Offentlig og kvalitetssikret

To mastergrader fra to land

Det kjekkeste var stemningen foran storskjermen i sentrum av Rio de Janeiro da Brasil slo Tyskland i OL-finalen i fotball.

Marte Osen

Høyere utdanning – helgrad

2016/2017

Marte Osen studerer internasjonale relasjoner, ledelse og handel i São Paulo. Graden hun tar er et samarbeid mellom Sciences Po i Paris og FGV - Escola de Administração de Empresas de São Paulo. Dette gir henne en mastergrad fra hver av institusjonene.

– Valget om å studere ett år ved FGV-EAESP i São Paulo er en konsekvens av flere faktorer: ønsket om å lære mer om Brasil, ønsket om å lære portugisisk, kvaliteten på universitetet, muligheten til å ta en dobbelgrad og interessante fagkombinasjoner.

Hvilke erfaringer vil du trekke frem som de viktigste fra studieoppholdet?

– I Brasil er mange veldig flinke til å leve i øyeblikket. Det betyr at som student har jeg måttet bli flink til å fokusere på å studere innenfor den tiden jeg har satt av, og til å endre fokus fullstendig når studiedagen er over.
Hva er det kjekkeste du har opplevd i løpet av utvekslingsperioden?

– Det har vært bemerkelsesverdige øyeblikk, men det kjekkeste var stemningen foran storskjermen i sentrum av Rio de Janeiro da Brasil slo Tyskland i OL-finalen i fotball.

Opplevde du noen utfordringer?

– Visumsøknaden var det mest tidkrevende. Det er derfor greit å starte denne prosessen tidlig, og benytte seg av all hjelp fra det brasilianske vertsuniversitetet.

– Det er også greit å forberede seg på at ved ankomst til Brasil burde man sette av en dag eller to til å ordne det byråkratiske rundt utvekslingsoppholdet.

Vil du anbefale andre studenter å reise på utveksling?

– Jeg vil anbefale studenter som synes det høres spennende ut om å reise. Det vil gi mestringsfølelse, kulturell kapital og nye venner.

Hvilke råd vil du gi til en student som vurderer å reise på utveksling?

– Ikke tro at det praktiske rundt utveksling er komplisert, våg å velge destinasjoner som er litt annerledes, og nyt utvekslingstiden.

Hvilke råd vil du gi til en student som vurderer å reise på utveksling til Brasil?

– Lær grunnleggende portugisisk, snakk med studenter som har vært på utveksling i byen tidligere, benytt muligheten til å ta fag som er spesifikke for Brasil og vær tålmodig.

Utdanning i Brasil

  • I 2013-14 var det 63 norske delgradstudenter i Brasil
  • Det finnes fire kategorier høyere utdanningsinstitusjoner
  • Det  finnes rundt 2400 offentlige og private høyere utdanningsinstitusjoner 

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2019
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern