter i Brasil
  • Det finnes fire kategorier høyere utdanningsinstitusjoner
  • Det  finnes rundt 2400 offentlige og private høyere utdanningsinstitusjoner 

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2019
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern