Vil du vite mer om helgrad i utlandet?

Har du lyst til å ta hele bachelor- eller mastergraden i utlandet? For norske studenter finnes det gode økonomiske støtteordninger, og det er en hel verden av muligheter som venter på deg.

Hvilket land?

Et tips er å tenke nøye gjennom hva du ønsker å oppnå før du bestemmer deg for hvor du vil dra. Noen land er det viktigere for Norge enn andre når det gjelder forskning, innovasjon og næringsliv. Å studere i ett av disse kan øke jobbmulighetene dine når du kommer tilbake. Les mer om utvalgte enkelt land

Hvilket universitet?

Et annet viktig poeng å tenke på: Kvalitet. SIUs undersøkelser viser at norske studenter som tar hele graden i utlandet, velger læresteder av veldig varierende kvalitet. Kvalitet er ikke lett å måle, men flere hjelpemidler finnes. Les mer om kvalitet her .

Generelle tips

Når du tar hele graden ute, er du i utgangspunktet selv ansvarlig for å finne den informasjonen du trenger. Et generelt tips: Det er viktig å starte tidlig, for søknadsprosesser kan ofte være litt tidkrevende og innebærer ofte språktester og visumsøknader.

Heldigvis er det god hjelp å få. Du vil finne mye nyttig informasjon ved å klikke deg rundt på dette nettstedet.

Og: Kontakt ANSA , som er en organisasjonen for norske studenter i utlandet. ANSA veileder og informerer om studier i utlandet – helt gratis.

Godkjenning av grad i Norge

Når du velger studier i utlandet, er det viktig at du forsikrer deg at utdanningen du ønsker å ta vil bli godkjent i Norge. Husk at det er du som har ansvaret for å finne ut om utdanningen du ønsker å ta i utlandet krever en godkjenning når du kommer tilbake.

Dersom yrket du ønsker å jobbe i er lovregulert (det kreves at du har en autorisasjon), må du finne ut av hva som må til for å få lov til å jobbe i dette yrket i Norge. Les mer om dette hos NOKUT.

Planlegger du å ta en bachelorgrad i utlandet – og deretter fortsette med en mastergrad i Norge? I så fall: Vær oppmerksom på at det ikke er gitt at du oppfyller kriteriene for opptak på samme fagfelt. Dette fordi din sammensetning av fag kan være annerledes enn det som kreves på en norsk mastergrad.

For å unngå problemer, kan det være lurt å kontakte en studieveileder i Norge før du reiser ut og sjekke kravene for opptak til mastergrad i Norge.

Utveksling fra studier i Norge

Vurderer du å ta mastergrad i utlandet? Et tips kan være å ta ut utvekslingsopphold utenlands på bachelor. Så får du erfaringer og knytter kontakter som kan bli viktige senere.

Bli inspirert av andre

Et studieopphold i utlandet vil alltid ha en verdi. Det gir deg kunnskap om språk og kultur, det gir deg internasjonale erfaringer og nettverk og det kan gjøre det lettere for deg å få den jobben du ønsker.

Les ferske erfaringer fra norske studenter som er ute nå.

Les hvorfor bedriftsledere og forskere mener at et utenlandsopphold er nyttig og viktig .

Utdanningiverden.no er utviklet og vedlikeholdt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse | Copyright © 2023
Ansvarlig redaktør: Kristin Solheim

Designed by Haltenbanken - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern