Jelena og Olav, College of Europe 2017-2018

Lærer å se verden fra ulike perspektiver

Jelena Mandic og Olav Mydland tar master i «EU International Relations and Diplomacy Studies» ved College of Europe i Brugge, Belgia. Med studievenner fra mange kontinent lærer de å se verden fra ulike perspektiver.

Høyere utdanning – helgrad

2017-2018

- Hva er den største forskjellen mellom å studere i Norge og ved College of Europe?

- Den største forskjellen er nok at studiedagene er lengre ved Colleget enn ved norske universiteter. Her har vi forelesninger både på formiddagen og ettermiddag/kveld, og vi har også forelesninger på lørdager. Innimellom har vi fri fredager og noen formiddager, men det er definitivt mer undervisning og mer pensum her enn det som er vanlig i Norge, forteller Jelena. For vår del har ikke dette vært så stor overgang ettersom vi begge har studert i utlandet før vi begynte her, skyter Olav inn.

Internasjonal utdanning

Jelena har en BA i internasjonale relasjoner fra Universitetet i Geneve og fra Sciences Po i Paris. Olav har studert europeiske studier med fransk ved NTNU, vært på utveksling til Sciences Po i Strasbourg og har en master i europeiske studier fra Universitetet i Leuven.

Nå går de begge på det ettårige masterprogrammet «EU International Relations and Diplomacy Studies» (IRD) ved College of Europe sitt campus i Brugge, Belgia. På dette masterprogrammet studerer de sammen med 95 andre studenter fra hele verden, men hovedsakelig med europeiske studenter. Til sammen har skolen rundt 350 studenter og tre andre program i juss, politikk og økonomi. IRD spesialiserer seg på EU som en global aktør, både økonomisk og politisk, samt internasjonale forhandlinger og diplomati.

Høstsemesteret 2017 har de hatt obligatoriske kurs med forelesninger på engelsk, mens i neste semester vil de kunne velge fag etter ønske, og begynner samtidig å skrive på en masteroppgave. Oppgaven kan skrives på engelsk eller fransk.

Begge er imponert over det faglige tilbudet de får ved Colleget, men selv om studiet er givende, stilles det svært høye krav til studentene.

- Var det vanskelig å komme inn på College of Europe?

- Det var jo litt omstendelig med eget søknadskjema og flere anbefalingsbrev fra professorer, men slik er det jo gjerne ved utenlandske læresteder, forteller Jelena og Olav. I tillegg blir søkere intervjuet. - Jeg var spent på intervjuet, sier Olav, men det var jo over på 15 minutter. Det ble gjort via Skype og ble holdt på engelsk og fransk. På intervjuet forventer de gode kunnskaper om EU-systemet og spesialiteten for hvert av programmene. For IRD er det da særlig EU som utenrikspolitisk aktør som er viktig. - Siden det var over så fort trodde jeg det ikke hadde gått så bra. Men det gjorde det, jeg kom inn!

Sosialt miljø

- Hvordan er det sosiale miljøet ved Colleget?

- Vi er kun to studenter fra Norge dette året, men vi får studievenner fra hele verden, forteller de. - Det er utrolig interessant, for vi lærer å se verden fra ulike perspektiver. Det er også mange foreninger vi kan være med i, både sosiale grupper som bargruppe, kafégruppe eller film, men også mer faglige grupper som energigruppe og forsvars-/sikkerhetspolitikkgruppe. I det hele tatt er det et stort sosialt engasjement ved Colleget.

Olav og Jelena bor på et såkalt «Residens», en egen innkvartering for studentene. Her har de et eget møblert rom med bad. Stue og ulike fellesrom deler de med andre studenter, og man blir etterhvert veldig gode venner med de man bor med. De får tre måltider om dagen; frokost på Residensen, lunsj og middag i kantinen. Jelena kan fortelle at maten er god, men litt for ofte er det potetmos på menyen. - Livet her er som i en boble. Vi bor, spiser, studerer og fester sammen. Livet ditt er College of Europe, og egentlig kun dét, i ett helt år, forteller de.

Fremtiden

- Hva er planene deres videre, hva vil dere jobbe med?  

- Vanskelig å si, men jeg kunne kanskje tenke meg å søke jobb i EFTA, sier Olav. Skolen har et meget godt internasjonalt rykte, så jeg holder enda alle muligheter åpne, smiler Jelena.

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) | Copyright © 2021
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern